Het verdampen van aromatische oliën zorgt voor plezier en draagt bij aan een harmonieuze sfeer. Er kunnen allerlei redenen zijn om verdamping van deze oliën in te zetten: het oproepen van bepaalde, positieve herinneringen, een gevoel van veiligheid, meer balans, luchtzuivering en/of een betere ademhaling etc. Maar hoe werken deze essentiële oliën eigenlijk op de huid?
Opname door de huid
In Nederland en de omliggende landen is het aanbrengen van essentiële oliën op de huid de meest gebruikelijke methode. Bij huidverzorging en therapeutische toepassingen worden oliën snel door de huid opgenomen. Twee processen bepalen de (therapeutische) opname en werking van oliën via de huid: het doordringen in de huid (penetratie) en de permeatie, het doordringen van de olie in het lichaam. Wanneer een essentiële olie verdund wordt in een basis (zoals een crème of plantaardige olie), wordt de olie langzamer opgenomen dan onverdunde olie. Warmte bevordert de opname. Onderzoek heeft aangetoond dat de penetratie van olie via de huid 100 keer hoger is wanneer het opgelost is in warm badwater. En laten we de directe werking op de huid niet vergeten, zoals desinfectie, wondbehandeling en brandwonden.
Onderzoek toont aan dat oliën zeer snel door de huid worden opgenomen. Het bestanddeel carvon (aanwezig in kruizemuntolie) is al na 10 minuten massage in het bloed te vinden (Fuchs 1997). Hetzelfde is ook aangetoond voor lavendelolie door Jäger (Jäger 1997). Echter, de onderzoekers hebben ook vastgesteld dat de stoffen na 90 minuten al uit het bloed verdwenen zijn. Dit betekent dat als je een bepaalde concentratie in het bloed wilt behouden, je de behandeling na 20 minuten zou moeten herhalen. Essentiële oliën kunnen dus zeer snel op hun bestemming aankomen.
Massage met essentiële oliën
Een belangrijke factor is dat massage met essentiële oliën een brug kan vormen tussen therapeut en cliënt. Oliën dragen zeker bij aan het loslaten van spanning waardoor er meer ruimte komt voor rust en ontspanning. De therapeut speelt daarbij een belangrijke rol!
Naast het plezier en de ontspanning die massage met essentiële oliën met zich meebrengt, kunnen de oliën gericht ingezet worden om specifieke doelen te bereiken.
Wat kunnen oliën betekenen in een massagepraktijk?
- Verbetering van de bloedsomloop: een voorbeeld hiervan is rozemarijn. Studies hebben aangetoond dat massage met rozemarijn lokaal de bloedsomloop verbetert en tegelijkertijd pijn kan verlichten (bijvoorbeeld Sagorchev 2010).
- Spierontspanning, vooral bij pijnklachten. Voorbeelden hiervan zijn pepermunt, roos en lavendel (Lakhan 2016).
- Verbetering van de lymfeafvoer en het vegetatieve zenuwstelsel: engelwortel, cipres, laurier.
- Verbetering van de stofwisseling en ondersteuning bij het afvoeren van afvalstoffen – hier ligt de nadruk op de massage.
- Het activeren van het zelf genezend vermogen van de cliënt.
- Bijdragen aan het herstellen van het evenwicht.
Indicaties voor massage met essentiële oliën:
- Hoofdpijn als gevolg van psychische overbelasting of een gespannen nek-schoudergebied. Hierbij kun je denken aan ontkrampende oliën als zoete marjolein, roomse kamille of lavendel die je aan massageolie kunt toevoegen.
- Chronische reumatische aandoeningen – bijvoorbeeld litsea, gember.
- Verlichting van pijn bij herniaklachten – oliën zoals kajeput, den, eucalyptus.
- Versterking van het immuunsysteem – bijvoorbeeld gember en eucalyptus.
- Verbetering van de doorbloeding – rozemarijn.
- Vermindering van stresshormonen en meer evenwicht bij psychosomatische klachten – roos, jasmijn, palmarosa.
- Behandeling van littekens – helicryse, geranium, lavendel.
Dosering:
Door de 1% regel te volgen, treden over het algemeen geen bijwerkingen op door het gebruik van oliën. 1% betekent dat men ongeveer 20 druppels essentiële olie gebruikt in 100 ml huid- of massageolie. Dit is veilig voor volwassenen. Bij kinderen wordt een verdunning van maximaal 0,5% gebruikt.
Contra-indicaties
Bij een aantal omstandigheden is massage niet aan te raden om extra belasting van het lichaam te voorkomen:
- Hoge koorts
- Acute ontstekingen
- Open wonden
- Zeer hoge bloeddruk.
Literatuur:
Fuchs, N. et al – Systemic absorption of topically applied carvone: influence of massage technique – Journal of the Society of Cosmetic Chemists 1997; 48: 277-282
Jäger, W. et al – Percutaneous absorption of lavender oil from a massage oil – Journal of the Society of Cosmetic Chemists 1997; 48: 49-54
Sagorchev, P. et al – Investigations into the specific effects of rosemary oil at the receptor level – Phytomedicine 2010; 17(8-9): 693-697
Lakhan, S.E. et al – The effectiveness of aromatherapy in reducing pain: a systematic review and meta-analysis – Pain Research and Treatment 2016
doi: 10.1155/2016/8158693
Tekst: Harm Rijpkema, Massage Magazine editie 3-2023
Meer artikelen van Harmen en zijn collegae lezen? Abonneer je dan op Massage Magazine. Ga naar: www.beauty-pro.nl/abonneren
Wat vind jij?