Het gebruik van klei heeft een lange geschiedenis. Bijna elk volk heeft klei- of klei behandelingen in hun natuur therapeutische tradities. Er zijn vele soorten klei. Groene, rode, witte, gele en bruine klei zijn allemaal soorten die als gezondheidsproduct gebruikt kunnen worden. Echte klei is 100% door de natuur samengesteld en onbewerkt.
Klei is een levende, intelligente stof waarvan de werking nog nooit in het laboratorium is nagebootst. Klei bevat veel gezonde mineralen, reinigt het lichaam, stimuleert het immuunsysteem en versterkt de levenskracht. Er is geen enkel andere stof aan toegevoegd. Door het unieke absorberende vermogen van klei zorgt het mede voor het reinigen van ons lichaam. Klei is een goede natuurlijke ondersteuning bij alledaagse (huid)problemen in de vorm van een masker en pakkingen of te gebruiken in bad. De kleur wordt veroorzaakt door de samenstelling van de mineralen. Alle kleisoorten zijn in principe reinigend en versterkend, maar verschillen in de mate waarin. Groene klei blijkt de krachtigste klei onder de kleisoorten te zijn en is sterk reinigend, vooral als de klei zongedroogd is. De klei krijgt haar zachtgroene kleur door haar bestanddelen zoals mineralen, oxyden en hydroxyden.
Groene klei is een kleisoort welke op veel plekken in de wereld voorkomt. In Europa maakt men vooral gebruik van de groene klei uit Frankrijk. In dit land is het gebruik van klei ook wijdverbreid. De klei wordt meestal gedolven op plekken waar praktisch geen verontreiniging voorkomt. De klei wordt gedroogd en vermalen tot poeder. Groene klei is een ongelofelijke bron van mineralen waarvan kiezelzuur (silicium) de belangrijkste is. Het is meer dan 40% in de klei aanwezig. Daarnaast bevat groene klei mineralen als magnesium, zwavel, ijzer, calcium, natrium en zink.
Klei is een effectief middel voor het zuiveren van de huid. Van de ontgiftende werking van klei maken schoonheidsspecialisten, maar ook natuurgeneeskundigen dankbaar gebruik. In de vorm van maskers en pakkingen worden onreinheden en gifstoffen uit de huid getrokken, terwijl daarmee ook de bloedcirculatie gestimuleerd wordt. Schoonheidsspecialisten gebruiken klei verder om dode huidcellen van de huid te verwijderen. Het is een prachtig natuurlijk middel om huidproblemen te behandelen, vooral in de vorm van een masker. Bij een gevoelige huid of een droge huid is het aan te raden een kleimasker maar één keer in de week toe te passen. Naast onreinheden wordt namelijk ook vocht uit de huid onttrokken. Zelf à la minute een masker maken met groene klei poeder en water is eenvoudig maar er zijn ook tubes met kant-en-klare groene klei te koop.
Tot slot een paar praktische toepassingen waaruit de reinigende kracht van groene klei blijkt: bij een diepe splinter kan een laagje groene klei op de plek worden aangebracht; goed afdekken en een dag laten zitten; de volgende dag veegt men de splinter zo weg met de groene klei. Een andere fantastische toepassing van groene klei betreft borstontsteking (mastitis) bij zogende vrouwen. Het advies is om een laag groene klei op de betreffende plek aan te brengen. Na 12 uur nog een schone laag erop; na 24 tot 36 uur is er in meer dan 70 % van de gevallen geen antibiotica meer nodig!
Meer lezen artikelen lezen over natuurlijke huidverzorging? Ga naar de kennisbank van Drs. Harmen Rijpkema: www.stichtingaromatherapie.nl
Drs. Harmen Rijpkema
Drs. Harmen Rijpkema is medisch antropoloog en aromatherapeut. Hij is werkzaam bij Stichting Aromatherapie & Natuurlijke Gezondheidszorg Ontwikkeling (www.stichtingaromatherapie.nl) en adviseur bij Chi Natural Life. Harmen is auteur van vele artikelen en diverse boeken over aromatherapie, waaronder het Aromecum waarvan eind 2021 de 10de druk is verschenen. Met meer dan 35 jaar ervaring in aromatherapie geeft hij diverse cursussen en opleidingen rondom dit bijzondere thema.
Wat vind jij?