HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Sevda Acar: “Het is allemaal onwerkelijk, alsof we in een slechte Netflix-serie meedoen”

De zussen Sevda en Fati Acar startten tien jaar geleden met hun bedrijf Beauty Junkies in Hengelo. Zelf noemen ze hun salon een ‘Urban Spa’ waar klanten terecht kunnen voor losse behandelingen, maar ook voor een compleet lifestyleconcept. In 2016 won Beauty Junkies de Beauty Award voor ‘Beste Salon van Nederland (Groot)’. In 2019 jaar won Sevda de Beauty Award voor Schoonheidsspecialist van het Jaar, regio Midden/Oost. Hoe gaan deze ondernemers om met deze huidige coronacrisis?

Sevda: “Beauty Junkies is in Hengelo in het hart van de stad gevestigd. Normaal gesproken is hier altijd wat te doen, maar nu is het volkomen stil op straat. Bizar! We zagen het echt niet aankomen. Het is allemaal onwerkelijk – alsof we in een slechte Netflix-serie meedoen. Het gevoel dat ik bij deze situatie heb is dubbel. Enerzijds toch een soort angst, aan de andere kant krijgen we meer lef. Zelf probeer ik me niet alleen de ellende aan te trekken, maar ook aandacht te houden voor dingen die me energie geven. Ik ben heel erg bezorgd en heb tegelijkertijd vertrouwen. Vooral als ik zie hoe mijn kinderen zich nu staande houden en hoe mensen om elkaar geven. Overal ontstaan mooie initiatieven en dat is goed. Want zoiets extreems als dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt. Het zijn voor ons, net als voor andere ondernemers, spannende tijden. Ik denk dat de voorgestelde aanpak van de overheid goed is, vooral het steunpakket dat wordt geboden. We moeten zien hoe dit wordt uitgekristalliseerd, maar het begin is er. De eerste maatregelen geven me vertrouwen in de overheid, toch is er nog veel meer nodig. De ondersteuning van werkende vrouwen bijvoorbeeld en vrouwelijke ondernemers in het bijzonder. Wij leveren een belangrijke bijdrage aan de economie, daar mag zeker nu wel wat meer aandacht voor zijn.”

Wat vind je van de aanpak van de (branche) organisaties? “Zoals ik al zei, zoiets als nu, hebben we nog nooit eerder meegemaakt. Dat brengt veel onzekerheid met zich mee. Dit is hét moment voor de ANBOS om zich te laten zien, steun te bieden en voor onze branche op te komen. We zijn een branche met veel werkende vrouwen, die nu allemaal met minder of zonder inkomen zitten. Dat vraagt om meer steunmaatregelen van de overheid. Wij zijn net zo hard geraakt als de horeca! Dat geldt ook voor onze collega’s in de kappersbranche en pedicures. Daarom zou het volgens mij goed zijn wanneer kappersvereniging ANKO, pedicurevereniging Provoet en de ANBOS samen gaan optreden richting Den Haag. Misschien kunnen we ook samenwerkingsverbanden zoeken met andere gerelateerde vakverenigingen, want samen staan we sterker. Zakelijke informatie met betrekking tot het coronavirus en overleg over wat dit voor ons bedrijf betekent, bespreken mijn zus en businesspartner Fati en ik met onze accountant en we houden de nieuwsberichten scherp in de gaten.”

Wanneer en/of heb jij de salon gesloten en waarom/waarom niet?
“Bij Beauty Junkies hebben we ervoor gekozen om onze salon gedeeltelijk open te houden. In elk geval voor nu, maar we bekijken de situatie per dag. We doen niet alle behandelingen. Bijvoorbeeld geen gezichtsbehandelingen, epileren met draad en manicure, maar wel cosmetische voetbehandelingen. De verkoop in onze winkel en webshop gaat door en we hebben aangepaste openingstijden: van 10 tot 14 uur. Wanneer wij of onze medewerkers verkouden zijn of ons niet fit voelen, dan blijven we natuurlijk thuis en dat vragen we ook van onze klanten. Vanzelfsprekend letten we nu extra goed op hygiëne, maar dat is altijd een voorwaarde in ons vak. Adviezen van de RIVM volgen we uiteraard op. Maar het blijft lastig, omdat we contact met onze klanten hebben. Anderhalve meter afstand houden gaat in ons vak niet op.”

Wat betekent deze crisis voor jouw salon? Ga jij gebruikmaken van speciale regelingen van de overheid en zo ja van welke?
“Onze vaste lasten gaan gewoon door, ook al zijn de inkomsten bijna weggevallen. Omdat er weinig werk is en we niet de verwachting hebben dat dit snel zal veranderen, hebben we werktijdverkorting aangevraagd voor onze medewerkers. Gelukkig is de sfeer in ons team geweldig. Ze leven mee, zijn er voor elkaar en helpen elkaar. Verder zijn we met onze accountant in overleg en wachten we met spanning op de uitwerking van de steunmaatregelen van de overheid. We zijn bezorgd, maar houden ons hoofd koel. Helder blijven is nu belangrijker dan ooit.”

Wat doe je om in contact te blijven met je klanten/potentiële klanten?
“We maken altijd al gebruik van social media en dat is in deze situatie een prima manier om contact te houden. Dus dat gaan we intensiveren. We zijn bezig met een e-zine en andere digitale manieren om de band met onze klanten vast te houden. Op een positieve manier en passend bij de situatie. Zoals tips voor huidverzorging thuis. Tot nu toe zijn we vooral bezig geweest met praktische zaken, zoals afspraken afzeggen en dergelijke. Zo lief: sommige klanten die nu niet voor een behandeling kunnen komen, hebben een tegoedbon besteld. Hartverwarmend! Met zulke gebaren ontstaat een gevoel van saamhorigheid.”

Hoe probeer jij nog omzet te binnen te halen?
“We brengen nadrukkelijker onze winkel, webshop en tegoedbonnen onder de aandacht. Daarnaast proberen we wat omzet te genereren in de paar uur dat we open zijn. Dat kan ook zijn voor advies en de aanschaf van producten. Op anderhalve meter afstand natuurlijk. Met onze Beauty Junkies Bezorgservice brengen we producten langs binnen de gemeente Hengelo, wanneer iemand niet langs kan of wil komen. Ook daarvoor geldt: met gepaste afstand. De betaling loopt via een tikkie. Wie verder weg woont kan in onze webshop terecht.”

Wat ga je doen als blijkt dat dit langer gaat duren dan 6 april?
“Sowieso probeer ik een dagelijks ritme vast te houden, zowel in mijn werk als privé. Vooral niet achterover leunen! Het allerbelangrijkste voor ons allemaal is zo gezond mogelijk blijven en niet te gaan stressen. Mijn dochter Sara heeft thuis schoolwerk, ze krijgt dagelijks een mail met opdrachten. We houden contact met opa en oma via Whatsapp. Fati en ik blijven aan ons bedrijf werken, maar nu vooral vanuit huis. We gaan hoe dan ook verder, stilzitten is geen optie. Dat hoeft ook niet, als we er maar gezond doorkomen.”

Heb je nog iets dat je tegen je collega’s wilt zeggen?
“Meer dan ooit is het belangrijk dat we ons verenigen en geen verdeeldheid hebben. We zitten samen in deze onwerkelijke situatie en we komen er samen uit. Daarin geloof ik met heel mijn hart. Dat deze verschrikkelijke situatie ons dichterbij elkaar gaat brengen. Maar eerst gezondheid voor iedereen. Zorg goed voor jezelf, voor je naasten en, als het kan, ook voor anderen.”

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Jeanette Buitenhuis: ‘Nu pak ik taken op waar ik nooit aan toekwam’
Sevda Acar: “Het is allemaal onwerkelijk, alsof we in een slechte Netflix-serie meedoen”

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord