HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Trendmonitor 2021: Eczeem is meest voorkomende huidaandoening

Uit een analyse van het online zoekverkeer naar huidproblemen blijkt dat er het meest naar eczeem wordt gezocht. Sinds de corona pandemie is het zoekvolume naar de verschillende soorten eczeem enorm toegenomen. Dat en meer blijkt uit de Schoonheidsspecialisten Trendmonitor 2021 van Marktdata.
Bron: Schoonheidsspecialisten Trendmonitor 2021, marktdata.nl

Naar welke soorten schoonheidsproblemen wordt er het meest gezocht? Bij deze analyse zijn in de Schoonheidsspecialisten Trendmonitor 2021 de 16 meest voorkomende soorten schoonheidsproblemen onderscheiden. Deze indeling is tot stand gekomen op basis van de meest voorkomende zoektermen binnen de aan schoonheidsspecialisten en schoonheidsbehandelingen gerelateerde zoekopdrachten. Het gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten van een schoonheidsprobleem is een optelsom van alle verschillende zoekwoordcombinaties waarin het woord voorkomt. In de analyse hebben we de zoekopdrachten als basis genomen voor de analyse, zodat ook inzichtelijk is met welke benaming men zoekt. Onderstaand figuur toont de vier meest voorkomende huidproblemen.

Van de onderscheiden soorten huidaandoeningen wordt er veruit het meest gezocht naar eczeem. Er werd de afgelopen vier jaar gemiddeld ruim 90.000 keer per maand een zoekopdracht uitgevoerd naar eczeem binnen Nederland, in de Google zoekmachine. De meest gezochte specifieke soorten eczeem zijn atopisch eczeem, constitutioneel eczeem, dyshidrotisch eczeem, nummulair eczeem en handeczeem. Daarnaast wordt er ook veel gezocht naar psoriasis, acne en puisten.

Ontwikkelingen en trends in schoonheidsproblemen
In de periode 2017-2019 nam het zoekvolume naar rimpels procentueel het sterkst toe. De zoekterm rimpel zag het zoekvolume met 61 procent meer toenemen dan het marktgemiddelde. Ook de zoekterm cellulitis zag het zoekvolume fors boven gemiddeld toenemen. Daarnaast lieten alle soorten eczeem een boven gemiddelde groei van het zoekvolume zien. De grootste verliezer qua ontwikkeling van het zoekvolume in de onderliggende periode is de mee eter. Deze term werd in het jaar 2019 nominaal 55 procent minder gezocht dan in het jaar 2017, wat een daling van 78 procent betekent ten opzichte van het marktgemiddelde.

In 2020 zien we de meeste soorten eczeem terug in de top van de ranglijst van boven gemiddelde groeiers in het zoekvolume. In het lopende jaar (2020) noteert handeczeem de sterkste groei (70% boven de marktgroei). Spataders, mee eters, huidziekte laten, net als in de voorgaande paar jaar, een beneden gemiddelde groei zien. De sterkst dalende zoekterm is spatader, welke zich 36 procent beneden het marktgemiddelde ontwikkelt, wat neer komt op een nominale daling van 7 procent.

Onderstaand figuur toont de voortschrijdende procentuele jaarmutatie van het aantal zoekopdrachten naar vijf verschillende soorten eczeem.

In het begin van de corona pandemie zien we dat het zoekvolume naar handeczeem zeer extreem stijgt. Er was toen sprake van ruim een verdubbeling van het jaarvolume. Ook nummulair eczeem kende in die periode een sterke toename. Tot augustus 2020 nam het zoekvolume naar alle soorten eczeem flink toe. Daarna neemt de groei van het voortschrijdend jaargemiddelde licht af, maar let wel, het groeit dus nog altijd. Het zoekvolume van handeczeem lag in oktober nog altijd op het niveau van een verdubbeling van het jaarvolume.

Ter volledigheid geven we hier de omschrijving van de vermelde soorten eczeem (bron: wikipedia)

Eczeem is een verzamelnaam voor een groot aantal verschillende huidaandoeningen die maar zeer ten dele wat met elkaar te maken hebben, en van vele vormen ervan is de oorzaak nog maar slecht bekend. De meeste, maar niet alle, eczemen jeuken, maar lang niet alle jeukende aandoeningen zijn eczeem. Andere veelvoorkomende symptomen zijn: roodheid, schilfering. Vaak ook bultjes, soms blaasjes. Juist het tegelijk voorkomen van meerdere symptomen past bij eczeem.

  • Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem: eczeem als gevolg van aangeboren aanleg. Bij baby’s en kinderen, maar ook op volwassen leeftijd. Dit eczeem heeft (bij oudere kinderen en volwassenen) een voorkeurslokalisatie in de elleboogplooien en knieholtes. Constitutioneel eczeem is een immuunziekte.
  • Dyshidrotisch eczeem: beschrijvende term voor een vorm van eczeem aan handen of voeten die gepaard gaat met kleine blaasjes.
  • Nummulair eczeem: vaak hardnekkig eczeem met verspreid muntgrote schilferende afwijkingen.

Onderstaand figuur toont de voortschrijdende procentuele jaarmutatie van het aantal zoekopdrachten naar de drie meest voorkomende huidaandoeningen.

voortschrijdende procentuele jaarmutatie aantal maandelijkse zoekopdrachten

Bij acne is geen effect zichtbaar van de corona pandemie. Acne en eczeem laten beiden een forse stijging van het zoekvolume zien in de eerste paar maanden van de corona crisis in Nederland.

Ben je benieuwd naar alle ontwikkelingen op het gebied van schoonheidsspecialisten en behandelingen, zoals soorten schoonheidsproblemen, behandelingen, verzorgingsproducten, prijsgevoeligheid, duurzaamheid en merken en winkelformules? Dan is wellicht de Schoonheidsspecialisten Trendmonitor 2021 iets voor jou.

AANBIEDING!
Bestel het rapport en krijg 50 euro korting

Wil jij dit trendrapport bestellen? Via De Beauty Professional krijg je 50 euro korting. Vul tijdens het bestelproces de CODE DBP21 in en dan wordt direct de korting verrekend! Klik op de onderstaande link om het rapport te bestellen:

Schoonheidsspecialisten Trendmonitor 2021 | Rapporten | Marktdata

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Greet Hoedeman: “Positief denken, eerlijk zakendoen en schouders eronder!”
Trendmonitor 2021: Eczeem is meest voorkomende huidaandoening

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord