In de november editie van Vakmagazine De Beauty Professional, dat NU alweer bij de drukker ligt, vertelt Drs. Anna M. Kruijswijk -van der Heijden alles over het (overmatig) gebruik van paracetamol en de invloed hiervan op ons lichaam en de huid. Hieronder lees je alvast een KORTE PREVIEW.
Anna: “Paracetamol wordt door de meeste mensen als een volkomen onschuldig geneesmiddel gezien. Je kunt het vrij kopen, net als een aantal andere geneesmiddelen zoals maagzuurremmers ofwel maagbeschermers, en ontstekingsremmers. Het idee dat wanneer iets zonder recept verkrijgbaar is, ‘het dan wel veilig zal zijn’, klopt helaas niet. Onder andere de huid lijden onder het gebruik van paracetamol.”
Ze vervolgt in haar artikel: “In de volksmond wordt paracetamol bijna liefkozend een ‘paracetamolletje’ genoemd. Het heeft een koorts onderdrukkend en pijnstillend effect, en remt ook enigszins een ontsteking. Reden waarom het een van de meest verkochte middelen is. Toch worden er jaarlijks zo’n 2500 mensen met een paracetamolvergiftiging gemeld aan het Nationaal Vergiftigingscentrum, hetgeen betekent dat het werkelijke aantal mensen dat ernstige problemen ervaart door paracetamolgebruik veel hoger ligt. En dit komt door een aantal factoren; de maximale dosering voor volwassenen van 4 x daags 2 tabletten van 500 mg is meteen ook de toxische dosering. Boven deze dosering kun je dus in de problemen komen. Helaas wordt nogal eens een veel hogere dosering voorgeschreven, of op eigen houtje genomen. En regelmatig voor een lange periode, als het gaat om een gekneusde rib, na een operatie of bij chronische rugklachten. De meeste mensen nemen paracetamol wanneer ze hoofdpijn hebben, een verkeerde beweging hebben gemaakt en wat last hebben, als ze grieperig beginnen te worden, of na een avondje stappen met als gevolg een kater. In Nederland wordt paracetamol ook aan kinderen geadviseerd, met name bij koorts en na vaccinaties. En tijdens de zwangerschap wordt aanstaande moeders paracetamol niet ontraden. Dit lijkt echter niet terecht.”
Waarom is dit niet terecht? Wat gebeurt er in het lichaam? Hoe wordt paracetamol in het lichaam afgebroken? Wat gebeurt er bij een vergiftiging? Hoe kan dit door het lichaam worden opgelost? Hoe lost eventueel een arts dit op? En wanneer nemen we eigenlijk te veel? Het blijkt voor ieder lichaam verschillend. Maar de oplossing voor een vergiftiging is voor iedereen hetzelfde. Er is een middel dat levensreddend is…
LEES VERDER IN DE KOMENDE EDITIE VAN VAKMAGAZINE DE BEAUTY PROFESSIONAL. HIERONDER NOG EEN KLEINE PREVIEW OVER WAT PARACETAMOL KAN DOEN MET DE HUID.
Anna: “Er zijn aanwijzingen dat het te veel gebruiken van paracetamol onder andere kan leiden tot een toename van astma, allergische rhinitis en atopische dermatitis, huiduitslag, jeuk en ADHD. Dit geldt niet alleen voor (ongeboren) kinderen, maar ook voor volwassenen. Hoe het werkingsmechanisme hierachter precies in elkaar zit, is nog niet duidelijk. Men vermoedt dat de oxidatieve stress die ontstaat wanneer het NAPQI gevormd wordt bij falende leverdetox van paracetamol, een sleutelrol speelt. Wanneer oxidatieve stress niet kan worden gecompenseerd, kan dit leiden tot inflammatie en hyperreacties van het immuunsysteem, zowel in de longen, bovenste luchtwegen als in de huid. Daarnaast draagt een tekort aan glutathion, als een van de belangrijkste endogene antioxidanten die wij hebben, bij aan oxidatieve stress. Uitgaande van de belangrijke functie van glutathion, en de levensreddende functie van N-acetyl-cysteïne (NAC) bij een paracetamol vergiftiging, doet men interessant onderzoek naar wat NAC kan betekenen voor allerlei ziekten, waaronder huidproblemen.”
Wat is NAC precies? Wat voor onderzoek wordt er gedaan? Hoe kunnen we problemen door paracetamol voorkomen? En wat kunnen we doen in plaats van dat ‘paracetamolletje’ te nemen? Allemaal vragen die in de komende editie beantwoordt worden.
NOOT REDACTIE: Na het lezen van het artikel van Anna, denk ik nog wel een keertje na voordat ik paracetamolletje neem. Heel interessant om ook je klanten hierover te informeren! Maar voor veel dingen geldt natuurlijk wel altijd: overdaad schaadt.
Wat vind jij?