HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Heerlijke chocolade bonbon tegen de afbraak van collageen en elastine

Ze zijn al een aantal keer voorbij gekomen in de strijd tegen de afbraak van collageen en elastine: polyfenolen. Voordat ik een recept met jullie deel van een heerlijke, collageenvriendelijke chocolade bonbon vol met deze voornoemde stofjes, eerst nog even dit:

Wat zijn polyfenolen?
Polyfenolen zijn chemische verbindingen die onder meer voorkomen in fruit, groenten, kruiden, noten en zaden. Een molecuul polyfenol bestaat uit meer dan één fenolgroep en kan verder worden onderverdeeld in onder meer de volgende groepen: tannines, lignanen, stilben, catechinen, anthocyaninen en flavonoïden.
Er is een groeiend aantal bewijzen voor de gunstige rol van deze stofjes in het menselijk lichaam. Polyfenolen bezitten ontstekingsremmende eigenschappen en zijn goede antioxidanten. Daardoor bieden ze ondersteuning bij de strijd tegen vrije radicalen en het verminderen van oxidatieve schade. Zowel in het lichaam als in de huid.

Hoe krijg je polyfenolen binnen?
Belangrijke voedingsbronnen van polyfenolen zijn onder meer uien, peren en appels (flavonolen); cacao, druivenpitten (proanthocyanidinen); thee, appels, cacao en rode wijn (flavonolen en catechines); citrusvruchten (flavanonen); bessen en kersen (anthocyanidinen); en soja, rode klaver, witte/ bruine bonen (isoflavonen).
Het aantal polyfenolen in een levensmiddel kan variëren. Dit hangt onder andere af van waar het voedsel wordt verbouwd, hoe het wordt gekweekt en vervoerd, hoe rijp het is en hoe je het bereid: koken, braden, bakken, stomen of rauw eten.

Rauwe cacao
Een product dat bol staat van de polyfenolen (catechinen) en zich heel goed rauw laat verwerken in bijvoorbeeld smoothies, havermoutpap en in bonbons, is rauwe cacao. Catechinen zijn in staat om de productie van matrix metalloproteinasen (MMP’s) af te remmen.

Het is hierbij vermeldenswaardig dat onbewerkte, rauwe cacao heel anders is dan de chocolade in het toetje dat je in de supermarkt koopt of wat in de bekende snacks van de reclame op tv is verwerkt. Onbewerkte cacao komt rechtstreeks van de cacaoplant zonder toegevoegde suikers.

Bonbon voor je collageen
Zin in een lekker recept waar je smaakpapillen én je collageenvezeltjes blij van worden? Probeer dan eens deze chocolade bonbons met stukjes walnoot.
Niet alleen de cacao doet wonderen voor je huid: ook walnoten bevatten allerlei voedingsstoffen zoals vitamine B6, arginine, koper en zink die allemaal een rol spelen bij de collageensynthese. Natuurlijk kun je zelf lekker genieten van deze bonbons. Maar wat dacht je ervan om ze samen met een kopje groene of witte thee te serveren aan je klant bij binnenkomst?

Tip: ga nog eens door de ingrediëntenlijst van het merk waarmee je werkt en wellicht kun je dan ook meteen een leuke behandeling samenstellen met producten waar polyfenolen in zitten. Zo bied je je klant een totaal plaatje: schoonheid van binnenuit én van buitenaf. Dubbel genieten dus!

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.


De nieuwe editie van De Beauty Professional is in aantocht

De nieuwe editie van De Beauty Professional is in aantocht

Posted on

De nieuwe (02 | 2024) editie van De Beauty Professional is in ...

Vakgenoten by Myrthe Feijen – Blush Institute

Vakgenoten by Myrthe Feijen – Blush Institute

Posted on

Myrthe Feijen is een 36-jarige schoonheidsspecialist en de trotse eigenaresse van Blush ...

De layering techniek van bdr®

De layering techniek van bdr®

Posted on

De huid ontdoet zich elke dag van zo’n miljoen dode huidcellen. Verschillende ...

Nieuwe columnist bij De Beauty Professional: Luenna Jane

Nieuwe columnist bij De Beauty Professional: Luenna Jane

Posted on

We zijn verheugd om onze nieuwe columnist van ons vakblad aan te ...

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

MIJN INTERESSE

  
 

   

Vorige
Bijdragen aan herstelproces van oncologische cliënten
Heerlijke chocolade bonbon tegen de afbraak van collageen en elastine