HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Voeding en eczeem, een wetenschappelijk overzicht


Het aantal mensen met huidaandoeningen lijkt te laatste jaren te stijgen, zo ook de eczeemprevalentie. Hoewel niet bekend is hoe deze huidaandoening ontstaat, weten we wel dat genetische factoren, de leeftijd, de werking van het immuunsysteem, de hormoonstatus en de mate van lichamelijke stress de huidconditie kunnen beïnvloeden. Bovendien zijn er in de afgelopen decennia wetenschappelijke studies gepubliceerd die laten zien dat extrinsieke factoren, waaronder voeding, mogelijk ook een rol spelen. Auteur: Samantha Jordaans, diëtist, voedingswetenschapper en medeoprichter Kennisinstituut voor Voeding & Huid.

Dit is een Sneak Peak van het complete artikel dat binnenkort verschijnt in vakmagazine De Beauty Professional. Nog geen abonnement? Sluit dit nu nog af! Ook wij moeten helaas de prijzen verhogen in 2023!

Dermatitis, of eczeem, is een algemene benaming voor oppervlakkige ontstekingen in de huid, vooral de epidermis. Erytheem, papels, blaasjes, schilfers en jeuk zijn de voornaamste kenmerken van de chronische huidaandoeningen. De eczeemklachten kunnen verergerd worden door infecties of beschadigingen van de aangedane huid. Atopische dermatitis, irritatief contacteczeem en allergisch contacteczeem zijn verschillende vormen van eczeem, echter dit artikel richt zich op de rol van voeding bij atopische dermatitis.

Een vicieuze cirkel

Atopische dermatitis, ofwel atopisch eczeem, is een veelvoorkomende vorm van eczeem en tevens de meest voorkomende inflammatoire huidziekte. In Nederland heeft ongeveer 2,5 procent van de bevolking atopisch eczeem. Hiermee staat de aandoening op de vierde plaats in de top 10 van chronische aandoeningen. Het treft tot 30 procent van de kinderen en 10 procent van de volwassenen en het aantal diagnoses voor beide leeftijdsgroepen lijkt toe te nemen in westerse landen. Eczeem werd vroeger voornamelijk beschouwd als een kinderziekte. Echter, volgens recente bevindingen blijven de symptomen in maar liefst 80 procent van de gevallen op volwassen leeftijd bestaan, waardoor eczeem een chronische, terugkerende ziekte wordt. Bij kinderen is eczeem na astma de meest voorkomende chronische aandoening.

Symptomen

Een droge, ruwe en jeukende huid met een afwijkende werking van de bloedvaten in de huid zijn de meest voorkomende symptomen van de ziekte. Hoewel het niet precies bekend is hoe atopische dermatitis ontstaat, laat onderzoek wel associaties zien met astma, allergieën en erfelijke en psychogene factoren. Ook is bekend dat stress en een droge huid eczeem kunnen verergeren. Er worden drie pathofysiologische hoofdcategorieën onderscheiden: epidermale barrièredisfunctie, immuundisregulatie en afwijkingen in het microbioom.

Wetenschappelijk onderzoek laat een sterke relatie zien tussen…. (LEES MEER IN DE AANKOMENDE EDITIE!)

Eliminatie diëten

Over de afgelopen 60 jaar tonen meerdere studies aan dat het weglaten van een voedseltrigger de symptomen van eczeem kan verbeteren. Om die reden stellen de huidige richtlijnen dat patiënten in geval van een gediagnosticeerde voedselallergie, de trigger strikt moet vermijden. Desalniettemin moeten eliminatiediëten met de nodige voorzichtigheid worden ontworpen, aangezien zeer restrictieve eetpatronen kunnen leiden tot voedingstekorten, vooral bij kinderen. Het elimineren van te veel producten kan ook leiden tot het vormen van een ongezonde relatie met voedsel en kan een negatief effect hebben op de geestelijke gezondheid. Voedselbeperking kan leiden tot vervreemding (bijvoorbeeld door het vermijden van bijeenkomsten met eten), stress en angst of zelfs eetstoornissen. Bovendien blijkt uit nieuw opkomend bewijs…. (LEES MEER IN DE AANKOMENDE EDITIE!)

Meer over Eczeem lees je ook hier:

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Nieuwe salonbehandeling cosmeceutical merk AMS Skin Body Health
Voeding en eczeem, een wetenschappelijk overzicht

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord