Wie op internet zoekt naar de termen ‘voeding en rosacea’ komt veel dezelfde adviezen tegen. De zogenaamde eliminatiediëten en lijstjes met histaminerijke voedingsmiddelen komen telkens terug. Wij vroegen ons af hoe goed onderbouwd deze adviezen zijn. De afgelopen maanden hebben we veel mensen met rosacea en professionals gesproken. Bovendien hebben we alle onderzoeken op dit vlak kritisch doorgespit en wat blijkt? Je kunt als professional veel meer doen dat het meegeven van dit standaard lijstje met vermeende boosdoeners van rosacea. In dit artikel – volledig te lezen in de beurseditie van De Beauty Professional – lichten we een tipje van de sluier op. Auteurs: Samantha Jordaans en Inge Backx, oprichters van het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH)
Dit is een SNEAK PEAK van het complete artikel dat je deze week kunt lezen in het vakmagazine De Beauty Professional. Ook staat er in het magazine een interessante aanbieding van het KIVH voor wat betreft voeding en rosacea, alleen voor leden! Heb jij nog geen abonnement? Sluit deze dan vandaag HIER nog af! Er is al een online abonnement voor maar 39 euro (ex. BTW) per jaar! Wil jij het magazine online en op de mat? Dan betaal je maar 79 euro (ex. BTW) per jaar, krijg je 12 edities en een mooi cadeau! Klik hier!
Er is geen artikel, noch professional, dat niet verwijst of bekend is met het volgende rijtje als het gaat om voedingstriggers bij rosacea: alcohol, koffie en thee, zuivelproducten, chocolade, chili, curry, pepers, capsaïcine, tomaten, spinazie, soja, azijn, citrusfruit, avocado, aubergine. Niet zo gek, want deze zogenoemde uitlokkende factoren worden nadrukkelijk benoemd in de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Maar als we de bron van deze lijst met vermeende triggers achterhalen komen we steeds uit op een enquête, die is uitgevoerd door de National Rosacea Society, onder zo’n 400 mensen met rosacea.
Wetenschappelijke studie of vage enquête?
We zoomen nog wat dieper in op die veelbeschreven resultaten uit de enquête waarin 78 procent van de deelnemers aangaf dat ze hun voedingspatroon hadden veranderd vanwege rosacea. Driekwart van de respondenten zei last te hebben gehad van bepaalde kruiden. Vooral hete saus en cayennepeper trof de helft van de respondenten. Chocolade werd door een kwart gerapporteerd als een rosacea-trigger. 30 procent gaf aan dat tomaten een trigger zijn en ruim 20 procent had last van citrusvruchten. Meer dan de helft de deelnemers bevestigde dat wijn een trigger voor ze was en andere dranken, zoals sterke drank (42 procent), maar ook hete koffie (33 procent), hete thee (30 procent) en bier (30 procent) werden als boosdoener gezien. Opvallend is dat uit de enquête blijkt dat weinig mensen zuivelproducten achten als een probleem. Kaas werd wel als trigger gerapporteerd door 11 procent van de respondenten. Bijna alle deelnemers die hun voedingspatroon hadden veranderd gaven aan dat het schrappen van triggerende voedingsmiddelen en dranken zorgt voor het verminderen van hun rosacea klachten. Hoewel dit serieuze percentages zijn en de bron door autoriteiten wordt aangehaald, kunnen we niet stellen dat dit onderzoek wetenschappelijk goed is uitgevoerd. Dat weten we namelijk niet. Zo wordt er nergens beschreven wat de onderzoeksmethode was en klaarblijkelijk is er niet vergeleken met een controlegroep. Bovendien is er geen informatie beschikbaar over hoe de voedselinname is nagevraagd en er wordt niet verwezen naar vergelijkbare resultaten uit andere onderzoeken, noch de vermeende mechanismen achter deze bevindingen. Ook is er geen onderscheid gemaakt in bijvoorbeeld soorten thee en koffie en zijn de data niet statistisch geanalyseerd, wat betekent dat de cijfers zomaar eens op toeval berust zouden kunnen zijn.
Kortom…….. wat blijkt er uit andere wetenschappelijke onderzoeken? Wat zeggen die over de producten in de standaard triggerlijstjes? Hoe onstaat rosacea volgens de wetenschap en wat kunnen we qua voeding doen? En waarom precies zouden onder andere koffie, thee en chocolade rosacea uitlokken of verergeren? En is dat wel echt zo? Je leest het allemaal in de komende beurseditie!
Wat er nog meer te vinden is in onze beurseditie? Je leest het hier: https://beauty-pro.nl/actueel-overall/huid-actueel/extra-dikke-beurseditie-volgende-week-in-jouw-brievenbus/
Wat vind jij?