HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Chronische pijn vanuit de TMC bekeken

Massage Magazine, Artikel: “Chronische pijn”

Zo’n 3 miljoen mensen in Nederland hebben last van chronische pijn. Met tot gevolg dat ze hun leven moeten aanpassen omdat continue pijn hebben grote invloed heeft op het totale functioneren; lichamelijk, psychisch en sociaal. Iemand met pijn kan zich moeilijker ontspannen zal zijn lichamelijke activiteiten moeten aanpassen en zal eerder vermoeid zijn. In dit artikel de TCM kijk op chronische pijn met daarbij als voorbeeld chronische rugpijn.

Acute en chronische pijn
Pijn kunnen we verdelen in acute en chronische pijn. Acute pijn duurt maximaal zes maanden en wordt veroorzaakt door weefselschade, bijvoorbeeld een wond, een spierscheur of een beknelde zenuw. Bj acute pijn is er dus een direct en logisch verband met de oorzaak ervan. Deze vorm van pijn is van voorbijgaande aard. Wanneer de pijnklachten langer dan een half jaar aanhouden en/of als er geen duidelijke oorzaak te vinden is, spreken we van chronische pijn. Voorbeelden zijn artrose, pijn door kanker, zenuwpijn, herpes zoster pijn, peesontstekingen, PDS, lage rugpijn, schouder- en nekpijn, reumatische artritis, chronische hoofdpijn.

In Nederland heeft ongeveer 1 op de 5 volwassenen chronische pijn.

Chronische pijn hoeft niet te betekenen dat men elke dag in dezelfde mate last heeft van pijnklachten. De intensiteit van chronische pijn kan wisselen en soms kan de pijn zelfs een tijdje afwezig zijn. Ook kan de beleving van dezelfde pijnklachten per persoon verschillen. Pijn is heel persoonlijk. Hoe de pijnbeleving ook is, chronische pijn heeft vaak een grote invloed op het dagelijks leven en op de gemoedstoestand. We spreken van chronische pijn wanneer deze langer voortduurt dan gebruikelijk voor een kwetsuur. De intensiteit van de pijn kan wisselen. Pijn is vaak vermoeiend, beïnvloed de gemoedstoestand en werkt beperkend.

Chronische pijn wordt gedefinieerd als pijn die langer dan 3 maanden aanhoudt of terugkeert.

Een TCM kijk op pijn

Pijn een waarschuwingssignaal van het lichaam. Binnen de Chinese geneeskunde (TCM) richt men zich niet alleen op de pijn als zodanig maar juist op de bijbehorende signalen.  Pijn omvat twee basisconcepten; meridianen en Qi. Wanneer de Qi blokkeert of stagneert kan deze niet ongestoord stromen door de meridianen. Via meridianen worden de weefsels, organen, systemen in het gehele lichaam gevoed van energie. Blokkades zorgen voor spierstijfheid en pijn. Stagnatie van Qi in de gewrichten kan artritis, schouder- of rugpijn veroorzaken. Interne blokkades kunnen bijvoorbeeld buikpijn, hoofdpijn en zenuwpijn geven. Bij pijn wordt er gekeken naar verschillende aspecten. Over pijn moeten er vragen worden gesteld omdat de aard, de lokalisatie en het tijdstip van de pijn een duidelijke indicatie geven van Exces (Volte) of Leegte beeld. Ze wijzen tevens op verschillende pathogene factoren zoals Qi stagnatie, Bloed Stase, Vocht, Koude, Wind.

Lokalisatie van de pijn

In de TCM is het van essentieel belang om de locatie van de pijn te analyseren. Laat de patiënt dit goed benoemen en vraag door. Pijn in de buik kan op vele plaatsen zijn en datzelfde geldt voor rugpijn; is het de boven- of onderrug, komt het vanuit de schouders of is er een uitstraling vanuit de nek?

Daarnaast is het belangrijk om bij pijn de betrokken meridianen te lokaliseren bijvoorbeeld over de schouders lopen verschillende meridianen en een precieze lokalisatie is dan van belang. Een TCM-therapeut zal de locatie en het gebied palperen om meer te weten te komen. Daarnaast zijn de tong- en pols diagnose belangrijk. (meer lezen? log in of neem een abonnement..)

Exclusief!

Deze content is uitsluitend voor abonnees. Log in of abonneer je nu!

_________________________________________________________________________________________________________

Tekst: Gonnie van de Lang / Foto: Schutterstock

 

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
De schouders eronder ..
Chronische pijn vanuit de TMC bekeken

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord