HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

De eigenschappen van melkzuur (lactic acid)

Melkzuur is net als glycolzuur een alpha hydroxy zuur (AHA) en vooral bekend als veroorzaker van spierpijn als gevolg van inspannende lichaamsoefeningen. Het kan echter ook worden afgeleid van natuurlijke voedingsmiddelen, zoals melk. Door Jan Zwoferink, apotheker en directeur www.webecos.nl.

AHA’s zijn niet meer weg te denken uit cosmetische producten. Ze worden voornamelijk gebruikt voor het exfoliëren van het huidoppervlak omdat ze ervoor zorgen dat de cellen van de bovenste (“dode”) laag van de huid makkelijker loslaten. Dit zorgt voor een snellere huidvernieuwing. Ook melkzuur is bekend om deze exfoliërende werking op de huid, waardoor de cel vernieuwing gestimuleerd wordt en de huid gladder wordt. Omdat de huid dunner wordt doordat er een versnelde afschilfering plaats vindt, verhoogt melkzuur ook de gevoeligheid van de huid voor zonlicht. Daarom is het aan te raden melkzuur peelings alleen te gebruiken in combinatie met een hoge zonbeschermingsfactor (minimaal SPF 15). Bij AHA’s wordt bij de declaratie vaak gerefereerd aan het percentage fruitzuur dat een product bevat. Veel belangrijker is het echter te kijken of het product de juiste pH-waarde heeft. Hoe lager de pH, hoe zuurder het product is en hoe groter de exfoliërende effectiviteit. Echter, hoe lager de pH, hoe groter de irritaties bij gebruik. Daarom wordt vaak naar een optimum tussen zo hoog mogelijke effectiviteit en zo laag mogelijke irritatie gezocht. Dat optimum ligt bij een pH van 3,5. Eigenlijk zou op producten met AHA’s ook de pH van het product moeten staan om de werking te kunnen beoordelen. Een product met een AHA en een ‘huidneutrale’ pH is namelijk onzin, daarin is al het aanwezige fruitzuur weg geneutraliseerd. Melkzuur heeft naast de exfoliërende eigenschappen ook een huid reinigende en vochtbindende werking, het kan huiduitdroging tegengaan en helpen de huid een gladdere uitstraling te geven.

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Salutogenese richt zich op gezondheid
De eigenschappen van melkzuur (lactic acid)

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord