HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Peptiden in de strijd tegen huidveroudering

Peptiden kom je vaak tegen als cosmetica ingrediënt. Wist je dat er verschillende soorten zijn, die ook wel gecombineerd worden om zo het beste resultaat te bereiken? Wat zijn peptiden precies en wat doen ze met de huid? En hoe zit het met het Botox-effect van sommige peptiden? We vroegen het aan een aantal deskundigen.  

In dit artikel krijgen jullie alvast een ‘sneak peak’. Het volledige artikel tref je in de komende editie van vakmagazine De Beauty Professional.
Tekst: Patricia Akkermans

Cosmeticafabrikanten gebruiken graag peptiden. Niet alleen omdat deze hoogwaardige ingrediënten effectief zijn, maar ook omdat ze in de huid voorkomen. Dit is niet het enige voordeel. “Peptiden hebben een laag molecuulgewicht, waardoor ze makkelijk in de epidermis – opperhuid – penetreren.” legt Lavienja Schreurs-Braam uit. Lavienja is docent van de ANBOS Academy en geeft workshops over cosmetische ingrediënten. Ook is ze de grondlegger van het cosmeticamerk Vavin.   
“Peptiden worden in categorieën ingedeeld volgens hun lengte,” vult Ludy Holst, cosmetisch arts KNMG en eigenaar van Van Lennep Kliniek daarbij aan. “Zo bevat een dipeptide twee aminozuren, tripeptiden drie, tetrapeptiden vier, pentapeptiden vijf en een hexapeptide zes aminozuren. Er zijn wel honderden verschillende peptiden. Enkele voorbeelden zijn Matrixyl, Dermaxyl, Syn-ake, GHK-Cu, Leuphasyl, Argireline en Vialox.” 

In de huid 
Cosmetica ingrediënten werken in de epidermis. Lavienja: “Een klein deel van de werkstoffen lukt het om in de dermis – lederhuid – terecht te komen. De huidbarrière functioneert namelijk als beschermingsmuur tegen de omgeving. Peptiden kunnen wel in de dermis terechtkomen. Bijvoorbeeld als ze ingekapseld zijn of doordat werkstoffen of behandelingen gebruikt worden die de penetratie bevorderen. Dit blijkt ook uit het wetenschappelijk onderzoek van Varadraj Vasant Pai1 dat gepubliceerd is in het Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology. Producenten willen graag dat de peptiden in de dermis terechtkomen, omdat zich daar de collageen en elastine vezels bevinden. De peptiden vormen een schakel in biochemische processen en ze kunnen hierdoor de aanmaak van collageen en elastine in deze huidlaag stimuleren. Minder rimpels zijn het resultaat.”  

Verschillende functies  
Omdat een peptide ook in de diepere huidlagen werkt, noemen we dit ingrediënt ook wel een cosmeceutical. De werking van peptiden is heel divers. “Er zijn peptiden die iets doen aan de opbouw of het herstel van een huid en peptiden die processen kunnen versnellen of afremmen,” zegt Mardge Pascaud. Mardge geeft cursussen op het gebied van cosmetica warenkennis, daarnaast is ze verantwoordelijk voor Onderzoek & Productontwikkeling bij Pascaud Care. “Sommige peptiden kunnen een Botox-effect realiseren op de huid. Er zijn verschillende soorten peptiden. Zo kennen we de signaalpeptiden, neurotransmitter remmers, repairpeptiden en peptiden die de werking van enzymen afremmen.”

Meer lezen over de functies van de verschillende peptiden en wat ze doen? Over de trends in peptiden? Over natuurlijke versus synthetische peptiden en nog meer wetenschappelijk onderzoek en interviews? Neem dan een abonnement op De Beauty Professional en lees het binnenkort!

Lees het volledige artikel binnenkort! Neem NU een abonnement op vakmagazine De Beauty Professional! Klik hier: https://beauty-pro.nl/abonneren/

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


15 juni feest bij Cosinta

15 juni feest bij Cosinta

Posted on

Hoera! Cosinta 60 jaar.. .. En dat betekent feest! Het hele jaar door ...

Met korting naar Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Met korting naar Massage & Complementair Vakbeurs (MCV)

Posted on

Op 19 en 20 april 2024 vindt de 12de editie van De ...

Kom ook naar Beauty Trade Special!

Kom ook naar Beauty Trade Special!

Posted on

Een weekend vol glitter, glamour en grenzeloze inspiratie. Dat is precies wat ...

Chi Congres 2024

Chi Congres 2024

Posted on

Een dag vol interessante sprekers, workshops en aromabeleving Op 30 november 2024 viert ...

Producten met geurstof Lilial (Butylphenyl Methylpropional) sinds 1 maart verboden

Producten met geurstof Lilial (Butylphenyl Methylpropional) sinds 1 maart verboden

Posted on

Vanaf 1 maart 2022 mogen in heel Europa producten met lilial niet ...

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Blog: Waarom verkleuren roze nagels

Posted on

Waarom verkleuren roze gel polish nagels zo snel in de zon? Draag je ...

Beauty Trade Special – 2, 3 en 4 april 2022

Beauty Trade Special – 2, 3 en 4 april 2022

Posted on

De exclusieve high-end vakbeurs voor beauty professionals zal gehouden worden op 2, ...

UPDATE: behandelingen die vallen onder wkkgz mogen worden uitgevoerd

UPDATE: behandelingen die vallen onder wkkgz mogen worden uitgevoerd

Posted on

Zoals we eigenlijk wel hadden verwacht mogen schoonheidsspecialisten die zorgen verlenen die ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Classic, Strong & Shiny by OPI
Peptiden in de strijd tegen huidveroudering