HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Beauty Award Special: Interview met juryvoorzitter Marianne van den Broek

Om te bepalen wie er kans maakt op één van de felbegeerde Beauty Awards, worden alle inzendingen bekeken door de vakjury. Vijf vakkundige juryleden die allen al jaren in de beautybranche actief zijn, beoordelen de inzendingen en bepalen wie er uiteindelijk met die felbegeerde award naar huis gaat. Maar waar kijken ze precies naar? En wat is in hun ogen een professionale schoonheidsspecialist? Wij interviewden de juryleden en trappen af met juryvoorzitter Marianne van den Broek.

Marianne van den Broek is al 40 jaar in de beautybranche actief. Ze heeft al meer dan 36 jaar ervaring als schoonheidsspecialist in haar eigen praktijk Acnetherapie Wijchen. Zij stopte daar eind vorig jaar mee. Marianne werkte daarnaast al 9 jaar als vicevoorzitter en secretaris/penningmeester van ANBOS. Ze werkt ook als assessor visagie bij het KWC (Kwaliteitscentrum Uiterlijke verzorging) en is docent in diverse vakken MBO 4 en docent acnespecialisatie en acnenascholing bij ANBOS. Verder schrijft Marianne vakinhoudelijke artikelen voor diverse vakbladen. En last but not least is zij algemeen bestuurslid van Cidesco sektie Nederland.

Sinds wanneer ben je jurylid en hoe is dat zo gekomen?
“3 Jaar geleden werd ik gebeld door Maddy Weide met de vraag of ik voorzitter van de jury wilde worden. Dat vond ik echt een hele eer. Jaren geleden maakte ik deel uit van de jury voor de visagie awards en namens ANBOS heb ik zowel bij visagie als bij de Beauty Award winnaars blij mogen maken met hun overwinning. Hier heb ik ook Maddy leren kennen. Dus mijn antwoord toen ze belde, was een volmondig ja!!”

Wat is jouw functie binnen deze jury?
“Als juryvoorzitter kijk ik naar het gehele proces van het jureren. Ik heb in principe geen stem, maar bij gelijke stemmen is alsnog de stem van de voorzetter doorslaggevend.”

Zijn jullie het als jury altijd unaniem eens? Zo nee, wat geeft uiteindelijk de doorslag?
“In grote lijnen is er veelal overeenstemming, elk jurylid heeft specifieke onderdelen om te beoordelen, bijvoorbeeld diploma’, communicatie en marketing. Er wordt breed beoordeeld op diverse onderdelen. Zijn er discrepanties dan wordt de inzending algemeen bekeken en volgt er een gezamenlijk overleg.”

Wat is voor jou een ‘professionele schoonheidsspecialist’? Wat heeft hij/zij in huis, wat zijn haar eigenschappen?
“Een professionele schoonheidsspecialist heeft haar diploma’s op orde voor datgene waar zij haar cliënten voor behandelt. Specialisaties zijn nageschoold, regelmatig bijscholing op het prioriteitenlijstje, zowel vakinhoudelijk als op het gebied van ondernemersvaardigheden. Transparante en eenduidige communicatie in alle uitingen, zoals onder andere website en sociale media. Samenwerking met branche gerelateerde derden, t.w.: huisarts, huidarts, huidtherapeut, diëtist etc.”

Wat betekent De Beauty Award volgens jou voor de beautybranche?
“In zijn algemeenheid is de Beauty Award een grote erkenning voor de schoonheidsspecialiste zelf of voor de onderneming die deelneemt. Deelname aan dit traject maakt dat de schoonheidsspecialist door de ogen van de cliënt naar zijn/haar praktijk kijkt. Dat geeft veel inzicht en leermomenten voor henzelf. De kwaliteit en professionaliteit wordt omhoog gestuwd wat uiteindelijk het algemene beeld van de branche ten goede komt. Daarnaast kunnen zij veel betekenen voor collega’s door samen een verdere professioneringsslag te maken en daardoor dit prachtige beroep beter op de kaart te zetten.”

Wat draag jij bij aan de professionalisering van de beautybranche?
“Tijdens de 9 jaar als ANBOS bestuurslid en de 6 jaar daarna heb ik veel tijd besteed aan vakinhoudelijke workshops en later de acnenascholingen met vooral ook de nadruk op het theoretische gedeelte om vakkennis paraat te blijven houden. Sindskort ben ik algemeen bestuurslid Cidesco sektie Nederland. Ook hier zal mijn missie zijn: de Nederlandse schoonheidsspecialist ervan te overtuigen om bij te blijven op het vakgebied en samenwerking met aanpalende beroepen te stimuleren. Letterlijk over grenzen heen gaan kijken en meebewegen met de internationale standaard van deze branche in de wereld.”

Heb je tips voor schoonheidsspecialisten die zich willen inschrijven voor de volgende editie? Wat zijn bijvoorbeeld echte do’s en dont’s?
“Durf het aan om kritisch naar jouw bedrijf te kijken. Leg de lat hoog voor jouzelf en jouw bedrijf. Ga voor de categorie waar je in thuis hoort en ben origineel voor wat betreft de inzending. Bedenk wat je wilt laten zien van jouzelf en jouw bedrijf wat anders is dan bij collega’s. Praat met collega’s die al eerder hebben meegedaan. Het is een geweldig leertraject waar je sterker uit tevoorschijn komt. Begin op tijd aan de inzending, maak er een verzorgd geheel van. Laat de teksten heel goed nakijken op taal- en stijlfouten. Goed taalgebruik is essentieel, ook op de website en sociale media. Kom niet met chocolaatjes of eetbare cadeautjes etcetera voor de jury. Goedbedoeld en uiteraard gewaardeerd, maar heeft geen enkele extra toevoeging.”

Hoe zie jij de toekomst van de beautybranche?
“Booming Business. Door de gehele coronaperiode is de cliënt extra dankbaar geworden voor al het werk en de aandacht die de schoonheidsspecialist geeft. Daar valt nog heel veel winst te behalen.”

Nog iets anders dat je graag kwijt zou willen over jezelf, de Beauty Award of de toekomst van de beautybranche?
“Aan alle schoonheidsspecialisten in Nederland en over de grenzen heen. Ben trots op jouw beroep, op wat jouw handen kunnen doen, op wat jouw aandacht kan betekenen voor jouw cliënt. En op wat je al hebt bereikt. Laat jouw werk op de juiste wijze beloond worden en ga niet voor een habbekrats werken.
Zoek de samenwerking met collega’s en creëer een duurzame toekomst voor jullie gezamenlijke passie.
De huid van de cliënt bloeit op door jouw professionele handen, of dat nu in een praktijk, aan huis of elders is.”

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
A Touch of Roses Chibutter by Chi Essential Cosmetics
Beauty Award Special: Interview met juryvoorzitter Marianne van den Broek

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord