De overheid heeft besloten dat het dragen van een mondkapjes een ‘dringend advies’ wordt voor plaatsen ‘waar je de lucht niet ziet’. Hoe we dat moeten gaan toepassen in onze schoonheidsinstituten horen we als het goed is vandaag. We hebben het aan het begin van de coronacrisis al vaker over ‘maskne’ gehad, maar nu we nog vaker mondkapjes moeten gaan dragen, is het goed er meer over te weten en jouw cliënten hierover te informeren. Vivian Heemskerk, eigenaresse van VIVE Huidtherapie heeft er een heel mooi blog over geschreven voor haar klanten, maar daar zit zeker ook bruikbare informatie in voor jou als beautyprofessional. Wij willen Vivian dan ook heel erg bedanken voor haar input! Overigens heel interessant hoe Vivian dit voor haar heeft gemaakt. In de blog, kun je ook meteen de producten en mondkapjes kopen die zij aanbeveelt, zelfs in een compleet pakket.
Voor de complete blog van Vivian klik je hier:
VIVE Huidtherapie blog over maskne
Wat is Maskne en kun je acne krijgen van een mondkapje?
Het antwoord volgens Vivian: Ja, helaas kunnen mondkapjes acne verergeren of doen ontstaan. Afgelopen maanden is er door COVID-19 veel veranderd in ons leven. We mogen niet meer naar festivals of naar onze favoriete kroeg, knuffelen is er niet meer bij en nu krijgen we ook steeds meer te maken met het dragen van een mondkapje. Zo’n mondkapje is iets waar je zelf aan moet wennen, maar je huid ook! Nu krijg ik als huidtherapeut vaak de vraag hoe je het beste om kan gaan met het dragen van een mondkapje en hoe je voorkomt dat het mondkapje acne (maskne) veroorzaakt.
Tekst: Vivian Heemskerk, VIVE Huidtherapie
Wat is maskne?
Maskne is een term die sinds kort bekend is. De term verwijst naar ‘masker acne’. Maskne treedt op wanneer zweet, olie en bacteriën op je huid worden vastgehouden door een mondkapje. Het vervelende aan zweet, olie en bacteriën is dat het vaak puistjes, mee-eters en irritatie (eczeem) veroorzaakt. Acne, ontstaan door het dragen van een mondkapje ter voorkoming van het coronavirus, is te herkennen aan kleine ondiepe whiteheads (witte puistjes) of roodheid, bultjes en irritatie met name op het gebied rondom de mond.
Maar wat zorgt er voor dat de huid rondom de mond zo onrustig is? Dat is de schuld van het mondmasker. Dit klinkt heel onaardig, maar dat is wel het geval. Ik behandel normaal gesproken namelijk ook vrij veel dames met acne die in de zorg werken (dragen vaak een mondmasker tijdens werk). Daardoor heb ik een flinke stijging gezien van dit soort acne, sinds bepaalde beroepen ook met mondmasker op moeten werken (denk bijvoorbeeld aan stewardessen). Dit moet verbonden zijn met elkaar toch? Ik denk dat het met name te maken heeft met het beschadigen van je huidbarrière tijdens het dragen van een ‘normaal’ mondmasker. Daarnaast zorg je door je eigen adem voor een tropisch klimaat onder het mondkapje, waardoor bacteriën goed groeien.
Je zult misschien zelf ook gemerkt hebben dat je huid anders aanvoelt na het dragen van een katoenen of papieren mondkap. Katoen en papier onttrekken namelijk vocht uit de huid en hebben een ruwe structuur. Je huid schuurt als het ware continu langs het mondkapje en dat kan irritatie veroorzaken. Ook ontstaan er kleine beschadigingen waardoor bacteriën gemakkelijk de huid kunnen binnen dringen (hallo ACNE!). Deze vorm van acne heeft zelfs een naam: acne-mechanica, oftewel acne door wrijving.
Tot slot kan maskne of acne door een mondkapje ontstaan als een mondkapje niet dagelijks wordt gewassen. Op deze manier blijft er ook veel vuil en bacteriën achter op de huid.
Zijden mondkap is huidvriendelijk
Je wilt zo min mogelijk wrijving van je mondkapje, omdat je op die manier de huidbarrière kan beschadigen. Ik adviseer om een zijden mondkapje te kopen. Mocht je een medisch mondkapje op moeten voor je werk, dan kan je deze ter bescherming van de huid ook gemakkelijk dragen onder een medisch mondmasker. Zijde is een natuurlijke antimicrobiële vezel die de poriën niet verstopt. De stof minimaliseert rimpelvorming (door de gladde structuur), hydrateert je huid op een natuurlijke manier (het absorbeert namelijk niet al het vocht uit je huid), maar het sluit je poriën ook niet af waardoor je zou gaan zweten. Vooral dit laatste is belangrijk voor het voorkomen van acne door een mondmasker. Acne neemt namelijk snel toe, zodra de huid vochtig en klam is (de bacteriën kunnen goed groeien op deze manier). Laat dit nu precies het proces zijn wat je stimuleert als je een sterk afsluitend mondkapje draagt.
Na veel onderzoek heb ik besloten de zijden mondkapjes zelf aan te bieden, omdat ik dit een mooie service vind voor mijn klanten. Ik zou het namelijk enorm zonde vinden als het mooie resultaat wat we behalen tenietgedaan wordt door het dragen van een verkeerd mondkapje.
Huidverzorging bij Maskne
De juiste verzorgingsproducten voor het verminderen van acne bevatten geen irriterende ingrediënten, zoals parfum, parabenen en alcohol. Het is belangrijk deze producten met zorg samen te stellen, zodat je niet te weinig werkzame ingrediënten gebruikt, maar ook zeker niet te veel. De balans hiertussen is enorm belangrijk. Het ideale regime bestaat uit de volgende stappen:
Ochtend:
– reinigen met een milde reiniger
– reinigen met een intensieve reiniger
– serum
– dagcrème met SPF
Avond:
– reinigen met een milde reiniger
– reinigen met een intensieve reiniger
– serum
– nachtcrème met intensieve ingrediënten
Deze stappen heb ik zelf voor mijn klanten samengevoegd in een op elkaar afgestemde set met werkzame producten.
Waarom is dubbele reiniging belangrijk bij het verminderen van acne?
Het is belangrijk om twee keer achter elkaar te reinigen, omdat er overdag en in de nacht een laagje met talg, dode huidcellen en vuil op de huid ontstaat. Was je dit er niet op tijd af met een goede reiniger? Dan blijft dit laagje gedurende een lange tijd de huid irriteren en verstoppen.
Is de huid reinigen met water voldoende? Nee, door het vettige beschermlaagje van de huid loopt dat water er zo weer af. Het vuil blijft dan gewoon zitten. Daarom adviseer ik om elke ochtend én avond de huid twee keer achter elkaar te reinigen (het liefst met twee verschillende reinigers). De ene reiniger verwijdert vuil van de huid en de ander brengt fijne werkstoffen de huid in. Ik kies er bijvoorbeeld vaak voor om een milde reiniger te combineren met een talgremmende reiniger.
Exfoliëren zorgt voor minder acne
Zoals ik al eerder aangaf is exfoliëren (het verwijderen van dode huidcellen) een belangrijk onderdeel bij het verminderen van acne. De combinatie van twee exfoliërende ingrediënten glycolzuur en salicylzuur gaan er voor zorgen dat de onzuiverheden binnen enkele weken afnemen. Ze verwijderen niet alleen de dode huidcellen, maar remmen ook de talgproductie. Hierdoor kan talg de huid makkelijk verlaten en ontstaan er geen nieuwe ontstekingen.
Herstellen van je huid zorgt ook voor minder acne
Zodra we zorgen dat de huidbarrière in topconditie is en er geen scheurtjes en beschadigingen zijn, hebben bacteriën ook minder kans om de huid binnen te dringen (minder kans op maskne). Een belangrijk ingrediënt hiervoor is vitamine B (niacinamide). Naar mijn mening één van de beste ingrediënten in huidverzorging, aangezien het een echte multitasker is. Je kan niacinamide namelijk voor veel verschillende huidproblemen inzetten. Denk aan het verminderen van huidveroudering, huidschade, hyperpigmentatie, roodheid, ontstekingen of bijvoorbeeld het versterken van je huidbarrière. Een belangrijke bijkomstigheid is dat elke huid deze vitamine kan verdragen. Waardoor het voor iedereen toegankelijk is om een product met niacinamide te gebruiken.
Buiten het herstellen van de huidbarrière heb ik afgelopen jaren gezien dat vitamine B geweldige resultaten geeft bij het verminderen van acne. Deze vitamine kan namelijk de barrièrefunctie herstellen en de ontstekingsreactie door P.acnes (bacterie die veel bij acne voorkomt) remmen. Daarnaast remt het ook de talgproductie en maakt het de poriestructuur minder grof.
Moet je bij acne ook een dagcrème gebruiken?
Vaak denken mensen dat ze enkel ‘uitdrogende’ producten moeten gebruiken om acne te verminderen. Veel dagcrèmes zijn namelijk behoorlijk vet en voelen alsof ze de huid afsluiten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je hebt ook vocht nodig om dode huidcellen te laten afschilferen. We moeten dus zorgen dat de huid goed in balans is om acne te verminderen. Het gebruik van een goede herstellende en beschermende (met SPF) dagcrème is eigenlijk enorm belangrijk. De reden hiervan sluit aan op het bovenstaande stuk. Herstel en hydratatie zijn belangrijk om te voorkomen dat de huid scheurtjes en beschadigingen oploopt, waardoor bacteriën kans krijgen de huid binnen te dringen. Ingrediënten die de huid goed zullen doen zijn: hyaluronzuur, glycerine, jojoba, squaleen of ceramiden. Mijn tip is om te kiezen voor een olievrije dagcrème. En als ik mijn klanten mag geloven is de IMAGE Skincare Prevention + Daily Matte Moisturizer SPF 32 top favoriet! Dit product bevat een uitstekende balans tussen goede bescherming tegen de zon (te gebruiken als volwaardige zonbescherming) en hydratatie als dagcrème. Dus puistjes die ontstaan door een verkeerde zonbescherming zijn verleden tijd.
Conclusie
Als we al het bovenstaande kort samenvatten is het belangrijk om de uitdrogende en irriterende mondkapjes om te ruilen voor huidvriendelijke zijden mondkapjes. Daarnaast is een op maat gemaakt huidverzorgingsregime essentieel om de huid onder controle te houden. Het is belangrijk om gebruik te maken van herstellende en kalmerende ingrediënten, maar ook ingrediënten die dode huidcellen van de huid afhalen en talg remmen. Op deze manier blijft er geen talg vastzitten in de huid en verklein je de kans op onzuiverheden. Ook het dagelijks wassen van je mondkapje, voldoende water drinken en de huid goed reinigen zijn key voor een stralende huid tijdens COVID-19.
Wil jij weten welke producten Vivian haar klanten aanbeveelt en waar zij veel succes mee boekt? Ga dan naar https://www.vivehuidtherapie.nl/maskne-wat-is-dat-krijg-je-acne-van-een-mondkapje/
Wat vind jij?