Munt komt van oorsprong uit Azië. Muntthee is niet alleen tegenwoordig een zeer populaire drank maar ook in de oudheid werd verse muntthee veel gedronken en gebruikt als ondersteuning bij vele gezondheidsklachten. Wat is er nu zo bijzonder aan munt?
Wat is munt
Er zijn veel soorten munt dit komt onder andere door het kruisen van diverse muntplanten. De muntpotjes bij de groenteboer of supermarkt komen meestal van de Mentha Spicata Morroccan of kruizemunt. De meeste gebruikte soorten zijn de Mentha Peperita dit is een kruising tussen de Mentha Spicata (groene munt) en de Mentha Aquatica (watermunt), de kruizemunt, de appelmunt en de pepermunt. De Mentha Spiccato Marrakech en de groene Marokkaanse munt zijn zeer geliefd in Turkije en Marokko.
Wat doet munt
Munt zit vol met antioxidanten en de menthol in het plantje helpt de enzymen in de spijsvertering te ondersteunen in zijn werking.
Werking:
- Zorgt voor een betere vertering
- Voorkomt verstopping en winderigheid
- Voorkomt opgeblazen buik
- Werkt zuiverend op de huid en lichaam
- Voorkomt misselijkheid bij reisziekte
- Prikkelend, verfrissend en kalmerend
- Slijmoplossend bij griep en verkoudheid
- Koelend bij koorts
- Verfrist het hoofd, verbetert de concentratie
- Bij slechte adem verfrissend; na het eten van knoflook aan te raden.
Interacties met medicijnen
Munt heeft een bloeddrukverlagende werking en mag niet in grote hoeveelheden worden gedronken bij bloeddrukverlagende medicatie. Ook bij een overgevoeligheid voor menthol kan verse munt hoofdpijn geven.
Recept verse muntthee
Muntthee mag eigenlijk geen thee worden genoemd omdat er geen thee van de theeplant wordt toegevoegd. Muntthee maken is heel eenvoudig.
Benodigdheden
Verse munt; twee of drie takjes van tevoren gewassen (let op bladluis)
Een hoog theeglas, lepel en schoteltje
Toevoegingen: citroen, limoen, verse tijm of honing
Bij een combinatie van groene thee en munt kies je voor losse muntbladeren voor in de groene thee.
Bereidingswijze
Vul het glas met heet water en laat dit water iets afkoelen tot 70 graden, vervolgens plaats je de takjes munt in het glas en laat de kruiden 4-10 minuten trekken. Op deze manier benut je de geneeskrachtige werking van de munt. Wanneer deze direct in het hete water worden gedaan gaat veel van de werking verloren. Ditzelfde geldt bij de toepassing van honing in de muntthee. Voor muntthee is het gebruikelijk om deze niet te verwijderen uit het glas wanneer je de thee drinkt.
In de zomermaanden is de koude muntthee een aanrader. De muntbladeren worden dan toegevoegd aan een kan koud water met eventueel enkele schijfjes aardbeien niet alleen dorstlessend maar ook uitnodigt om te zien.
Moment van drinken
Op ieder moment van de dag en na de maaltijd om de vertering te ondersteunen gemiddeld twee glazen per dag.
Tekst: Gonnie van de Lang www.vandelang.nl
Wat vind jij?