Als professioneel nagelstylist weet je hoe belangrijk een goede opleiding is. Je weet alles over de anatomie en pathologie, de verschillende nagelproblemen en hoe deze te behandelen of te herstellen en welke producten en technieken je moet gebruiken om jouw klant met mooie en gezonde nagels door het leven te laten gaan. Kortom, het vak nagelstyling is geen hobby dat je er in je vrije tijd even bij doet. Helaas denken mensen er nog weleens anders over. En zijn er ook te veel niet-professionals die het vak een slechte naam geven. Wat het belang van een goede opleiding is en wat er speelt in de branche, weet Renate Brouwer als geen ander. Ze is al 14 jaar CND™ Educatie Manager voor de Benelux en verantwoordelijk voor alles wat met Educatie te maken heeft. Bij CND™ bieden ze kwalitatieve opleidingen, waar je sinds juni zelfs een opleiding kan volgen waarmee je het onafhankelijke en erkende diploma Allround Nagelstylist kan behalen met het NLQF Keurmerk.
In dit artikel vertelt Renate over de kwaliteit en de mogelijkheden van de opleidingen bij CND™, over de erkenning voor het vak nagelstyling en het belang van samenwerken om dit mooie beroep als erkend vak op de kaart te zetten. Als CND™ Educatie Manager is Renate onder andere verantwoordelijk voor het waarborgen van het niveau en de kwaliteit van de CND™ opleidingen. De opleidingen onderscheiden zich dan ook op meerdere punten.
CND™ educatie programma
“Het CND™ Educatie programma is een programma dat voor iedereen toegankelijk is. Of je nu een starter bent in de markt of al een doorgewinterde styliste die graag wil bijscholen en op de hoogte wil zijn van trends en hierin getraind wil worden.” Opleidingen bij CND™ worden op 4 verschillende manieren aangeboden:
- Klassikaal met minimaal 3 en maximaal 8 cursisten
- Privéles met maximaal 2 personen of 1:1
- De lessen kunnen online gevolgd worden of gedeeltelijk online
- Er kan op de eigen locatie getraind worden en dan kan het ook een kleine groep zijn.
“We hebben verschillende CND™ educatie locaties in het land. En op al deze locaties wordt op exact dezelfde wijze lesgegeven door onze CND™ EA’s (Education Ambassadors). Het educatie programma geeft de (aanstaande) styliste alle vrijheid. Door de ruime keuze is het makkelijker om een aangepaste planning te maken welke past binnen de vaak drukke agenda van de starter of de professionele stylist.” Examens nemen ze bij CND™ niet zelf af. “Wij sturen onze cursisten naar het TCI voor de diplomering. Dat betekent dat de stylist opgaat voor een merk onafhankelijk diploma. Daarmee willen we laten zien dat wanneer je de opleiding/educatie volgt bij CND™, je zo wordt opgeleid dat je branche breed kan worden ingezet en je niet alleen merk gericht getraind bent.”
Professionele opleiders
Renate is ook verantwoordelijk voor het niveau en het lesmateriaal van de opleidingen. Ze heeft dan ook regelmatig contact met de CND™ EA’s. En CND™ EA word je niet zomaar. Wie zijn deze Education Ambassadors en wat moeten ze doen om EA te worden én te blijven? “Belangrijk om te weten is dat op al onze opleidingslocaties op dezelfde wijze les wordt gegeven. Op welke locatie de stylist haar les ook volgt, ze weet gegarandeerd dat de juiste info wordt gegeven. Volg je een opleiding of training bij CND™ dan weet je dat er een goed gekwalificeerde educator de les verzorgt. Onze opleiders zijn het CND™ docenten/educatie team. Deze educators zijn allen verbonden aan een al dan niet eigen locatie en kunnen de lessen ook online of op een andere locatie verzorgen. Het team wordt getraind vanuit CND™ Amerika en ze doorlopen allemaal een pittige Bootcamp voordat ze lessen mogen verzorgen. Tijdens deze Bootcamp zijn niet alleen de nail skills belangrijk, maar wordt er ook gekeken naar didactische vaardigheden en bijvoorbeeld naar de presentatietechnieken. Hoe sta je voor de groep? Maar ook, hoe werk je onder de camera of hoe verzorg je een online les? De Bootcamp is een pittig traject, waarbij de nieuwe educator echt alles van zichzelf moet laten zien. Voor de lockdown werd deze bootcamp ergens in Europa, op locatie gegeven, dit jaar is er voor het eerst een online bootcamp. Dat is een traject van 9 weken, waarbij er 2x een contactmoment is in de week. Vanuit dit contactmoment komen er opdrachten die dan in de loop van de week moeten worden gedaan en ingeleverd. CND™ Co Founder Jan Arnolds is nauw betrokken bij deze eerste online Bootcamp. De deelnemers die hieraan deel mogen nemen, hebben zich reeds gecertificeerd in een voortraject. Dit hele traject kost veel tijd en energie en dat maakt ons extra trots op ons team! De titel van CND™ educator verkrijg je echt niet zomaar, daar is keihard voor gewerkt!”
Erkenning van de stylist
We hebben er eerder al over geschreven en er is zelfs al een bijeenkomst geweest met andere merken en opleiders om een breed draagvlak te creëren voor dit mooie initiatief. We hebben het natuurlijk over de nieuwe opleiding Allround Nagelstylist die door het NLQF is ingeschaald op MBO3 niveau en waarmee een nagelstylist nu een erkend diploma kan behalen. Dat CND™ het initiatief genomen heeft om dit traject te starten, wil niet zeggen dat het alleen voorbehouden is aan CND™. In tegendeel. Renate vertelt graag over wat er de afgelopen 1.5 jaar is gebeurd om te komen tot deze erkende opleiding en in samenwerking met wie. En nog belangrijker: dat dit initiatief branche breed gedragen gaat worden. Wat betekent dat als andere merken/opleiders hun opleidingen laten accrediteren, een nagelstylist overal terecht kan om dit erkende diploma te behalen!
Branche Kwalificatie Dossier
“Ongeveer 2 jaar geleden zijn wij in contact gekomen met TCI. Wij, van CND™ zouden graag bij willen dragen aan de verdere professionalisering van de branche en zijn uiteindelijk op zoek naar een stuk erkenning voor de stylist. Het idee dat een nagelstyliste iets van een hobby zit uit te voeren willen we graag van tafel vegen en we willen laten zien dat het een beroep is waar een gedegen scholing bij hoort en dat je dit niet zomaar even erbij doet. Een vak erkenning dus, voor alle hardwerkende stylisten! Samen met het TCI zijn wij daarom begonnen met het herschrijven van het Branche Kwalificatie Dossier. In dit dossier vind je terug waar een allround stylist aan zou moeten voldoen, welke kennis ze in huis moet hebben en dus ook wat een cliënt van hem of haar mag verwachten. Dit is een proces geweest van ruim 1,5 jaar, waarbij bij de verschillende expertises ook de input is gevraagd van goed gekwalificeerde mensen binnen de branche. Zo ontstond het nieuwe BKD. Wij van CND™ vinden dit een mooie leidraad qua informatie waar een styliste aan moet voldoen.”
Waardering
Liesbeth Kieboom, directeur van de Stichting TCI, vond het BKD zo goed in elkaar zitten, dat ze het heeft neergelegd bij het NLQF om hierop een waardering te krijgen. “TCI heeft dus de inschaling ingezet en sinds eind juni 2021 heeft het NLQF de allround vakopleiding zoals deze is beschreven in het BKD ingeschaald op MBO 3 niveau. Dat is een volgende stap naar een stuk erkenning voor ons vakgebied. We kunnen straks binnen de markt aangeven dat wanneer een stylist opgeleid is en het diploma haalt met het NLQF-keurmerk, deze dusdanig is opgeleid dat hij of zij zich kan onderscheiden in de markt. De stylist heeft dan een diploma op MBO 3 niveau!”
Samen met andere merken/opleiders
De opleiding is niet alleen voorbehouden voor stylisten die een opleiding bij CND™ volgen. CND™ hoopt juist dat andere opleiders achter dit initiatief staan en hun opleidingen ook laten accrediteren. “Voor andere opleiders betekent het dus dat ze zich kunnen laten accrediteren om studenten op te leiden richting dit diploma. Iedere opleider die deze accreditatie heeft, kan ook weer de STAP subsidie aanvragen waarbij een cursist soms wel tot € 1.000,= euro vergoed kan krijgen. De accreditatie kan men aanvragen bij het TCI. De vakopleider wordt dan op 3 punten gescreend;
- Hoe zit de organisatie in elkaar. Is deze bijvoorbeeld al CRKBO gecertificeerd? Dan slaat men dit over, want dan weet TCI dat hier al naar is gekeken.
- Hoe wordt een docent opgeleid en wat is de kwaliteit van de docent (ervaring, trainingen enzovoort)?
- Hoe ziet het lesmateriaal er inhoudelijk uit? Geeft dit alle kennis aan de stylist die ze nodig heeft volgens het BKD en dus de NLQF-certificering?
Lesmateriaal delen
Voor de verschillende opleiders is dit een mooi moment om het eigen lesmateriaal weer eens onder de loep te nemen en eventueel aanpassingen te maken die passen bij de huidige vraag vanuit de markt. “Wat wij daarin vanuit CND™ nog aanbieden aan andere opleiders is om met ons lesmateriaal te gaan werken. Ons lesmateriaal sluit feilloos aan bij het BKD / NLQF MBO3 certificering en vanuit het oogpunt van het professionaliseren van de markt willen wij ons lesmateriaal graag delen.”
Wil jij die erkenning?
Het diploma is voor zowel te behalen voor de startende stylist als voor de reeds gevestigde stylisten. “De startende stylist kan uiteraard gewoon starten met een allround vakopleiding welke afgerond wordt met een allround examen bij het TCI en de bijhorende NLQF MBO3 erkenning. Maar ook voor reeds gevestigde stylisten kunnen wij een programma op maat maken om ook op te gaan voor dit diploma. Dus ook in deze doen wij er alles aan om onze stylisten zoveel mogelijk te ondersteunen en te begeleiden.”
Professionalisering doen we samen
Professionalisering van de branche vindt CND™ zeer belangrijk. Wat willen ze precies bereiken met alles wat ze tot nu toe hebben gedaan? “We willen vooral een bewustzijn creëren bij de startende en de gevestigde stylist, maar toekomstgericht ook bij de consument. Het vak nagelstyling is niet iets wat je via YouTube leert of via de vele facebook groepen. Het is een vak en echt een prachtig beroep. Een succesvolle stylist legt vaak een lang traject af om succesvol te zijn, maar vooral om dit ook te blijven. Wij hopen een bewustwording te creëren waardoor de geschoolde stylist steeds duidelijker zichtbaar wordt en de beun, om het zo maar even te noemen, steeds minder kans krijgt om het vak nagelstyling een slechte naam te geven.” Omdat professionalisering alleen gerealiseerd kan worden door de hele branche, is er zoals gezegd al contact geweest met meerdere merken/opleiders. “Ik vind het echt belangrijk om nog te zeggen dat we deze professionalisering niet alleen kunnen dragen of doorzetten. Dat willen we samen doen met alle andere partijen die er zijn in de markt. Alleen samen kunnen we het verschil maken in onze markt. Wij van CND™ hebben de eerste aanzet gegeven, maar willen graag hierin samenwerken en samen verder groeien naar een branche die erkend wordt als een vak! Nagelstyling is een prachtig beroep en dat is wat we uit willen dragen. Daarnaast willen we op deze manier de gecertificeerde stylisten een lift geven, zodat ze zich kunnen onderscheiden in een markt waarbij we helaas te maken hebben met te veel niet-professionals! We moeten het samen doen, want uiteindelijk hebben we allemaal dezelfde passie!”
Wil jij meer weten over de vakopleiding nagelstyliste of wil jij weten wat het beste bij jou past? Stuur dan een mail naar; opleidingen@beautyservice.com of kijk eens op Debeautyopleiding.nl
Wat vind jij?