HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Starters in de beautybranche: Marlie van Nijnatten

Marlie van Nijnatten is 29 jaar oud en trotse eigenaresse van de salon ‘Mooi met Marlie’ gevestigd in het Noord-Brabantse dorpje Etten-Leur. ‘’Vorig jaar heb ik tijdens mijn verjaardag in juni, toen het nog kon, een kleinschalige pre-opening gehouden met een aantal vrienden, familieleden en een boel hapjes en taart! Uiteraard ging dat allemaal wel op afspraak verdeeld over een hele dag. Vanaf dat moment was ‘Mooi met Marlie’ dus een feit, maar had ik voor mijn andere klanten nog niet echt een officiële opening kunnen doen Dit heb ik toen geregeld om dat in september te doen, zodat klanten op reservering langs konden komen met een max. aantal van 4 personen”, vertelt Marlie. Lees snel verder en be inspired!

Starten na een lockdown
‘’Het was spannend om open te gaan na de eerste lockdown. De angst dat klanten misschien niet durfden te komen, is wel even aanwezig geweest. Het tegendeel bleek waar! Het trouwe groepje klanten die ik toen al had, stonden stuk voor stuk te springen om voor een behandeling langs te komen en werd ik overladen met lieve berichten en appjes. Die steun was hartverwarmend! Ik denk dat het vooral gaat om hoe je het veilige gevoel weet over te brengen en op deze manier sneller het vertrouwen van jouw klant wint. Dit heb ik via mijn social media posts zoveel mogelijk naar voren proberen te brengen.’’

Opleiding
“Ik heb de opleiding schoonheidsspecialiste gevolgd aan de schoonheidsschool in Antwerpen en deze afgerond in 2015. Tijdens mijn opleiding heb ik nog wel geprobeerd om een stage– en werkplek te vinden. Helaas zonder succes! Wat toch ook wel een beetje mijn eigen schuld was. Ik ben namelijk snel geneigd té eerlijk te zijn naar mensen toe. Mede omdat ik een vorm van Autisme en ADD heb, kan dat mensen soms een beetje afschrikken wanneer ik dat tijdens een sollicitatiegesprek aangeef. Dan word er 9/10 keer vaak geantwoord met: “Sorry, we kunnen je niet de nodige begeleiding geven.” Waardoor ik de kans eigenlijk nooit heb gehad. Geen kans betekend dus ook geen groei. Dat was voor mij wel echt even een grauwe periode. Vooral als je hoort dat collega’s allemaal op verschillende plekken stage hebben gelopen en veel ervaring hebben opgedaan. Terwijl ik van mezelf weet ook een heel gedreven en leergierig persoon te zijn die, oké… misschien soms wat extra uitleg nodig heeft, maar als het puntje bij paaltje komt, in de praktijk heel snel leert. Uiteraard heb ik het er niet bij laten zitten en ben in de tussentijd continue bijscholing en trainingen blijven volgen om toch bij te blijven. Na de grote verbouwing van het huis van mij en mijn vriend heb ik ervoor gekozen om voor mezelf te beginnen. En gelukkig is het sindsdien alleen maar bergopwaarts gegaan! Mijn salon is gevestigd tussen het huis en de garage in. Ik werk er momenteel nog parttime omdat ik hiernaast ook nog in loondienst werk. Uiteindelijk is het natuurlijk mijn doel om fulltime in de salon te werken.”

De eerste stappen naar een eigen salon
“Mijn moeder is zelf ook zzp’er en heeft mij tijdens deze periode onwijs geholpen met alle belangrijke zaken waar ik zelf nog geen kaas van gegeten had. Vorig jaar in maart schreef ik mezelf in bij de KvK en zou ik in eerste instantie begin april starten. Dat ging door de eerste lockdown natuurlijk niet meer door en hadden we die datum verzet naar mei.”

Website
“Mijn website www.mooimetmarlie.nl heb ik samen gemaakt met Marloes Meerman. De samenwerking met haar verliep heel soepel en daardoor stond mijn website al binnen een week online. Over een webshop heb ik veel nagedacht, zeker tijdens de tweede lockdown. Toch heb ik deze nog niet aan mijn website toegevoegd. Zodra ik dat wel ga doen, wil ik graag de optie hebben dat klanten producten op categorie/huidconditie kunnen zoeken, zodat ze nooit de verkeerde producten voor hun huid kunnen kiezen.”

Salonbenodigdheden
“Qua inrichting en meubels heb ik veel van IKEA binnen staan, waaronder het keukenblok. Er staat een vintage kaptafel die ik zelf heb opgeknapt. Mijn behandelstoel heb ik tweedehands van iemand overgenomen die destijds een nieuwe stoel had gekocht. Mijn tabouret en apparatuur heb ik besteld via Safety4You. Ik heb ruim de tijd genomen om alles bij elkaar te zoeken, waarbij een aantal dingen soms wel een halfjaar in de schuur hebben gestaan.”
Merk
“Bij de zoektocht naar het ideale merk huidverzorgingsproducten, hield ik rekening met een aantal dingen. Ten eerste vind ik het belangrijk dat goede huidverzorging voor iedereen toegankelijk is en niet alleen voor de mensen met een goed gevulde portemonnee. Ten tweede wilde ik het liefst geen producten in potjes maar verpakt in luchtdichte flacons. Zodat er geen zuurstof bij kan en de hoge werkzame stoffen ook werkzaam blijven, zonder dat er daarvoor weer veel onnodige stoffen aan een product toegevoegd moeten worden. Daarnaast is het ook fijn dat er aan de dieren en het milieu gedacht word. Waaronder vegan producten, zonder microplastics, minerale oliën, siliconen, sulfaten en hoofdallergenen uit parfum. Zodoende kwam ik dus uit bij ‘SPA SalonnePro Amsterdam’ en werk ik hier ondertussen alweer bijna een jaar mee. De kwaliteit is ontzettend goed! Ik ben er dus heel blij mee!”

Je zit als starter zoals je al aangaf niet dagelijks vol. Wil je fulltime werken?
“Zeker in deze gekke tijd ben ik stiekem toch wel heel blij dat ik met mijn andere baan zekerheid en een vast inkomen heb. Maar dat neemt niet weg dat ik uiteindelijk niets liever wil dan fulltime in mijn salon werken! Tijdens de eerste lockdown heb ik mezelf heel erg verdiept in marketing. Ik heb mijn inspiratie voor een groot deel te danken aan saloncoaches als Vicky Vermeiren en Loes rikkers. Hierdoor kan ik mijn berichten op instagram en facebook strategischer inzetten, waardoor het beter zichtbaar is voor mijn eigen doelgroep. Ook heb ik op Canva mijn eigen ontwerp voor mijn folders gemaakt.”

Ben je ingeschreven bij ANBOS?
“Momenteel sta ik (nog) niet ingeschreven bij de ANBOS, maar heb ik hier zeker veel over nagedacht omdat het toch veel voordelen kan bieden. Alleen voor nu als starter zie ik er nog niet direct de meerwaarde van in.

Wat zijn je toekomstplannen met de salon?
‘’In dit prachtige vak ben je nooit klaar met leren. Dat houdt het ook leuk en interessant! Ik zou nog heel graag mijn kennis willen verbeteren op het gebied van huidproblemen, waaronder acne en pigmentstoornissen. Vooral omdat ik steeds vaker klanten over de vloer krijg, met vragen als ‘’Wat is dit nou voor een raar plekje/vlekje?’’ Als ik daar dan niet meteen inhoudelijk antwoord op kan geven, voel ik me soms toch een beetje onzeker en verwijs ik uit twijfel de klant door naar een dermatoloog of de huisarts. Terwijl het toch ook fijn is om zelf over deze kennis te beschikken. Ik hoor veel goede dingen over de dermatologie opleidingen via U-Consultancy. Zodra corona weer een beetje onder controle is, overweeg ik om daar de basis en vervolgopleiding van te gaan volgen. Als ik deze in ‘the pocket’ heb, wil ik van mijn zuurverdiende spaarcenten een huidscanner gaan aanschaffen. Daar droom ik al jaren over! Vooral omdat ik ook meer op huidverbetering wil gaan werken. Verder zie ik mezelf niet zo snel een groot pand in de stad openen, maar zeg nooit nooit. Of ik daar gelukkig van word, is het tweede. Ik vind het eerlijk gezegd juist heel fijn om kleinschalig binnen mijn eigen, vertrouwde omgeving te werken. Ik ben al enorm trots op mezelf met wat ik tot nu toe allemaal heb bereikt!’’

Prijzen
“Tijdens de eerste lockdown ben ik via Skype in contact gekomen met Vicky Vermeiren. Zij is een saloncoach die mij heeft geleerd hoe je effectief een kostenprijsberekening kan maken. Dit heeft mij heel veel inzicht gegeven in mijn vaste en variabele kosten. Zo zagen we ook meteen wat er uiteindelijk onder aan de streep over bleef. Natuurlijk had ik ook kunnen kijken naar salons uit mijn omgeving, maar het kan zijn dat daar de maandelijkse kosten veel hoger liggen. Vaak word er met hele andere producten en apparatuur gewerkt en zitten de specialisten misschien ook al langer dan 20 jaar in het vak. Om die reden vond ik het niet reëel om mezelf daar mee te vergelijken en heb ik ervoor gekozen om een goede berekening te maken op basis van mijn eigen werkuren en kosten.”

Waar haal jij je vakinformatie vandaan?
‘’Ik ben een groot fan van Dr. Jetske Ultee. Haar visie en kijk op huidverzorging spreekt mij heel erg aan. Als cosmetische onderzoekarts deelt ze zoveel waardevolle informatie, waar ik als schoonheidsspecialiste ook nog wat van op kan steken. Ook zit ik samen met een heleboel andere specialisten in een besloten facebookgroep van SalonnePro. Hier word veel informatie en voor –en na resultaten met elkaar gedeeld. Daarnaast helpen we elkaar waar nodig, als we ergens tegenaan lopen. Dat is echt heel fijn! En zo nu en dan vind ik het heerlijk om YouTube video’s van Delia skinmaster te bekijken. Ik vind haar zo’n sympathieke vrouw met zoveel kennis over de huid! Net als dat ik ook heel wat huid gerelateerde vakbladen en boeken weg lees. Het is voor mij ook echt een momentje van ontspanning!’’

Nog andere dingen waar je als starter tegenaan liep en die nog als tip kunnen dienen voor anderen die willen starten?
‘’Mijn valkuil is toch wel dat ik vaak teveel ineens wil. En dan ook nog liever vandaag dan morgen. Dat veroorzaakte soms onnodig veel stress in mijn hoofd. Daarom voelt het veel prettiger om je op één taak tegelijk te focussen en alles stap voor stap af te werken.’’

Wat heb jij tijdens de eerste en tweede sluiting gedaan?
“Bij zowel de eerste als de tweede lockdown heb ik niet stilgezeten. Ik ben mezelf blijven bijscholen door heel veel online trainingen en webinars te volgen. Daarnaast heb ik mezelf ook meer verdiept in marketing en er van opgestoken dat het ontzettend breed inzetbaar is. Je kan er letterlijk alle kanten mee op! Daarom heb ik tijdens de eerste lockdown mijn eigen folders gemaakt en veel social media posts vooruit geschreven. Zodat ik, zodra ik weer open mocht, mezelf daar voorlopig geen zorgen om hoefde te maken.”

Welke tip zou jij aan andere starters willen meegeven?
“Geloof in jezelf! Ongeacht welk pad je moet bewandelen om je doelen te behalen. Het gaat er niet om hoe snel je gaat, als je maar in de juiste richting loopt. Wanneer je echt iets graag wil, moet je er gewoon simpelweg voor gaan. En laat je door niets of niemand ontmoedigen! Jij kunt dit!”

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord
 

Vorige
BA Special: Interview jurylid Corne Hendrikx
Starters in de beautybranche: Marlie van Nijnatten