Wist je dat naar schatting ruim 70 procent van de mannen last heeft van alopecia androgenetica, een erfelijke vorm van kaalheid? Bij vrouwen is dat ruim 40 procent. Alopecia androgenetica kan al in de tienerjaren tot uiting komen. Veel mensen zien de haaruitval als een nachtmerrie en zijn dan ook op zoek naar een geschikte behandeling. In deze column nemen we je mee in de zoektocht van Samantha Jordaans, mede-eigenaresse van het KIVH. Gelukkig heeft zij nu de juiste routine gevonden. We hopen jou als professional en mensen met hetzelfde probleem te helpen. Auteurs: Inge Backx en Samantha Jordaans– Kennisinstituut voor Voeding & Huid
Maar eerst, wat is ‘Alopecia androgenetica’ nu precies? Het is een vorm van haaruitval die ook wel ‘mannelijke kaalheid’ wordt genoemd. Bij mensen met deze vorm van haaruitval zijn de haarzakjes gevoelig zijn voor het (mannelijke) hormoon dihydroxy-testosteron (DHT). Bij mannen is het te herkennen aan de dunner wordende kruin en/of inhammen. Vrouwen krijgen vaak een steeds breder wordende scheiding. Bij vrouwen wordt ook wel gesproken van haarverlies volgens het vrouwelijk patroon. Het wordt niet gezien als aandoening, maar als symptoom van het ouder worden, hoewel het dus ook op jonge leeftijd al zichtbaar kan zijn en de kwaliteit van leven aanzienlijk kan beïnvloeden.
“Toen ik 15 jaar was kreeg ik er voor het eerst mee te maken. Dikke plukken haar lieten los, het was dof en breekbaar en al snel was ik de helft van mijn haar verloren”, aldus Samantha Jordaans, mede-eigenaresse van KIVH.
Fases in de haargroei
Alopecia androgenetica is niet te verwarren met alopecia areata. Bij alopecia areata kunnen plots, al dan niet tijdelijk, veel haren gelijktijdig uitvallen op een willekeurige plek. Alopecia androgenetica is een onomkeerbaar proces. Haar dat weg is, blijft weg. Alhoewel, dit ligt wat genuanceerder. Daar komen we later op terug, eerst een stukje theorie.
De haargroei kan worden verdeeld in drie fases namelijk:
– Anagene fase: groeifase 1-6 jaar, 1 tot 3 mm per dag
– Katagene fase: omschakeling van groei naar rust
– Telogene fase: rustfase met aan het eind haaruitval
Na de telogene fase begint de haarfollikel weer met een anagene fase. Zo kan ieder haarzakje zo’n 20 keer een nieuwe haar maken. Één haar kan gemiddeld 4 jaar lang doorgroeien. Dat betekent dat je zo’n 80 jaar met al je haardos kunt doen. Het is je vast niet ontgaan dat maar weinig oude mensen nog een dikke volle bos haar hebben.
Bij alopecia androgenetica binden hormonen, met name dihydrotestosteron (DHT), aan receptoren op de haarfollikels. Hierdoor kunnen de haarfollikels verschrompelen en worden ze kleiner. De anagene fase, dus de groeifase, wordt verkort en er ontwikkelen zich kortere en dunnere, kwetsbare haren. Zo wordt het haar steeds dunner en ontstaan er kalere plekken. De haarfollikels blijven meestal wel bestaan.
Behandelingen alopecia androgenetica
Exclusief!
Deze content is uitsluitend voor abonnees. Log in of abonneer je nu!
Meer weten?
Vind je dit interessant en wil je meer weten over voeding en suppletie voor het behoud van een goede huid- en haarconditie? Kijk gerust eens op onze website voor meer gratis informatie en inspiratie of stuur ons gerust een mailtje naar info@kivh.nl voor praktische en inhoudelijke vragen rondom dit onderwerp.
Over het Kennisinstituut voor Voeding & Huid, het initiatief dat wetenschap praktisch toepasbaar maakt.
Het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH) is opgericht voor twee diëtisten en is het eerste initiatief waarbij specialismen binnen de huid- en voedingsbranche samenkomen. Het is ontstaan vanuit de behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde kennis op het gebied van voeding, suppletie en huidgezondheid. Het KIVH biedt praktische adviezen die gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke inzichten, waarbij een volwaardige voeding altijd voorop staat. Met het delen van specialistische kennis met onder andere schoonheidsspecialisten, door middel van opleidingen en een kennisbank, draagt het KIVH bij aan het bieden van completere behandelingen voor onder andere mensen met een slappe en/of doffe huid, acne, rosacea, oedeem en alopecia. De missie van het KIVH om voeding, en indien nodig suppletie, een vast onderdeel te maken van huidbehandelingen.
Wil je meer weten over wat het KIVH voor jou kan betekenen of wil je een opleiding volgen? Ga dan naar www.kivh.nl voor meer informatie. En vergeet ons niet te volgen op Instagram voor meer gratis content.
Wat vind jij?