HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS-, NAGEL- EN MASSAGEBRANCHE.

THROWBACK: More than skin deep. De toekomst van anti-aging

Posted on

Wist jij dat het vakmagazine De Beauty Professional alweer met de vijfde jaargang bezig is? In de komende editie van De Beauty Professional vertellen we je daar meer over. Maar doordat we al een beetje bezig zijn met de voorbereidingen voor ons echte 5-jarig jubileum, heb ik veel oude edities weer bekeken. En hieronder kun je ons ALLEREERSTE openingsverhaal – van de editie MAART 2018 – lezen. Veel tips zijn nog steeds van toepassing! De komende tijd zul je meer interessante ‘oude’ – maar nog steeds relevante! – artikelen tegenkomen, deze zijn overigens alleen voor abonnees! Onderstaand artikel: Tekst Fleur Baxmeier

Je leest hier een artikel uit maart 2018. De productinformatie van destijds hebben we eruit gehaald. Frank Slangen is inmiddels geen directeur meer van LaViesage. De onderzoeken zijn eind 2017 en begin 2018 afgerond, maar de wetenschap staat nooit stil. Alle informatie is nog steeds relevant! Het is interessant om je geheugen wat betreft bepaalde ingrediënten en behandelingen op het gebied van anti-aging terug te lezen: over voeding, supplementen, hyaluronzuur en andere ingrediënten en wetenschap.

De bestrijding van veroudering richt zich niet meer puur op huidverzorging, maar pakt ook de binnenkant erbij: we moeten gezond eten, veel bewegen, stressvrij leven. In combinatie met levensverlengende pilletjes zou dat ervoor zorgen dat we binnenkort 130 jaar kunnen worden. Hoe dan? En welke aanvullende ontwikkelingen zien we in de schoonheidsbranche?


Het klinkt als iets uit een science-fictionfilm, maar wetenschappers weten het zeker: binnen niet al te lange tijd kunnen we 130 jaar oud worden. Een simpel pilletje of injectie zou volgens hen genoeg zijn om het proces van ouder worden te vertragen. Zoals rapamycine, een kleine donkergele pil die je vanaf je 65e een half jaar moet slikken. Je rimpels zullen er niet van verdwijnen, maar rapamycine zorgt van binnen wel voor een reset van je systeem. Kapotte weefsels worden soepel, reparatiemechanismen werken weer, je bloed stroomt sneller. En ja, dat merk je.
De ontwikkeling van rapamycine staat niet op zichzelf, want wetenschappers doen de laatste tijd de ene na de andere verjongingsontdekking. Een van hen is onderzoeker Peter de Keizer van het Erasmus MC, die er vorig jaar met z’n team als eerste van de wereld in slaagde om de tijd terug te draaien. Het bewijs hiervoor werd geleverd door oudere muizen die na toediening van een nieuw middel weer een volle bos haar kregen, gezondere nieren en meer levenslust. Gevolg: de muizen leven 25 procent langer. Datzelfde kan gebeuren als mensen de pil gaan slikken.
Eenzelfde soort ontdekking deden onderzoekers van de Harvard Medical School in Boston. Zij identificeerden eerder dit jaar een molecuul, NAD+ genaamd, dat het mogelijk maakt om tekenen van ouderdom in het DNA van muizen terug te draaien. Daarnaast beschermt het molecuul ook nog eens tegen verdere veroudering. ‘Na een week waren de cellen van de jonge en oudere muizen niet meer van elkaar te onderscheiden,’ vertelt onderzoeksleider David Sinclair, die nog dit jaar een test wil uitvoeren op mensen en dan zo snel mogelijk een medicijn wil ontwikkelen.
Het hele idee van veroudering als iets onvermijdelijks komt hiermee op de schop te staan. Een ontwikkeling die ze toejuicht, zegt hoogleraar gerontologie Andrea Maier van de VU Amsterdam. En – misschien nog wel belangrijker – een ontwikkeling die we deels zélf in de hand hebben, zo beschrijft ze in haar boek Eeuwig Houdbaar. Door niet te roken, veel meer te bewegen, een stuk minder te eten dan we nu doen, matig te zijn met alcohol en genoeg te slapen. Of zoals Maier het omschrijft: ‘De dingen die iedereen al weet, maar die bijna niemand écht doet.’


Mooie, stralende huid
De eigen verantwoordelijkheid op het gebied van anti-aging zit enerzijds in een gezond, gebalanceerd voedingspatroon. Eet je op de juiste manier en vermijd je ongezonde producten, dan blijf je op een relatief makkelijke manier gezond en fit. Denk: veel omega 3-rijke voeding, rauwe groentes, antioxidantrijke producten, eiwitten, water en vitaminen tegenover weinig bewerkte levensmiddelen, fructoserijke suikers, verzadigde vetten, transvetten en melkproducten. Bijkomend voordeel: hoe gezonder je eet, hoe mooier en stralender je huid zal zijn.
Klinkt overzichtelijk, maar in de praktijk blijkt het voor veel mensen lastig om een druk leven te combineren met het binnenkrijgen van de juiste producten. De oplossing: voedingssupplementen die niet alleen de binnenkant, maar ook de buitenkant een boost geven. ‘Het verouderingsproces is nog niet te stoppen,’ zegt Frank Slangen, directeur van LavieSage. ‘Maar je kunt het met de juiste voedingssuppletie wél remmen. Ingrediënten die daarbij onontbeerlijk zijn: antioxidanten, vitamine E en vitamine C, maar ook bijvoorbeeld zwavel en collageen.’
Op het moment dat je de juiste voeding binnenkrijgt, geeft dat volgens Slangen de garantie dat je lijf – en huid – op een goede manier kan herstellen en functioneren. Je bent wat je eet, maar je bent ook wat je dóét. Uit recent onderzoek van het UMC Groningen blijkt dat herhaalde blootstelling aan stress leidt tot slijtage van de systemen die de lichamelijke reacties op stress reguleren, en dat die slijtage leidt tot een versnelde veroudering. Sleutels om het tij te keren: ontspannen bewegen, mindfulness, yoga en regelmatig kwalitatieve me-time voor jezelf inbouwen.
Wil je dat het mes snijdt aan twee kanten, dan combineer je die kwalitatieve me-time met een indoor beautybehandeling of een bezoek aan de schoonheidsspecialiste. want hoeveel gezonde voeding, mindfulnessessies en verjongingspillen je ook tot je neemt, je huid is nergens zonder de juiste verzorgingsroutine. Dat betekent: regelmatig peelen, reinigen en smeren met een hydraterende, voedende crème die hyarulonzuur en antioxidanten als vitamine C, vitamine E, vitamine A en co-enzym Q10 bevat. Zo willen we allemaal wel 130 jaar oud worden.


Dit mag in ieder geval niet ontbreken in anti-aging producten

1 Hyaluronzuur helpt je huid opnieuw te hydrateren en zorgt dat de cellen het vocht langer vasthouden. Zo blijft je huid langer zacht en soepel en worden rimpels zichtbaar verminderd.

2 Vitamine C of ascorbinezuur biedt een krachtige bescherming tegen vrije radicalen, die irritante moleculen die vroegtijdige huidveroudering veroorzaken. Vitamine C heb je ook nodig voor de aanmaak van collageen, het eiwit dat de huid elastisch en stevig maakt.

3 Vitamine E of tocopherol is één van de meest effectieve vitaminen tegen huidveroudering. Vitamine E beschermt celmembranen tegen oxidatieve stress en vroegtijdige schade van uv-straling.

4 Vitamine A of retinol creëert betere en sterkere cellen en verhoogt de productie van huidverbeterende ceramiden, die in staat zijn om vocht in de huid beter vast te houden. Voldoende vocht in de huid zorgt voor een vitaal uiterlijk zonder rimpels.

5 Acetyl Hexapeptide-3 is een neuropeptide die de zenuwsignalen blokkeert, zonder de spieren te verlammen zoals Botox® dat doet. Deze werkstof zorgt voor een huidontspannend effect en vermindert de hoeveelheid en de diepte van rimpels.

6 Matrikines zijn boodschappers van huidreparatie en herstructurering. Ze stimuleren de collageensynthese en reparatie van de dermale matrix.

De anti-aging tip van… Greet Hoedeman, beauty expert en eigenaresse van Beauty Inn Health & Beauty Centre en Beauty Injection in Nieuwegein: ‘Ik krijg heel vaak complimenten over mijn huid, van jong tot oud. Mijn jarenlange dagelijkse verzorging is de basis daarvan, maar ik ben ook heel blij met de minerale make-up van beMineral. Kijk, we zorgen goed voor ons velletje, maar een vlekje en plekje heb je zomaar. De huid kan ondanks je goede zorgen toch uit balans zijn. De make-up van beMineral maakt de huid egaal, reflecteert op fijne lijntjes zodat ze minder zichtbaar zijn en lift de huid. Een simpele en snelle finishing touch van mijn persoonlijke verzorging, maar ik gebruik het ook veel in de salon. Geschikt voor zowel mannen als vrouwen.’


Doen en laten om 130 te worden

  • Vergeet luiheid en beweeg minstens 30 minuten per dag. Intensief.
  • Niet-roken. Dat behoeft geen uitleg, toch?
  • Wees gelukkig! Je mentale staat heeft veel invloed op je lichamelijke conditie.
  • Matig eten. Iets te mager zijn is beter dan iets te dik.
  • Slaap genoeg. Als je goed – minstens acht uur per nacht – slaapt, word je ouder.

Q&A met de beauty expert
Q: In hoeverre kun je anti-aging tegengaan met beautyproducten?
A: ‘Beautyproducten spelen een grote rol in een anti-aging regime, want ze zorgen voor bescherming en herstel van de huid met rechtstreekse applicatie van voedingsstoffen en antioxidanten,’ zegt beauty expert Greet Hoedeman. ‘Maar daarnaast spelen nog veel meer zaken een rol. Stel: een huid is sterk verhoornd. Dan kun je er de mooiste en duurste producten opsmeren, het effect zal minimaal blijven. Het is misschien een open deur, maar de manier waarop je in het leven staat is hoe je je tempel verzorgt en voedt. Dat is en blijft de basis; je foundation. Zie de huid als het dak van een huis. Wat als je dakpannen kapot zijn of scheef liggen? Dan kan er van alles tussen terecht komen, waardoor het dak kan gaan lekken of uiteindelijk zelfs rotten. Onze cellen zijn de dakpannen op de huid. Zij moeten ons beschermen tegen de milieu-invloeden. Maar wanneer die laag niet optimaal verzorgd is of de cellen niet goed op elkaar aansluiten, dan kan hetzelfde gebeuren als met het hiervoor beschreven dak.’

De anti-aging tip van… Mardge Pascaud, schoonheidsspecialiste en oprichter van Pascaud Beauty Innovations: ‘Gebruik elke dag een SPF, ook tijdens de winterdagen en als de zon niet schijnt! Bescherm je huid tegen schadelijke uv-stralen, want die zorgen op lange termijn voor huidveroudering en rimpels.’


6 x innovatieve behandelingen (2018)
1) Passage massage. Deze door Pascaud ontwikkelde massagetechniek stimuleert het bindweefsel. De huid wordt daardoor steviger, beter doorbloed en vrij van verklevingen.
2) Divine Pro™. Dit is een gepatenteerd platform met meerdere technologieën, zoals radiofrequent needling in combinatie met RF, spierstimulatie en TriLipo. Je behandelt er huidveroudering, huidverslapping, grove poriën, littekens en rimpels mee.
3) Pascaudlite Laser. Deze niet-invasieve lasertechniek, ook wel koudlaser genoemd, is pijnloos, veilig en zorgt voor een betere stofwisseling van de huidcellen waardoor je een strakkere huid krijgt.
4) BioSkinSmoothing- en BioSkinJetting-techniek. Door middel van een hoogfrequent signaal wordt een gebied gladgestreken om daarna met een fijn naaldje de rimpel van de onderste huidlaag los te maken. De huid reageert hierop met de aanmaak van nieuw collageen, waardoor er van binnenuit een natuurlijke opvulling ontstaat.
5) Fractional applicator. Deze microneedling applicator wordt gebruikt voor dermatologische procedures die ablatie en resurfacing van de huid vereisen en voor de behandeling van rimpels in het gezicht, decolleté van de nek en handen
6) Fruitzuurbehandeling. Deze efficiënte oppervlaktepeeling heeft een intensief anti-aging effect. Wanneer behandelingen herhaaldelijk worden uitgevoerd verminderen oneffenheden, waaronder rimpels en littekens zichtbaar.


Dé trend van nu (2018)
‘Anti-pollutions serums zijn op dit moment een grote hit,’ zegt Meike Otterloo, marketingmanager van Beauty Service. ‘Consumenten zijn steeds meer bezig met huidveroudering door luchtvervuiling. Daarom heeft ons research- en developmentteam recentelijk het Biodroga MD Anti Pollution Serum uitgebracht. Dit innovatieve serum beschermt tegen huidveroudering veroorzaakt door luchtvervuiling. Zo kunnen kleine schadelijke deeltjes niet in de huid doordringen.’


3 redenen waarom je voedingssupplementen nodig hebt
1) ‘Iedereen roept altijd: ik eet gezond,’ zegt Frank Slangen van LavieSage. ‘Maar een appel en een banaan per dag is niet voldoende voor het lichaam. Daarom zeggen wij: voedingssupplementen. Niet als vervanging van voeding, niet als goedmakertje voor een slechte lifestyle, maar als welkome aanvulling.’
2) ‘Al eet je nog zo goed, dat wil niet zeggen dat je huid daar meteen baat bij heeft. Voedings- en bouwstoffen gaan als eerste naar die plekken die prioriteit hebben: de hersenen, het hart, de nieren, de lever, de longen. Pas bij een trauma – een verwonding aan de huid, een verbranding – komt je huid op de eerste plaats.’
3) ‘Een bezoek aan de schoonheidsspecialist is topsport voor je huid. Je huid moet bijkomen, nieuwe collageenweefsels aanmaken. Als je dan te weinig goede voedingsstoffen binnenkrijgt, zou het zelfs kunnen dat je huid er slechter in plaats van beter uit komt te zien. Voedingssupplementen zorgen voor een sneller herstel en een stralende huid.


Wat je moet weten over hyaluronzuur
• Het is essentieel voor de structuur en het volume in de huid.
• 1 gram hyaluronzuur is instaat om 6 liter water te binden.
• 50 procent van het hyaluronzuur in het lichaam zit in de huid.
• Het reguleert ongeveer 120 genen die van invloed zijn bij de veroudering van de huid
• Het hydrateert, zorgt voor volume in de huid, stimuleert celherstel en bestrijdt ontstekingen.
• Als we ouder worden, neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in onze huid af.
• Vul je dat niet aan, dan leidt dat tot verlies van volume en contouren in het gezicht.
• Het is van groot belang vanwege haar vochtvormend en vasthoudend vermogen.
• Hyaluronzuur heeft een levensduur van ongeveer een dag.

De anti-aging tip van… Meike Otterloo, marketingmanager van Beauty Service: ‘Zorg dat je dagelijks voldoende beauty food binnen krijgt. Denk aan blauwe bessen, frambozen, avocado’s, vette vis, lijnzaad, quinoa, noten en gojibessen. En natuurlijk minimaal 1,5 liter water per dag.’

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
10 jaar MARC INBANE: Zo begon het & lancering ‘facial sunscreen’
THROWBACK: More than skin deep. De toekomst van anti-aging