HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

KIVH: Voeding en de huid rondom de overgang

Hopelijk duurt het voor mij nog zo’n twintig jaar, maar het kan ook over tien jaar al zover zijn, de overgang. Hoewel ik er uit ervaring nog niet over kan meepraten heb ik me er wel in verdiept. En dan met name in de rol van voeding bij huidklachten, waar vrouwen in de overgang last van kunnen krijgen. Ik weet namelijk dat veel beauty professionals hier vragen over krijgen. En die vragen komen uiteindelijk vaak bij het Kennisinstituut voor Voeding en Huid terecht. In deze column deel ik mijn bevindingen.

Auteur: Mw. MSc. S.M. (Samantha) Jordaans, orthomoleculair sportdiëtiste en voedingswetenschapper/-epidemioloog Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH) Samantha Jordaans en Inge Backx, oprichters van het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH)

Alle vrouwen komen ooit in de overgang, er is geen ontkomen aan. De hoeveelheid en mate van klachten verschilt echter enorm. Er is in de media en medische wereld veel aandacht voor vasomotorische symptomen (VMS) en andere veelvoorkomende overgangsklachten, zoals zweetbuien en, daarmee samenhangende, slapeloze nachten. Maar huidsymptomen krijgen vaak minder aandacht, ondanks dat ze een significant negatief effect kunnen hebben op de kwaliteit van leven. Symptomen van de menopauze op de huid zijn onder andere droogheid en jeuk, het dunner worden van de huid, huidatrofie, rimpels en verslapping.

Vitamine B3 supplementen en acne

Eén klinische studie toont aan dat het tweemaal daags aanbrengen van een gel met 4 procent niacinamidegedurende 8 weken even effectief is als het antibioticum clindamycine bij acne. Het gaat om het verminderen van het aantal acneletsels en de ernst van de acne. De niacinamide-gel lijkt effectiever te zijn bij patiënten met een vette huid dan bij patiënten met een niet-vette huid. Uit een ander klinisch onderzoek blijkt ook dat ongeveer 82 procent van de volwassen en adolescente patiënten met acne, die een combinatieproduct met niacinamide gebruiken, na 4 weken een verbeterd uiterlijk ervaren. En weer andere wetenschappers tonenaan dat 84 procent van de volwassen en adolescente patiënten met acne, die dagelijks niacinamide innemen via supplementen, ook vonden dat hun huid na 4 weken was verbeterd. 

Alternatieve middelen

Is daar wat aan te doen? Vragen vrouwen zich af. En zo ja, wat kun je doen met voeding en supplementen? Die vraag is lastig te beantwoorden. Er zijn namelijk nog geen grootschalige observationele en/of interventieonderzoeken uitgevoerd naar de rol het voedingspatroon en het voorkomen of behandelen van huidklachten rondom de overgang. En als je de richtlijnen bekijkt wordt er heel onterecht geen aandacht besteed aan de rol van voeding Echter, naar schatting is ongeveer de helft van de vrouwen rondom de menopauze op zoek is naar aanvullende en alternatieve middelen om de symptomen van de menopauze dragelijker te maken.

Er moet voorop gesteld worden dat er niet veel hard bewijs is, maar er zijn wel een aantal interventiestudies gedaan naar het effect van supplementen bij huidklachten rondom de overgang. Tijdens en na de menopauze kan de mate van huidveroudering worden verergerd. Dit komt met name vanwege de afname van het hormoon oestrogeen, wat kan bijdragen aan huidverlies, huidatrofie, verminderde hydratatie van de huid, verminderde huidelasticiteit en verhoogde rimpelvorming. Aanvullingen op de voeding middels voedingssupplementen kunnen preventieve en therapeutische strategieën zijn om deze huidveranderingen aan te pakken. Veel studies hebben zich echter alleen gericht op voedingsinterventies ná de menopauze.

Individuele adviezen

Uit onderzoek blijk dat inname van een supplement met hoge doseringen van vitamine C, vitamine E, lycopeen en soja-isoflavonen plus twee omega-3 visoliecapsules zorgde voor aanzienlijk minder kraaienpootjes rondom de ogen, rimpeldiepte en ernst van de ruwheid van de huid. Ook komt uit wetenschappelijk onderzoek naar voren dat natuurlijk S-equol het kraaienpootrimpelgebied en de rimpeldiepte kan verbeteren. Een supplement met een combinatie van natuurlijke ingrediënten laat ook significante verbeteringen zien in de mate van ruwheid van de huid, evenals de huidelasticiteit, gladheid, schilfering en rimpeldichtheid. Bovendien suggereren onderzoekers significante verbeteringen te zien in verschillende huidparameters bij vrouwen die collageen gebruiken.

Hoewel dit mooie resultaten zijn, moeten we wel voorzichtig zijn in het doorvertalen ervan naar de praktijk. De onderzoekers hebben de status van de menopauze vaak niet gedefinieerd of ze namen alleen postmenopauzale vrouwen op in de studiepopulatie. Ook weten we nu niet of het effect door één ingrediënt of een combinatie van meerdere ingrediënten komt. Daarbij zijn de onderzoeken niet altijd goed opgezet. Zo ontbreken er nog wel eens wat gegevens bij aanvang van de studie of is er geen controlegroep om de resultaten mee te vergelijken. Daarom kunnen deze bevindingen niet worden gegeneraliseerd naar elke client op jouw behandelstoel. Mijn advies is om te leren hoe je voedingsadvies geeft aan een individuele client. Waar heeft de client behoefte aan, wat kan diegene veranderen aan haar leefstijl en hoe kan zij haar voeding eventueel aanvullen met supplementen?

Voeding als onderdeel van de behandeling

Voor het behoud van een goede huidconditie is er een balans nodig van essentiële voedingsstoffen. Hiervoor is een gevarieerd en volwaardig voedingspatroon van belang. Indien men ongezond en/of eenzijdig eet is onder andere de huid het laatste orgaan waar (essentiële) voedingsstoffen naartoe gaan. De huid is, samen met het haar en de nagels, het minst belangrijk om te overleven. Zonder ernstige voedingsdeficiënties in het lichaam kunnen er wel tekorten in de huid ontstaan die invloed hebben op de huidconditie en daarmee de huidgezondheid, ook rondom de menopauze.

Wil je meer weten voeding en de huid rondom de menopauze? In de specialisatie ‘Voeding, suppletie en de huidveroudering van het KIVH leer je er alles over. Je leert over een uitgebalanceerd voedingspatroon en hoe je jouw klanten kunt voorzien van praktische voedingsadviezen. Ook vertellen we je welke supplementen veilig zijn en wat juist mogelijke risico’s zijn. Voedingsadvies hoort een vast onderdeel te zijn van huidbehandelingen, maar je moet wel goed weten hoe.


Meer leren voor slechts €299,-

Het KIVH is dé autoriteit op het gebied van voeding en de huid. Wij zijn niet zomaar een opleider, we zijn dé professionals die jou werkelijk alles kunnen leren over voeding en de huid. Wij zijn helemaal gericht op de rol van voeding bij specifieke huidindicaties. Wil jij gedegen voedingsadvies geven aan jouw klanten? Dan volg je dé opleiding bij het KIVH. Je komt dan in contact met onze gespecialiseerde diëtisten voor ondersteuning bij complexe casussen. Hierdoor kun je jouw klanten écht helpen met voedingsadvies voor blijvend zichtbaar resultaat. Een mooier visitekaartje kun je niet krijgen. Én je trekt meer klanten aan na het volgen van onze specialisaties. Je profileert je breder en wij verwijzen mensen met huidklachten naar jou door. 

De online opleiding ‘Voeding, suppletie en huidveroudering’ is de enige opleiding waarbij uitgebreid wordt stilgestaan bij het inzetten van voedings-, suppletie- en leefstijladvies bij diverse doelgroepen, waaronder zwangere vrouwen. Een volledige en unieke opleiding die gebaseerd is op wetenschappelijke en vooral gedegen onderzoeken. De opleiding is geaccrediteerd voor huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten (19 punten) en wordt versterkt in de vorm van duidelijke video’s waarin onze diëtist en voedingswetenschapper je meenemen in de wetenschap en deze vertaalt naar een handig stappenplan die jij direct kunt inzetten in de praktijk. Meer informatie vind je via DEZE LINK.

Benieuwd naar onze andere opleidingen? Ga dan snel naar kivh.nl/opleidingen voor ons aanbod.


Over het Kennisinstituut voor Voeding & Huid, het initiatief dat wetenschap praktisch toepasbaar maakt.

Het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH) is opgericht door diëtisten en is het eerste initiatief waarbij specialismen binnen de huid- en voedingsbranche samenkomen. Het is ontstaan vanuit de behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde kennis op het gebied van voeding, suppletie en huidgezondheid. Het KIVH is geheel onafhankelijk en biedt praktische adviezen die gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke inzichten, waarbij een volwaardige voeding altijd voorop staat. Met het delen van specialistische kennis met onder andere schoonheidsspecialisten, door middel van opleidingen en een kennisbank, draagt het KIVH bij aan het bieden van completere behandelingen voor onder andere mensen met een slappe en/of doffe huid, acne, rosacea, oedeem en alopecia. De missie van het KIVH om voeding, en indien nodig suppletie, een vast onderdeel te maken van huidbehandelingen.

Wil je meer weten over wat het KIVH voor jou kan betekenen of wil je een opleiding volgen? Ga dan naar www.kivh.nl voor meer informatie. En vergeet ons niet te volgen op Instagram voor meer gratis content.


Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Laatste kans op STAP subsidie!
KIVH: Voeding en de huid rondom de overgang

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord