Maar liefst 75% van de vrouwen gebruikt make-up en lippenstift. Het is een erg geliefd onderdeel van de dagelijkse routine. Maar hoe komt het dat onze lippenstift zo mooi glanzend is en de kleur zo lang aanhoudt? Wat zorgt voor de gladde textuur van de lippenstift en waarom kunnen we deze zo lang conserveren? Om al deze wensen te verwezenlijken bevatten deze lippenstift producten de meest gekke stofjes. Veel van deze ingrediënten kunnen de huid irriteren en zelfs lipeczeem veroorzaken.
Tekst: Carla Uppelschoten, U-Consultancy
SNEAK PEAK! Dit artikel verschijnt MORGEN in de nieuwste editie van De Beauty Professional! Natuurlijk geven we niet alles prijs, maar hier lees je alvast een voorproefje. Zeker de moeite waard om verder te lezen in het magazine!
De meest zichtbare elementen van een lippenstift zijn de kleur en glans. Om deze te behouden, heeft een lippenstift vele chemische verbindingen en oliën. Voor de kleur wordt soms chili-extract toegevoegd, of soms zelfs schildluis. Het chili-extract irriteert de lippen en dit kan het opzwellen van onze lippen veroorzaken wat ze voller doen lijken. In veel lippenstiften zijn ook lood, aluminium en chroom te vinden. Echter zijn volgens de FDA (Food and Drug Administration) de hoeveelheden metalen aanwezig in lippenstift zo gering dat het niet gevaarlijk is deze lippenstift dagelijks te gebruiken.
Gevoelig
Onze lippen zijn erg gevoelig en hebben niet de natuurlijke verdedigingen die andere huidtypen wel hebben. Producten zoals lipstift worden dan ook makkelijk geabsorbeerd door het dunne laagje huid op onze lippen. De reden dat onze lippen de roze-achtige kleur hebben, is dat je door de hoornlaag de lederhuid kunt zien. Als schoonheidsspecialist heb je van tijd tot tijd te maken met cliënten die last hebben van lipeczeem. Er bestaan verschillende soorten eczeem, waaronder contacteczeem, welke veroorzaakt kan worden door cosmetische producten zoals lippenstift. Als constitutioneel eczeem (eczeem als chronische huidaandoening) en eczeem door het veel likken van de lippen (vaak voorkomend bij kinderen) uitgesloten is, kan er in de salon met behulp van de ‘ROAT’ (Repeated Open Application Test) worden aangetoond dat een allergie voortkomt uit een bepaald product. Bij deze test dient het product (lippenstift bijvoorbeeld) gedurende twee weken, twee keer per dag op de binnenkant van elleboog aangebracht te worden. Bij een contactallergie ontstaat er, gedurende deze twee weken, eczeem op de behandelde plek. Welke stoffen in het product deze allergie veroorzaken, is na het doen van ROAT nog niet bekend, hiervoor dient een plakproeven-test uitgevoerd te worden in het ziekenhuis. Het is daarbij ook goed, zeker voor lipeczeem patiënten, om uiteen te zetten welke ingrediënten in lippenstift zitten en deze per lippenstift te checken.
Lees MORGEN verder in jouw vakmagazine! Nog geen abonnee? Klik dan hier!
Wat vind jij?