Eigenlijk is het ook best vreemd, niet? We horen iets, nemen het klakkeloos aan en maken er daarna ons eigen verhaal van. Nou hoor ik je denken, dat valt wel mee toch? Nou, denk ik van niet. En tuurlijk zal ik mij er zelf ook aan schuldig maken, ik zeg niet nooit…
Ik heb onlangs een super interessante lezing mogen volgen van Heleen Kibbelaar (te volgen via Instagram @sciencemeetscosmetics). Daar werden even alle mythes rond zonbescherming blootgelegd. Dus kom maar niet meer bij mij aan dat een natuurlijke zonbescherming beter is dan een chemische, want ze zijn beide net zo chemisch! Hoe dan? Nou, hoe krijg je zinkoxide verwerkt in een crème? Dat is gewoon een chemisch proces, dus niks natuurlijks meer aan zinkoxide. Alleen alle marketing rondom een product wil je graag anders doen laten geloven, want natuurlijk klinkt beter dan chemisch. Dus de consument vraagt, de merken draaien!
Hetzelfde geldt voor het negatieve imago van parabenen. Ik geloof er zelf ook echt in dat het soms beter is dat ze in producten wel zien om een product beter te conserveren en te zorgen dat er minder risico is op bacteriegroei in een product. Want dat kan best nare gevolgen hebben. Parabenen toegelaten in cosmetica zijn goed bevonden door hele strenge regelgeving die in de EU geldt, dus veilig voor de huid en ons lichaam om in de dagelijkse hoeveelheid te gebruiken welke wordt voorgeschreven. En ja, er zijn vast en zeker klanten die er niet tegen kunnen. Maar kunnen die wel tegen een product met een overgroei aan bacteriën?
Als schoonheidsspecialist word je niet opgevoed met het onderzoeken waar informaIe vandaan komt en welke kern van waarheid hierin zit. Dat is best jammer, want daardoor krijgen we heel veel mooie verhalen die niet alIjd even aannemelijk zijn. Helemaal als het om skincare producten gaat is het kennen van ingrediënten, toevoegingen aan formuleringen zoals bijvoorbeeld alcoholen en het in zich hebben van bepaalde conservering best wel heel erg nuttig. En ja, er zijn best wel wat goede cursussen in te volgen waarbij je wordt meegenomen in de wereld van deze formuleringen en er duidelijk wordt gemaakt wat feiten en fabels zijn. Maakt je werk toch ook wel leuker, helemaal omdat je je producten ECHT leert kennen!
Wat ik in deze column duidelijk wil maken is dat we elkaar best snel napraten. Een “skinfluencer” en roept iets en het wordt heel snel aangenomen en soms zelfs een hype. Tuurlijk worden er ook waarheden verteld, maar check eens wat vaker of iets wel klopt.
Diedejan, Berg Care www.bergcare.com
Deze column stond in De Beauty Professional van vorige maand, editie 12-2023. Gemist? Neem snel een abonnement en mis niks meer!
Meer van Diedejan
Wat vind jij?