Het voor kinderen beter begrijpbaar maken hoe zij hun eigen huid kunnen beschermen en verzorgen om huidrisico’s zoals infecties en zonverbranding te voorkomen. Dat is de bedoeling van het nieuw ontwikkelde lespakket ‘Huid in de klas’, dat voorlopig gratis te gebruiken is voor scholen. Het lespakket daagt leerlingen van groep 5 t/m 8 uit na te denken over het grootste orgaan in hun lichaam: de huid.
Projectleider Jolien van der Geugten is schrijver, docent en onderzoeker. Doordat haar zoon een huidaandoening heeft, is zij betrokken geraakt bij projecten om meer kennis en bewustwording over de huid en huidaandoeningen te realiseren. Het project ‘Huid in de Klas’ is er daar een van. “Ik hoop met dit lespakket dat kinderen beter begrijpen hoe zij hun eigen huid kunnen beschermen en verzorgen om huidrisico’s zoals infecties en zonverbranding te voorkomen. Maar mijn doel is ook meer acceptatie van mensen met een huidaandoening zoals eczeem, vitiligo en ichthyosis.”
Wat leren de kinderen?
– Hoe blijft je huid gezond?
– Hoe voorkom je huidkanker?
– Welke huidaandoeningen kan iedereen krijgen?
– Wat is een chronische huidaandoening?
Huid in de klas is gratis beschikbaar via www.huidindeklas.nl. Van september t/m december 2021 gaan scholen het pakket testen: is de inhoud duidelijk, bruikbaar en passend? Het lespakket sluit aan bij de bouwstenen voor nieuwe kerndoelen in het basisonderwijs van het vakoverstijgend thema Gezondheid en het leergebied Digitale geletterdheid. Huid in de klas is ontwikkeld door Huid Nederland i.s.m. dermatologen van de NVDV, verpleegkundig specialisten, patiëntvertegenwoordigers en onderwijsexperts met subsidie van ZonMw, NVDV en MenzisFonds.
Wat vind jij?