HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Het studiekostenbeding. Wat kan (nog) wel en wat niet?

Mijn eerste column in deze editie van de Beauty Professional is een feit dus voor ik jullie meeneem in de wondere wereld van de wetgeving, eerst een korte introductie van mijzelf. Ik ben Eline de Wit, moeder van twee dochters en al ruim 16 jaar advocaat, voornamelijk op het gebied van arbeidsrecht. Samen met mijn collega Bart Sprangers heb ik een eigen kantoor (Advocatenkantoor The Legal Department) in Amersfoort. Wij zijn als kantoor al jaren nauw betrokken bij de schoonheidsbranche en ik zal voor jullie relevante onderwerpen rond wet- en regelgeving delen in een tweemaandelijkse column. Neem gerust contact met me op als er vragen zijn naar aanleiding van de column.

Op 1 augustus 2022 is er een wetswijziging geweest die gevolgen heeft voor het studiekostenbeding. Vanaf dat moment kan er niet meer in alle gevallen een geldig studiekostenbeding worden afgesproken. Wat kan en mag nog wel? Met een studiekostenbeding spreken een werkgever en werknemer af dat de werkgever de kosten van een studie, opleiding of cursus (gedeeltelijk) betaalt en onder welke voorwaarden de werknemer deze kosten moet terugbetalen.
Tot 1 augustus 2022 kon je voor elke studie een studiekostenbeding met een werknemer afspreken, zolang het studiekostenbeding maar voldeed aan de daaraan gestelde voorwaarden.
Na 1 augustus 2022 is dit niet meer onbeperkt mogelijk. Als een werknemer een verplichte opleiding volgt, mogen er bij ontslag geen studiekosten in rekening worden gebracht bij de werknemer. Ook moet zo’n opleiding binnen werktijd worden gevolgd. Lukt dat niet? Dan moet de werknemer deze tijd buiten werktijd vergoed krijgen in geld of tijd.

Wat is dan een verplichte opleiding?
Verplichte opleidingen zijn in ieder geval opleidingen die de werkgever op grond van de wet of een cao verplicht is aan te bieden om het werk uit te voeren waarvoor de werknemer is aangenomen. Bijvoorbeeld een cursus ‘omgaan met computer/boekingssysteem’ als blijkt dat een werknemer daar onvoldoende vaardigheid in heeft om de functie goed te kunnen verrichten. Helaas is er nog veel onduidelijk over wat nou wel en niet onder een verplichte opleiding valt. Wat daar wel of niet onder valt zal uiteindelijk door uitspraken in rechtszaken duidelijker moeten worden maar dat kost tijd. Gelukkig is wel duidelijk dat onder verplichte scholing niet wordt verstaan beroepsopleidingen (BBL).

‘Verplichte’ trainingen van merken?
Het is de vraag of de trainingen die de werknemers moeten volgen om goed te kunnen werken met de gevoerde merken in de salon, vallen onder de noemer ‘verplicht’. Nu het al dan niet volgen van deze trainingen meestal geen keuze is maar door de werkgever verplicht wordt gesteld, is de kans heel groot dat er hiervoor geen geldig studiekostenbeding kan worden afgesproken.

Eline de Wit
dewit@legaldep.nl

De eerste column van Eline heb je kunnen lezen in de laatste editie van 2023. Gemist? Neem een abonnement en mis niks meer.

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
8 vragen aan Ralph van Houts
Het studiekostenbeding. Wat kan (nog) wel en wat niet?

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord