HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Vitamine F essentieel in huidverzorging?

In Amerika ontstond dit jaar een nieuwe trend: Vitamine F in huidverzorging. De consument wilde per se producten hebben met dit ingrediënt. Waarom? Een Amerikaans vakblad voor de beautyindustrie plaatste er een interessant artikel over. Volgens dit vakmagazine, maar ook volgens bijvoorbeeld de Amerikaanse Vogue, krijgt deze Vitamine (wat eigenlijk geen echte vitamine is) ineens veel aandacht doordat het werd opgepakt door influencers. Die hadden er schijnbaar nooit veel over gehoord en dachten dat het nieuw was. “Ze vertellen het op social media en dan wordt het ineens een nieuwe trend.” En dat terwijl het al jaren in veel huidverzorgingsproducten zit. Zal dit ook naar ons land overwaaien? Heb jij misschien al vragen gekregen van klanten die iets hebben gehoord over Vitamine F en hiermee behandeld willen worden? Mocht de vraag komen: wat kun jij de klant dan vertellen over Vitamine F?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat Vitamine F geen echte vitamine is. In een online interview vertelt Danne Montague-King, oprichter van DMK Skin Care, dat Vitamine F een term is voor twee essentiële vetzuren (EFA’s): alfa-linoleenzuur en linolzuur. Over de voordelen zegt hij: “Van Vitamine F is bekend dat het de huid hydrateert en tegelijkertijd ontstekingsremmende voordelen biedt en de huidbarrière herstelt. Vitamine F handhaaft de semi-ondoordringbaarheid van de huid, helpt het prostaglandines te bevorderen die alle celfuncties reguleren en reguleert de cholesteroltransport en -metabolisme. Daarnaast is deze vitamine / vetzuur gunstig voor alle huidtypes.”

Waarom zijn EFA’s zo belangrijk voor de huid en/of huidproblemen?
Vitamine F werd al ontdekt in 1929 en is dus niet nieuw. Wat is er zo bijzonder aan Vitamine F? “Een van de belangrijkste punten waarom dit ingrediënt interessant wordt, is dat het lichaam niet zelf vitamine F kan produceren, dus het moet handmatig worden aangevuld via voeding, supplementen en huidverzorging. En zonder dat velen het weten, gebruiken ze toch allang vitamine F. Het zit in heel veel cosmetica. Hun metaboliet is ‘waterdicht voor de huid’ en handhaaft de semi-ondoordringbare barrière van de huid die ‘slechte dingen’ buiten houdt en voedingsstoffen binnen houdt. Ze fungeren als voorlopers om prostaglandinen te produceren die alle celfuncties reguleren. Hun metabolieten zijn ook nodig voor de structuur van alle celmembranen in het lichaam en hun metabolieten reguleren het cholesteroltransport en het metabolisme. EFA’s helpen om een ​​deel van de huidlagen in de huid te vormen, als een essentieel ingrediënt genaamd huidlipiden, fosfolipiden ook wel bekend als ‘polaire lipiden’. De variatie van de intensiteit van lipiden kan veranderen van de basale laag naar het stratum corneum. Een goede mix van EFA’s werkt diep van binnen de epidermis en ondersteunt de huid om de lipideniveaus te verhogen door een grotere dikte, veerkracht en vochtregulatie.”

Onderzoek
Danne Montague-King heeft jaren onderzoek gedaan naar EFA’s om de juiste ​​mix te vinden voor de huid. “Mijn eerste keuze was teunisbloemolie, afkomstig van de vulkanische bodems in valleien van Nieuw-Zeeland. Hun gehalte aan Gamma-Linoleenzuur (GLA-Omega 6), Linolzuur (Omega 6 EFA’s) en natuurlijke vitamine E (tocoferolen), plus prostaglandinen die kunnen helpen bij het reguleren van de hormonale flux bij vrouwen in de menopauze, maakten het een natuurlijke keuze. Toen ik naar Binnen-Mongolië reisde om een ​​ongelooflijk laboratorium te bezoeken dat collega’s uit China hadden aanbevolen, ontdekte ik een wilde, inheemse duindoorn die groeit op de lokale steppen en meerdere keren per jaar wordt geoogst. Het onderzoeks- en ontwikkelingsteam waren enthousiaste wetenschappers die me met open armen verwelkomden, trots om al hun ontdekkingen te laten zien aan de Amerikaanse wetenschapper die zo ver was gekomen om hen te bezoeken. Voor het gebouw stond een zeldzame struik met kleine roodgouden bessen omringd door stenen die ik nog niet eerder had gezien. Naar mijn gewoonte koos ik een blad als ik met iets nieuws werd geconfronteerd. Ik wreef het toen om het te ruiken en proefde het zelfs. Het was heel bitter. De gastheren keken stralend toe en vertelden me toen dat dit hun belangrijkste grondstof was: duindoorn. Het blad dat ik had aangevraagd, bevatte bijna elke voedingsstof die de mens nodig heeft om te overleven, inclusief veel ontstekingsremmende ingrediënten. Dit was voor mij een natuurlijke aanvulling op mijn Teunisbloem-supplement. Sindsdien hebben we geleerd dat Duindoorn over de hele wereld wordt gekweekt, maar ik stond erop dat we de enorme moeite zouden doen om deze wilde grondstof uit Hohhot (Mongolië) te halen.”

Essentiële vetzuren en de huid
Er is een lange lijst van interne aandoeningen die kunnen profiteren van een goede mix van EFA’s. EFA’s worden speciaal aanbevolen voor:
– Eczeem, psoriasis, dermatitis, acne
– Veroudering, vochtarme huid
– Ontstoken reactieve huid
– Helpt de vochtbalans in het lichaam te behouden
– Regulering van alle celfuncties
– Verbetering van de conditie van haar, huid en nagels
– Overmatig vochtverlies via de huid aanpakken (TEWL)

Wordt het een trend?
Verder vertelt hij dat essentiële vetzuren (linolzuur en linoleenzuur) niet bedoeld zijn voor specifieke gebieden: “Ze zijn essentieel voor het onderhoud van de hele huid. En omdat vitamine F ontstekingsremmende aspecten heeft, zijn producten die deze EFA’s bevatten belangrijk bij alle behandelingen van huidproblemen. Maar, mocht een klant erom gaan vragen en wil je uiteindelijk toch inspringen op een door sociale media ontstane ‘trend’, dan zegt de oprichter: “Kijk naar de ingrediënten in de cosmetica, bekijk het EFA-percentage en de bron en vertel jouw klant dat ze dit ‘populaire’ ingrediënt al een lange tijd gebruiken. Vertel ze ook dat ze het zelfs eten. Op de etiketten kan ook staan: linoleen- of linolzuur, teunisbloemolie, duindoornolie… Wil je het je klanten op een andere manier aanbieden? Biedt ze dan een smoothie of een sapje aan. De inwendige dosis vitamine F moet minstens 11 gram per dag zijn, en natuurlijk zal wat erin zit uiteindelijk ook aan de buitenkant te zien zijn. Pecannoten, zonnebloempitten, amandelen, sojaolie, lijnzaad, chiazaad, hennep (nu populair) en walnoten bevatten allemaal veel vitamine F. Dat het een essentieel aspect is in huidverzorging en huidverbetering, staat buiten kijf, maar de trend nu (in Amerika) ontstaat puur en alleen door marketing.”


Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Vier de feestdagen met de cadeausets van Sothys
Vitamine F essentieel in huidverzorging?

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord