HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

NCV: ‘Geen reden tot zorg over hormoonverstorende stoffen in cosmetica’

Ze moeten de laatste maand de cosmeticabranche wel hebben… Eerst over plastics in cosmetica en nu werd er in Radar een item gemaakt over hormoonverstorende stoffen in cosmetica. De Nederlandse Cosmetica Vereniging, maar ook 4 andere bedrijven, waaronder Unilever en The Body Shop, geven een reactie. Na het lezen van dit artikel kun jij jouw klanten een duidelijke uitleg geven, mochten zij ernaar vragen.

In de uitzending van Radar komt het volgende aan bod: ‘Hormoonverstorende stoffen in verzorgingsproducten: Je staat op en gaat douchen. Je gebruikt shampoo, conditioner en wat douchegel. Na het douchen gebruik je je gezichtscrème, deodorant, bodylotion en lippenbalsem tegen droge lippen. En als je dan toch bezig bent ook wat handcrème voor je droge handen. Wat je niet weet is dat je ondertussen door die verzorgingsproducten bloot bent gesteld aan wel meer dan twintig hormoonverstorende stoffen, waarvan sommige stoffen als zeer zorgwekkend worden beschouwd. Ze zijn onzichtbaar, maar overal. Wat doen die stoffen dan? En op welke stoffen moet je letten wanneer je deze producten koopt?’, aldus de redactie van Radar.

Radar & Stichting Tegengif

Radar hangt haar uitzending op aan een onderzoek van stichting Tegengif, het onderzoek is hier te vinden:

Op de website van Radar is te lezen: ‘Zonder dat we het doorhebben, worden we iedere dag blootgesteld aan chemische stoffen. Zo krijgen we ook hormoonverstorende stoffen binnen. In dagelijkse verzorgingsproducten zoals bodylotion, deodorant, handzeep en zelfs lippenbalsem, zijn hormoonverstorende stoffen terug te vinden. Stichting Tegengif heeft onderzoek gedaan naar hormoonverstorende stoffen, 111 populaire verzorgingsproducten werden onderzocht. In 60 procent van deze producten zitten één of meer hormoonverstorende stoffen. De stichting deed onderzoek naar shampoo, deodorant, bodylotion, lippenbalsems, haarstyling producten, handzeep en handcrėme.

Annelies den Boer van Stichting Tegengif geeft aan dat het aardig kan oplopen met wat je op een dag binnenkrijgt aan stoffen: ‘Er wordt meestal gezegd: ‘Het is maar één stof die je binnenkrijgt. En er zit maar een heel klein beetje in.’ Maar we krijgen niet maar 1 stof binnen.’ Sommige producten bevatten meerdere parabenen. Parabenen zijn stoffen waar al jaren zorgen over bestaan, zo geeft Annelies den Boer aan. Butylparabeen sinds dit jaar op de lijst van ‘Zeer Zorgwekkende Stoffen’ vanwege de hormoonverstorende werking.

Toxicoloog prof. dr. Majorie van Duursen legt uit dat de effecten van deze stoffen pas in een later stadium duidelijk worden. ‘Meestal komt het pas tot uiting als je gaat kijken naar de functie van je lichaam, dus dat betekent als je moet leren of als je kinderen wil krijgen later in het leven. Dus ondanks dat de effecten al vrij vroeg in het leven kunnen optreden, zijn ze pas merkbaar eigenlijk later in het leven.’ Op het label staan de stoffen wel allemaal vermeld, maar dan zul je met een vergrootglas naar de drogist moeten gaan om die nauwkeurig te bestuderen. Wat betreft parabenen geeft toxicoloog Van Duursen de volgende tip: ‘Als er op de verpakking staat ‘geen parabenen’, dan is dat meestal ook wel zo.’

Er wordt ook gesproken over een ‘app’ die een consument duidelijkheid moet gaan geven. ‘Het is wachten op een goede app waar je in Nederland mee naar de winkel kunt, zeggen de deskundigen. In België heb je de app Yuka, maar deze app werkt niet goed in Nederland. Het beste zou het zijn als (potentieel) hormoonverstorende stoffen helemaal meer niet gebruikt worden gebruikt’, aldus Den Boer.’

Reactie Nederlandse Cosmetica Vereniging

Na de uitzending van Radar vanavond (9 november), werd de Nederlandse Cosmetica Vereniging overspoelt met vragen over hormoonverstorende stoffen in cosmetica. Volgens hen is er geen reden tot zorg.

Op de website van de NCV is hun volledige reactie op de uitzending te lezen: “De NCV vindt het vervelend dat er zorgen zijn over het gebruik van mogelijke hormoonverstorende stoffen in cosmetica. Veiligheid van haar producten is cruciaal voor de cosmetica-industrie. Iedereen gebruikt dagelijks meerdere producten voor de persoonlijke verzorging en mensen kunnen erop vertrouwen dat de producten veilig zijn voor de mens. 

In consumentenproducten kunnen soms stoffen worden gebruikt die verdacht worden van een hormoonachtige werking. De cosmeticawetgeving waarborgt dat er veilige producten op de markt wordt gebracht, dus zonder hormoonverstorend effect. Voor elk cosmetisch product wordt een veiligheidsbeoordeling uitgevoerd door een gekwalificeerde veiligheidsbeoordelaar voor deze op de markt wordt gebracht. Hierbij wordt rekening gehouden hoe het product wordt gemaakt, gebruikt, door wie en hoe vaak. Bij de veiligheidsbeoordeling worden alle mogelijke gezondheidsrisico’s voor elke gebruikte stof meegenomen. Dus ook mogelijke effecten op de hormoonhuishouding. Ingrediënten mogen alleen gebruikt worden als zij geen bijwerkingen opleveren. 

Ook voor kinderen bestaat er alleen een gezondheidsrisico als je kind te veel hormoonverstorende stoffen binnenkrijgt. Bij normaal gebruik van cosmeticaproducten is hiervan geen sprake.

Zowel door de mens gemaakte als natuurlijke stoffen kunnen hormoonachtig werken. Sommige van deze stoffen maken en gebruiken we bewust, bijvoorbeeld de anticonceptiepil. De meeste stoffen met een hormoonachtige werking, hebben een veel minder sterke werking dan onze eigen hormonen. De hoeveelheid, de werkzaamheid en de duur van blootstelling aan een stof, bepaalt of die stof uiteindelijk schadelijk is voor de gezondheid. Je kunt stoffen binnenkrijgen via de huid, maar ook via voedsel of door ze in te ademen.

Stoffen met een hormoonachtige werking komen ook voor in de natuur. We krijgen ze met name binnen via onze voeding in hoeveelheden die vele miljoenen malen groter zijn dan wat via cosmetica wordt opgenomen. Deze stoffen komen bijvoorbeeld voor in voeding zoals bessen, noten, sojabonen en spruitjes. Wanneer een ingrediënt ervan wordt verdacht een risico te vormen voor onze gezondheid, bijvoorbeeld in laboratoriumtests, wordt dat ingrediënt door het Europees veiligheidscomité (SCCS), het onafhankelijke wetenschappelijk adviesorgaan van de Europese Commissie, beoordeeld. In deze beoordeling wordt er bepaald of het ingrediëntveilig gebruikt kan worden. Als het niet veilig is, dan wordt het gebruik via wetgeving verboden.

De Europese Commissie heeft in 2018 een rapport gepubliceerd waarin bevestigd wordt dat het veilig gebruik van cosmetische ingrediënten met hormoonachtige eigenschappen door de stringente eisen in de Cosmeticaverordening en REACH worden gewaarborgd (onderaan). Om de conclusies uit het rapport verder te bevestigen heeft de Europese Commissie aan het SCCS opdracht gegeven om een prioriteitenlijst te beoordelen op veiligheid. De eerste concept opinie is openbaar en recentelijk gepubliceerd. De NCV steunt de aanpak waarin op basis van duidelijke wetenschappelijke criteria de stoffen met een daadwerkelijk hormoonverstorend risico voor mens en milieu worden gereguleerd. De zogenaamde SIN/UNEP list zijn geen officiële lijsten en ingrediënten op die lijsten hoeven niet officieel aangemerkt te zijn als ingrediënt met een mogelijk risico. 

In Europa zijn er duidelijke procedures om het gebruik van ingrediënten te reguleren met een wetenschappelijke onderbouwing en transparante criteria. Voorkomen dient te worden dat cosmetische ingrediënten op basis van een voorselecties als daadwerkelijk hormoonverstorend gestigmatiseerd worden.De cosmetica-industrie wil veilige producten voor mens en milieu op de markt brengen zonder dat consumenten zich daar zorgen over moeten maken en blijft daarover nu en in de toekomst in gesprek met diverse stakeholders.

Meer informatie:

Informatie vanuit de overheid: https://waarzitwatin.nl/stoffen/hormoonverstorende-stoffen

Informatie vanuit het RIVM: https://www.rivm.nl/hormoonverstorende-stoffen

Informatie van de NCV: https://www.ncv-cosmetica.nl/faq/hormoonachtige-stoffen-cosmetica/

Overige reacties

Ook andere bedrijven die aan bod komen hebben gereageerd.

Lees hier de reactie van De Body Shop: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/reacties/item/hormoonverstorende-stoffen-reactie-the-body-shop/

Lees hier de reactie van Unilever: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/reacties/item/hormoonverstorende-stoffen-reactie-unilever/

Lees hier de reactie van Victorie Secret: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/reacties/item/hormoonverstorende-stoffen-reactie-victoria-secret/

Lees hier de reactie van Diddlina lippenbalsem: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/reacties/item/hormoonverstorende-stoffen-reactie-diddlina-lippenbalsem/

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Comment
  • Leo Dietvorst
    10 november, 2020

    In een aantal landen zijn BHT en Parabene n verboden . Dat zal wel onderzocht zijn . Openheid van waarom daar verboden en hier niet is prio 1. Geld is machtig maar laten we hopen dart gezondheid voorgaat……

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord
 

Vorige
RevitaLash Cosmetics Giftbox voor perfecte wimpers
NCV: ‘Geen reden tot zorg over hormoonverstorende stoffen in cosmetica’