HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Bijdragen aan herstelproces van oncologische cliënten

Meer dan 100.000 mensen kregen vorig jaar te horen dat kanker bij hen was geconstateerd. Dit is een ingrijpende aandoening en 1 op de 3 mensen wordt er in de loop van hun leven mee geconfronteerd. Gelukkig is de medische wetenschap zo ontwikkeld dat de behandelingen aanslaan en de levensduur voor kankerpatiënten toeneemt. Tegenwoordig spreken we zelfs van een chronische oncologiepatiënt. Voor een schoonheidsspecialist is de kans dus groot dat cliënten die in de salon langskomen kanker hebben of hebben gehad. De ziekteperiode is een turbulente tijd voor de patiënt en een massage kan een moment van rust geven. Belangrijk hierbij is om op een passende manier te werk te gaan. Praktische vaardigheden over een respectvolle benadering, welke huidverzorgingsproducten en behandeling wel en niet te gebruiken en hoe te masseren, spelen hierbij een belangrijke rol.
Door Carla Uppelschoten – directeur U-Consultancy

Bij een cliënt met kanker of die kanker heeft gehad is de huid vaak aangetast en heeft daardoor andere behoeftes dan een cliënt zonder kanker. De huid kan geïrriteerd zijn door bijvoorbeeld de behandelingen. Producten met veel ingrediënten kunnen een negatief effect hebben op de huid. Een nauwkeurig op de cliënt afgestelde behandeling bij de schoonheidsspecialist kan zorgen voor ontspanning en kalmering van de gevoelige huid door chemotherapie of andere ingrijpende behandelingen. Door goede huidverzorging en massage kan de cliënt beter in zijn of haar vel zitten, wat positief werkt op het zelfvertrouwen.

Kutner en anderen hebben met hun studie de resultaten gevonden dat een massage bij oncologische cliënten zorgt voor een lager stresslevel, een verbetering van de stemming en het verminderen van pijnklachten. Een massage van een schoonheidsspecialist heeft dus vele positieve gevolgen op de oncologische patiënt. Echter, door de oncologische behandelingen kan de huid droger en gevoeliger zijn. Een massage zoals bij een cliënt zonder kanker kan daardoor als niet prettig worden ervaren voor de cliënt. Kennis over geschikte manieren van masseren bij oncologiepatiënten, verbetert de ervaring van de cliënt.
Bron: Massage therapy vs. Simple Touch to improve pain an mood in patients with advanced cancer: A randomized trial. J. S. Kutner et al. Ann Intern Med. 2008: 16: 149(6): 369-379

Opleiding
U-Consultancy biedt een opleiding aan om schoonheidsspecialisten de vaardigheden bij te brengen die nodig zijn om een oncologische cliënt te behandelen in de salon. Het belang van deze opleiding komt voort uit het feit dat steeds meer Nederlanders te maken krijgen met een vorm van kanker. De opleiding bestaat uit zes dagen, waarvan er vijf theorie/praktijklesdagen zijn en één een stagedag op een oncologische dagbehandeling van een ziekenhuis is. Het onderwijs wordt gegeven door zeer ervaren docenten: een oncologieverpleegkundige en een psycholoog, een dermatoloog en een schoonheidsspecialist.
De opleiding wordt zeer goed ontvangen bij onze studenten, en de volgende groep start in september. De opleiding bestaat uit zes dagen, waarvan er vijf theorie/praktijklesdagen zijn en één een stagedag op een oncologische dagbehandeling van een ziekenhuis is. Tijdens deze dag pas je onder begeleiding meteen de opgedane kennis toe in de praktijk. Naast de daadwerkelijke behandeling doen onze studenten ook relevante oncologische en medische kennis op, zodat zij kennis hebben over de inhoud van de behandelingen en de mogelijke bijwerkingen.

Schoonheidsspecialisten die de basis- en vervolgopleiding hebben gevolgd bij U-Consultancy kunnen dit najaar van start gaan. Voor meer informatie over de opleiding kan je een kijkje nemen op onze website en voor vragen kan je ons altijd bellen of mail. www.uconsultancy.nl

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Een gewaarschuwd mens… een peeling van pH 2 met 40% glycol voor thuisgebruik?
Bijdragen aan herstelproces van oncologische cliënten

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord