HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Zomer oefening de driehoekshouding

De driehoekshouding ook wel trikonasana geheten heeft een brede werking zoals: stretchen van de rug, borstkas, armen, schouders, benen, hamstrings, openen van het bekkengebied. Ondanks de stevige houding geeft deze houding een ontspanning in het hele lichaam en ruimte in de organen en stabiliteit. De energie en bloedcirculatie wordt verbeterd. Alle meridianen worden gestrekt met name de blaas, galblaas en hartmeridiaan. We behandelen de hartmeridiaan.

De hartmeridiaan(yin) begint in de oksel en loopt over de binnenzijde van de arm over de handpalm naar de binnenste nagelhoek van de pink.

Het vuurelement

Het vuurelement heeft vier bijbehorende orgaansystemen te weten: hart, pericard, drievoudige verwarmer en dunne darm. Het hart wordt ook wel ‘de wortel van het leven, de zetel van de Shen’ genoemd, de geest of ons bewustzijn. Het hart wordt binnen de TCM gezien als ‘de keizer die regeert over het bloed, de organen en levensprocessen.’ Verstoring in de hartenergie zijn veelal zichtbaar in onrust, hartkloppingen, slapeloosheid de geest kan ’s nachts niet tot rust komen met vermoeidheid tot gevolg.

Laat de energie weer stromen in je hele lichaam

De driehoekshouding – Trikonasana

Voorbereiding

Staande houding met de armen zijwaarts horizontaal gestrekt en de benen in een flinke spreidstand.

Hartmeridiaan
Uitvoering

Plaats je rechtervoet naar buiten en buig naar rechts met de armen gestrekt. Adem uit en breng de romp verder naar rechts. Strek de linkerarm omhoog met de vingertoppen naar boven gericht en de rechterarm naar beneden gericht en geplaatst op de buitenenkel. Voel de strekking in het hele lichaam en adem door in de houding. Je hoofd wijst naar boven. Voel de opening in het bekken. Zorg ervoor dat de armen op één lijn zijn. Kom weer terug in de staande houding met de armen ontspannen naar beneden hangend en de benen naast elkaar. Doe vervolgens de strekking aan de andere zijde.

Aanpassing

Deze houding is aan te passen: bij schouderklachten de arm die naar beneden wijst hoger te plaatsen op het bovenbeen in plaats van op de enkel, de arm die naar boven wijst op de heup te plaatsen; bij rugklachten niet te ver door te buigen; bij nekklachten je hoofd naar beneden te richten. Kies vooral een houding die bij je lichaam past waarbij je jezelf niet overbelast.

Tekst: Gonnie van de Lang www.vandelang.nl

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
De vijf elementen Jean Haner, Ontdek met spirituele Chinese geneeskunde je unieke persoonlijkheidstype
Zomer oefening de driehoekshouding

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord