Al eeuwenlang wordt Sint-janskruid toegepast om zijn geneeskrachtige werking en als natuurlijk antidepressivum. Toch zijn er de laatste jaren veel waarschuwingen tegen het gebruik van dit kruid. Hoe komt dit nu? Tekst: Gonnie van de Lang, www.vandelang.nl
Wat doet Sint-janskruid
Het kruid bloeit met gele bloemen van juni tot en met september en de beste oogsttijd is wanneer de zon het hoogste staat rond het Sint-jansfeest op 24 juni. De geneeskrachtige werking komt dan het meest tot uiting.
Sint-janskruid ofwel Hypericum perforatum groeit overal in Europa op een droge, voedselrijke grond. Wanneer je aan het wandelen bent heb je grote kans om dit kruid tegen te komen, langs de weg en de weidevelden. Het kruid wordt zowel inwendig als uitwendig toegepast.
Werking
Sint-janskruid heeft een antidepressieve werking en beïnvloed de lichaamseigen stoffen in de hersenen die een rol spelen bij emoties en stemmingen. Het werd in het verleden veel gebruikt voor depressieve klachten en slaapklachten. De laatste jaren zijn er steeds meer waarschuwingen voor het gebruik van dit kruid in verband met de negatieve wisselwerking met diverse medicijnen. Daarnaast kan Sint-janskruid op zichzelf bijwerkingen geven. Het Lareb (bijwerkingencentrum), RIVM en apothekers waarschuwen om Sint-janskruid (voedingssupplementen en thee) niet zomaar toe te passen en altijd de huisarts of apotheker te raadplegen en bij gebruik dit altijd te melden.
We beperken ons in dit artikel tot het uitwendig gebruik van Sint-janskruidolie voor massages. Sint-Janskruid is goed voor:
– bij spier en gewrichtspijn
– bij kneuzingen en blessures
– ontspannend en rustgevend
– insectenbeten
– bij winterhanden en wintervoeten.
Sint-janskruidolie stimuleert de doorbloeding van weefsels en ondersteunt het herstel van de huid. Uitwendig toegepast in zalf, olie, kompres. De donkerrode olie is een maceraat en kan worden toegepast als massageolie bij vermoeide spieren en vermoeidheid. Juist in het najaar is dit een heerlijke massageolie tijdens de donkere dagen. De olie moet worden bewaard in flesje van donker glas. Bij kneuzingen en verstuikingen kan er gekozen worden voor een kompres met Sint-janskruidzalf of olie. Zalven en oliën zijn geschikt bij winterhanden en voeten.
Interacties met medicijnen
Bij uitwendige toepassing maakt de olie de huid gevoelig voor de zon en het Uv-licht van de zonnebank. Denk daaraan wanneer je een massage met deze olie wilt geven.
Recept voor Sint-janskruid massageolie
Benodigdheden:
– Sint-Janskruid maceraat
– Amandelolie of andere basisolie
– Leeg flesje van donkerglas voor massageolie
– Stikker
Bereidingswijze
Meng 10% maceraat op 90% basisolie. Maak een stikker klaar met de datum en de naam van het product en bevestig deze op het flesje. De olie is ongeveer een jaar houdbaar. Verwarm de olie voor massage gebruik in een olieverwarmer. Je hebt zo een heerlijke massageolie om te ontspannen voor in de wintermaanden. De donkerrode olie kan vlekken geven in de handdoeken kies daarom voor een donkere massagehanddoek. Door na de massage de persoon te bedekken met een warme deken en de olie 15 minuten te laten intrekken in de huid bereik je een diepgaand ontspannend effect in het gehele lichaam.
Dit artikel verscheen eind vorig jaar in een van onze andere magazines: Massage Magazine. Doe jij massages? Ben je masseur, therapeut of schoonheidsspecialist? Neem dan een abonnement dat bij jou past! Neem hier een kijkje: https://beauty-pro.nl/abonneren/
Wat vind jij?