Werk jij met klanten die last hebben van rosacea en wil jij jouw behandelingen optimaliseren met de juiste voedingsadviezen? Dan ben je er vast al achter dat dit nog niet zo makkelijk is. De afgelopen maanden hebben wij veel professionals gesproken en literatuuronderzoek gedaan. We hebben werkelijk alle studies rondom voeding, suppletie en rosacea gelezen, beoordeeld, gecategoriseerd en doorvertaald naar praktische adviezen. In deze column lichten we er een aantal uit. Auteurs: Samantha Jordaans en Inge Backx, oprichters van het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH)
Allereerst gaan we even terug naar de basis. Want wat is rosacea, hoe vaak komt het voor en wat wordt er momenteel aan gedaan? Rosacea is een chronische, inflammatoire aandoening in het gezicht en komt vooral voor bij volwassen vrouwen en mannen die tussen de 30 en 50 jaar oud zijn. De prevalentie van rosacea wordt nu geschat op 5,4 procent van de algemene bevolking. In Groot-Brittannië worden jaarlijks 1,9 vrouwen en 1,3 mannen van de 1000 mensen gediagnostiseerd met rosacea. In Nederland wordt het aantal rosacea patiënten niet geregistreerd. Kenmerken van rosacea zijn onder andere erytheem, papels en pustels. Deze tekenen zijn vooral zichtbaar op de wangen, de neus, het voorhoofd en de kin. In tegenstelling tot acne bevindt rosacea zich alleen op het gezicht. De klachten van rosacea zijn onder andere roodheid, branden, steken, jeuk, flushing, ontstekingen en verdikking van de huid. Er worden vier verschillende subtypen rosacea onderscheden. Het meest voorkomende subtype, subtype 1, is rythemateuze teleangiectatische rosacea, ook wel vasculaire rosacea. Naar deze vorm zijn de meeste onderzoeken gedaan als het gaat om de rol van voeding.
Huidige behandelingen
De conventionele behandeling van rosacea bestaat uit diverse therapieën. De ernst van de aandoening, de klachten en het optreden van opvlammingen bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn. In alle gevallen kan gekozen worden voor een topische behandeling, medicamenteuze behandeling, of een combinatie van beiden, ook wel combinatietherapie genoemd. Indien er sprake is van forsere klachten wordt in sommige gevallen gekozen voor een combinatie van lokaal metronidazol met een tijdelijke aanvulling van orale doxycycline, tetracycline of minocycline, ofwel antibiotica. In de meest heftige gevallen kan gekozen worden voor tijdelijke toepassing van isotretinoïne, ook bekend als roaccutane.
Exclusief!
Deze content is uitsluitend voor abonnees. Log in of abonneer je nu!
Nieuw! Opleiding ‘Voeding, suppletie en rosacea’
Er is zoveel meer bekend over voeding en rosacea, behalve het veelgehoorde rijtje van mogelijke triggers uit de bovengenoemde enquête. Als je de juiste adviezen wilt geven aan jouw klant met rosacea, adviseren we je goed te verdiepen deze specifieke huidindicatie en de mogelijke rol van voeding, maar ook in supplementen en leefstijl. Wij helpen je daar graag bij, door de wetenschap praktisch toepasbaar te maken. Op 28 maart starten wij met een geheel nieuwe online opleiding, namelijk ‘Voeding, suppletie en rosacea’. We vinden het belangrijk om ons in een opleiding te richten op één specifieke huidaandoening. Niet één huidaandoening is namelijk hetzelfde en door de juiste focus kunnen we heel diep ingaan op het onderwerp. Zo gaan we het bij de opleiding ‘Voeding, suppletie en rosacea’ onder andere hebben over de huid-darmconnectie, de invloed van histamine, capsaïcine, cafeïne en meer. Bovenal geven we je alle handvatten die je nodig hebt om direct na de opleiding aan de slag te gaan met voedingsadvies als onderdeel van een integrale rosaceabehandeling. Klinkt dit als muziek in jouw oren? Meld je dan direct aan en maak tot 28 februari 2022 nog gebruik van 10% early bird korting! Klik op deze link voor meer informatie en om je aan te melden.
Over het Kennisinstituut voor Voeding & Huid, het initiatief dat wetenschap praktisch toepasbaar maakt.
Het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH) is opgericht voor twee diëtisten en is het eerste initiatief waarbij erkende beroepen binnen de huid- en voedingsbranche samenkomen. Het is ontstaan vanuit de behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde kennis op het gebied van voeding, suppletie en specifieke huidaandoeningen. Het KIVH biedt praktische adviezen die gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke inzichten, waarbij een volwaardige voeding altijd voorop staat. Met het delen van specialistische kennis met onder andere schoonheidsspecialisten, door middel van opleidingen en een kennisbank, draagt het KIVH bij aan het bieden van completere behandelingen voor onder andere mensen met een slappe en/of doffe huid, acne, rosacea, oedeem en alopecia. De missie van het KIVH is om voeding, en indien nodig suppletie, een vast onderdeel te maken van huidbehandelingen. Wil je meer weten over wat het KIVH voor jou kan betekenen of wil je een opleiding volgen? Ga dan naar www.kivh.nl voor meer informatie.
Wat vind jij?