HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Spijsvertering benaderd vanuit de psychosomatiek

Massage Magazine, Column van Pim Vree

In de vorige editie had ik beloofd om terug te komen en dieper in te gaan op spijsverteringsklachten in relatie tot psychosomatiek. Welnu, als ik iets beloof dan doe ik dat ook. Een mens een mens, een woord een woord.

Bij spijsverteringsklachten luidt de voor de hand liggende vraag: wat voor voedsel wil of kan mijn maag en/of darmen niet verteren?  Zodra je daar het antwoord op vindt – bijvoorbeeld spruitjes – is de volgende vraag: waarom kunnen spruitjes bij mij niet verteerd worden?
Zo kun je jezelf op het psychische vlak een soortgelijke vraag stellen: wat kan mijn geest niet verteren en waarom niet? Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat iemand niet kan en wil accepteren dat zijn partner hem verlaat. Oprispend maagzuur of constipatie van de darmen zijn dan veel voorkomende re-actieve symptomen. Ook bij ayahuasca  – inmiddels bij wet verboden in Nederland – zien we een dergelijk fenomeen. De maag weigert consequent een bepaald stofje wat in dat plantje zit en zet vrijwel iedereen tot langdurig kotsen aan. De aya-ceremoniebegeleider vraagt je dan steevast wat het is dat jij uit kotst – suggererend dat het om onverwerkte emoties gaat – doch het antwoord is heel simpel: je kotst je eten en je gal uit omdat je een zeer giftig stofje inneemt. Wat een ongelooflijk domme vraag. Vergelijk het met iemand die voor de eerste keer over de longen rookt. Een hoestaanval is dan onvermijdelijk. De longen accepteren de teer simpelweg niet. Dan gaan ze je toch ook niet vragen wat het is dat je psychisch niet toe laat? Daarom luidt mijn advies aan jou: doe dit nooit (zowel ayahuasca als roken). Waarom in hemelsnaam zou je dat wel doen? Geef me één goede reden.

Wanneer de geest iets niet kan verteren dan is dat vaak iets wat té groot of té bedreigend is – volgens je ego – waardoor het niet door de poort van bewustzijn naar binnen kan dringen. Het wordt dan meestal onderdrukt of genegeerd. Toch is het belangrijk dat dit psychische item wel binnengeslikt en volledig verteerd wordt, want als het te lang wordt onderdrukt kan het tot andere, vaak nog ernstiger fysieke symptomen lijden en dat op haar beurt weer tot psychische problemen. Zie hier het ontstaan van de vicieuze cirkel van ziek zijn.

Massage
Deep tissue massage van de buikspieren en het diafragma zal verzachting kunnen geven en ruimte scheppen voor de neerdalende longen bij de inademing. Hierdoor ervaart het lichaam stap voor stap dat het veilig is om te gaan verteren wat niet verteerd wilde worden. Dit zal doorwerken op de psyche: het psychisch vertrouwen neemt nu ook toe. Op fysiek niveau verlaat het voedingsloze residu het lichaam. Het lichaam heeft dit niet meer nodig. Precies hetzelfde gebeurt dan tegelijkertijd op het psychische niveau: dan laat je los wat je geest niet (meer) nodig heeft.

De zin van ziek zijn
Het boek ‘De zin van ziek zijn’ (Thorwald Dethlefsen en Rüdiger Dahlke) gaat over psychosomatiek. Heel helder en duidelijk wordt beschreven hoe lichaam en geest EEN zijn, ook al is dat voor de beginnende holist meestal nog moeilijk te begrijpen. Deze zit vaak nog vast in de gedachte dat psychische stress fysieke klachten kan veroorzaken en andersom. Het boek laat je overtuigend zien dat je dan nog vast zit aan het causale denken en probeert je te bewegen in de richting van het finale denken. Het boek traint je om je bij elke lichamelijke ziekte de vraag te stellen wat het psychische equivalent van deze ziekte zou kunnen zijn. Het bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een theoretische deel, het tweede een praktisch deel: vele fysieke symptomen met hun bijbehorende psychische equivalent komen aan de orde en tevens de vragen die je daarbij kunt stellen. Waarschijnlijk voel je mijn enthousiasme over dit boek; wat mij betreft mag dit magnus opus dan ook in geen enkele boekenkast ontbreken (nee hoor, ik heb echt geen aandelen in dit boek).

Postural Integration
Omdat lichaam en geest nauw samenhangen en volgens  het non dualisme er zelfs geen onderscheid tussen deze twee gemaakt kan worden, werk ik vanuit mijn expertise als lichaamsgericht psychotherapeut – ik ben gecertificeerd Postural Integrator – daarom vaak tegelijkertijd op het fysieke én psychische niveau. Door aan deze twee tezamen te werken worden er snellere en betere resultaten behaald. En vaak ook nog eens blijvende resultaten. Want de geest kan het misschien wel, maar het lichaam kan het niet: liegen.

Spruitjes en het mooie leven
Aangetoond is dat kleine kinderen smaakpapillen hebben die de bittere smaak van spruitjes als giftig  interpreteren. Het wijze lichaam protesteert dan onmiddellijk en onverbiddelijk. Wat ik hiermee wil zeggen? Dat je je als ouder niet in allerlei bochten moet wringen om die spruitjes in die kleine spruiten te krijgen. En dat je je eigen geest of die van een ander ook niet moet volproppen met dingen waar je nog niet oud genoeg voor bent. Heb geduld en forceer het mooie proces wat leven heet niet.

——————————————————————————————————————————–

PimVree heeft circa 20.000 uur massage-ervaring en ruim twintig jaar ervaring als docent. Hij is de ontwikkelaar en oprichter van Vreeling deep tissue massage. De enige massage die – zoals hij het zelf zegt en voor zover hij weet – holisme in haar volle verschijning tot uitdrukking brengt. (Voor meer info: kijk op www.vreelingdeeptissuemassage.nlen/of op www.centrumtevree.nl

Tekst: Pim Vree / Op de foto: Pim Vree

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Wat je lichaam vertelt
Spijsvertering benaderd vanuit de psychosomatiek

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord