HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Holistisch masseren? Eerst zelf in balans!

Holistisch masseren? Dat kan volgens de van oorsprong Iraanse Mehdi Tajeddin alleen als jijzelf in balans bent. Dat is stap een: “Pas als jezelf stabiel en in balans bent, kun jij als behandelaar vanuit harmonie met jezelf een cliënt holistisch benaderen. Dat houdt in dat alle drie de dimensies die jou tot mens maken, in evenwicht zijn. Dat niet alleen je lichaam gezond is, maar dat dit ook geldt voor het mentale en emotionele deel.”

Mehdi Tajeddin geeft een holistische massage vanuit balans:

Het gaat er volgens Mehdi om dat jij vitaal bent: “Om een behandeling te geven, is het noodzakelijk dat jij zowel fit als vitaal bent.” Wat het verschil is? “Fitheid zegt iets over het lichaam, over de anatomie en fysiologie. Over het hebben van een gezond lichaam zodat jij kan masseren. Maar vitaliteit is meer: dat gaat over duurzame gezondheid. Investeer daarin. Zorg dat jij eveneens emotioneel en mentaal in balans bent. Pas dan ben je klaar voor stap twee: holistisch masseren.”

Vitaliteit

Duurzamer je passie uitvoeren. Dat lukt volgens de docent als jij holistisch kunt behandelen. Wat is daarvoor nodig? “Zoals gezegd: balans. Maar dat is niet altijd even makkelijk te vinden. Het kan zijn dat jouw emotionele evenwicht even ver te zoeken is door een irritante cliënt of een vervelend mailtje. Het kan lastig zijn meteen erna te moeten behandelen.” Loslaten en verder gaan, is een tip die Mehdi vaak hoort. Maar voor de term ‘loslaten’ is hij allergisch: “Toelaten. Daar gaat het om. Toelaten van een emotie en die er laten zijn. Dat heeft met acceptatie te maken: het is zoals het is.” Dan doelt Mehdi ook op de situatie dat hij twee jaar geleden in een week tijd eerst zijn broer en daarna zijn vader verloor: “Natuurlijk was ik toen heel erg verdrietig. Dat verwerken kost tijd en in de weken erna kon ik niet masseren.” Hij belde al zijn cliënten af en legde uit dat hij niet díe behandeling kon geven die zij van hem gewend waren en die zij verdienden: “Iedereen begreep dat en ik kon beginnen met het verwerken van mijn verdriet.”

Overbelast

We worden allemaal beïnvloed door externe factoren. Het is daarbij de kunst om niet fysiek, emotioneel of mentaal overbelast te raken. “Voorwaarde daarvoor is bewustwording. Wees je bewust van de invloed die een gebeurtenis op jou heeft, op alle drie de terreinen. Want dan kun je daarop reageren.” Hoe je meer balans kunt creëren? “Hoe je dat doet, dat is voor iedereen anders. Uiteraard is de ademhaling als eerste stap altijd van belang: let erop dat die niet snel en oppervlakkig is, maar langzaam en vanuit de buik. Verder is voor de een rust van het in de natuur zijn helend. Een ander kiest (daarnaast) voor meditatie of yoga. De langzame en aandachtige bewegingen van Tai Chi en Qigong kunnen eveneens bijdragen aan meer in balans, plezier, ontspanning en vitaliteit.” Een ander punt gaat over het aantal behandelingen dat jij per dag wilt en kunt geven: “Van sommige studenten hoor ik dat zij vanwege hun inkomsten zoveel mogelijk cliënten op een dag willen masseren. Maar niet iedereen trekt dat. Het kan zijn dat je meer pauze tussendoor nodig hebt om op adem te komen of om weer genoeg energie terug te krijgen om de volgende  keer weer datgene te geven wat die persoon nodig heeft. Gun jezelf ruimte en tijd! Wees je ook daarin bewust van datgene wat jíj nodig hebt om weer in balans te komen.”

Holistische anamnese

De kwaliteit van leven voor jezelf kun je verbeteren door meer aandacht te besteden om in balans te komen. Maar hoe kun je dat voor jouw cliënt helpen verbeteren? Mehdi: “Dat begint al met de anamnese, dat is hierbij een eerste stap: door iemand op een holistische wijze te benaderen in plaats van standaard een aantal vragen af te nemen. Stel dat een cliënt met veel pijn in een schouder bij jou komt. Uiteraard is de anatomie van die schouder van belang voor je behandeling. Zit de schouder vast? Is er wel beweging mogelijk maar is dat extreem pijnlijk? Dan kijk ik naar de fysieke kant. Maar daarnaast wil ik altijd weten hoe de klacht van invloed is op de kwaliteit van leven: ik wil meer opmerken, ik let op meerdere aspecten in het antwoord. Bijvoorbeeld: hoe is de mimiek als deze persoon over de pijn vertelt? Ik wil verder ook horen hoe het ermee staat én ik wil luisteren: hoe wordt een klacht geuit? Wat is de intonatie, wat zegt dat eventueel over de bijbehorende emoties? Tot slot gaat het eveneens om het begrijpen: heb begrip en empathie voor deze cliënt. Als alle drie de aspecten aandacht krijgen, pas dan is er sprake van een holistische anamnese en kun je de mens in zijn totaliteit behandelen.”

Filosofisch

Wat geeft jou voldoening? “Dat is voor mij een kernvraag. Wij zijn gasten, reizigers in dit leven. Je weet niet waar en wanneer je bij je laatste halte aankomt. Ik kom masseurs tegen die alleen maar hard werken om geld te verdienen zodat zij later, na hun pensioen, een mooi leven kunnen leiden. Maar je weet niet of jou dat gegund wordt.” Zijn advies: “Offer je niet op voor een toekomst waarvan je niet weet of die komt. Dan maar wat minder geld beschikbaar, dat kan ook genoeg zijn. Zorg ervoor dat jij niet overbelast raakt door te hard te werken. Leef in het heden en probeer van elke fase in het leven te genieten. En wees dankbaar. Dankbaar voor wat is. En voor wat jij met jouw mogelijkheden voor anderen kan betekenen. Vanuit balans kun jij dan duurzaam jouw passie uitvoeren.”

Mehdi Tajeddin werkt als gediplomeerd acupuncturist en massage therapeut. Daarnaast runt hij de Ziyuli Academie in Almere. Daar geeft hij opleidingen en trainingen vanuit een combinatie van oosterse en westerse massages. Mehdi is in Iran geboren en leerde al als klein jongetje van zijn onder ander zijn oma masseren. Hij wil graag anderen inspireren en zo eraan bijdragen dat meer masseurs vanuit hun eigen balans en met een positieve mindset holistisch behandelen. Speciaal voor de abonnees van Massage Magazine biedt Mehdi 10 % korting aan op de cursus Masseren vanuit de oosterse filosofie. Voor meer info: www.ziyuli.nl.

 

 Tekst: Lizet van Triet, Massage Magazine editie 3-2023

Meer artikelen van Lizet en haar collegae lezen? Abonneer je dan op Massage Magazine. Ga naar: www.beauty-pro.nl/abonneren

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


Ontdek de geheimen van een vlekkeloze huid | 13 mei

Ontdek de geheimen van een vlekkeloze huid | 13 mei

Posted on

Volg de cursus Huiddiagnostiek in Zwolle! Overweegt u ‘huidanalyse’ een professioneel en betrouwbaar ...

Doctor Eckstein-event | vrijdag 14 juni

Doctor Eckstein-event | vrijdag 14 juni

Posted on

DUBBEL FEEST! Naast het 60-jarig jubileum van Cosinta op 15 juni organiseren we ...

15 juni feest bij Cosinta

15 juni feest bij Cosinta

Posted on

Hoera! Cosinta 60 jaar.. .. En dat betekent feest! Het hele jaar door ...

Met korting naar Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Met korting naar Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Posted on

Op 19 en 20 april 2024 vindt de 12de editie van De ...

Producten met geurstof Lilial (Butylphenyl Methylpropional) sinds 1 maart verboden

Producten met geurstof Lilial (Butylphenyl Methylpropional) sinds 1 maart verboden

Posted on

Vanaf 1 maart 2022 mogen in heel Europa producten met lilial niet ...

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Posted on

Waarom verkleuren roze gel polish nagels zo snel in de zon? Draag je ...

Beauty Trade Special – 2, 3 en 4 april 2022

Beauty Trade Special – 2, 3 en 4 april 2022

Posted on

De exclusieve high-end vakbeurs voor beauty professionals zal gehouden worden op 2, ...

UPDATE: behandelingen die vallen onder wkkgz mogen worden uitgevoerd

UPDATE: behandelingen die vallen onder wkkgz mogen worden uitgevoerd

Posted on

Zoals we eigenlijk wel hadden verwacht mogen schoonheidsspecialisten die zorgen verlenen die ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Een Thaise reis door ons lichaam
Holistisch masseren? Eerst zelf in balans!