De redactie van Vakmagazine De Beauty Professional houdt goed in de gaten wat er allemaal gebeurt in de beautybranche, ook bij onze Belgische vakcollega’s. Het zijn onze buren, Nederland is dichtbij, en wat hebben zij het momenteel te verduren in vergelijking met ons! Het is echt dramatisch wat er in België gebeurt. De beautyprofessionals zijn al meer dan een maand dicht (en dit is al de tweede lockdown) en eerder was vermeld dat ze pas weer half januari open mochten. Inmiddels zijn er wel wat ontwikkelen, maar of ze ook eerder weer aan de slag mogen is nog afwachten. En laten we eerlijk zijn, als er op 18 december opnieuw beslist wordt, is meer dan de helft van de drukke decembermaand al voorbij… Laten we in ieder geval duimen voor onze vakcollega’s!
Natuurlijk zijn brancheorganisaties, zoals ANBOS hier in Nederland doet, druk in gesprek met de overheid om aan te tonen dat er veilig gewerkt kan worden. Hiervoor hebben zij ook bewijs. En kijk maar eens bij ons, wij kunnen veilig werken. Wij volgen onder andere de brancheorganisatie BESKO, zoals jullie in onze eigen blogs hebben kunnen lezen. Zij hielden een enquête onder beautyspecialisten over hoe zij er nu voor stonden, zodat zij dit konden overhandigen aan de ministers. In dit artikel kun je de enquête downloaden en zetten we actuele zaken onder elkaar over wat er nu precies speelt in België. Als Nederlandse beautybranche mogen wij van geluk spreken dat we door kunnen. Maar ik hoor en zie berichten van medeleven met onze Belgische vakcollega’s. Zo hoorde ik onlangs dat iemand zelfs een Belgische beautyprofessional een baan had aangeboden voor de komende tijd! Wij zien dat de Belgische collega’s druk zijn met online verkoop en het geven van online advies. Dat hebben wij tijdens onze lockdown ook gedaan. Maar we weten allemaal dat dit niet genoeg is om door te kunnen blijven draaien en voor België is dit al de tweede keer dat de beautyprofessionals de deuren moesten sluiten. Een keer overleef je wel, maar een tweede wordt al een stuk moeilijker! Dat blijkt ook uit de enquête die BESKO heeft uitgezet.
Heropenen
Uit de enquête blijkt wel de noodzaak van het heropenen van de salons. Onlangs is Besko ook, samen met andere organisaties zoals de Belgische Beauty Federatie, op bezoek geweest bij de Belgische ministers. Hieruit kwam het volgende, wat wij uit het laatste persbericht van Besko hebben overgenomen:
In een meer dan twee uur durende vergadering heeft iedereen de kans gekregen om het woord te nemen. De volgende punten werden door Besko en andere collega’s aangehaald:
- Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat contactberoepen zorgen voor besmettingen.
- De sector heeft zeer strikte protocollen en beautyprofessionals zijn specialisten in hygiëne.
- Ondernemingen hebben grote investeringen gedaan in beschermingsmateriaal.
- De steunmaatregelen zijn onvoldoende en dekken de vaste kosten bijna niet.
- De professionals in bijberoep blijven vaak in de kou staan wat betreft de steunmaatregelen.
- Extra steunmaatregelen zijn noodzakelijk om zuurstof in de ondernemingen te pompen en dienen ook sneller uitbetaald te worden.
- Bijkomende steun is noodzakelijk zoals BTW verlaging in 2021.
- Klanten kunnen in het buitenland wel bij beautyprofessionals terecht.
- Er komen te veel vragen van klanten om achter gesloten deuren te werken.
- Zowel klanten als de professionals hebben sociale contacten nodig. Door het wegvallen hiervan vrezen we voor psychologische klachten. Wij zijn essentieel voor onze klanten.
- Verplichte sluiting van de maand december zorgt voor een extra omzetverlies want het is een belangrijke maand voor de beautyprofessional.
- We zijn een dienstenberoep en kunnen het omzetverlies nooit meer compenseren.
- In de eerste lockdown hebben onze ondernemers reeds verliezen geleden en nu opnieuw. Dit maakt de financiële druk onhoudbaar voor de ondernemingen en vaak moeten ze eigen middelen of de bank aanspreken.
- Over de heropstart is verdeeldheid maar 75% van de beautyprofessionals wil heropstarten op 4 januari 2021.
- Wat is het verschil met de eerste lockdown waar de contactberoepen één week na de winkels mochten heropstarten.
- We vragen een vervroegd overlegcomité om de heropstart te bespreken.
- Het is belangrijk om een heropstart datum te bepalen en de beautyprofessionals een perspectief te geven.
- Contactberoepen kunnen opstarten op een veilige en gecontroleerde wijze en op die manier voorkomen we zwartwerk achter gesloten deuren.
Vanuit de ministers kwam volgende boodschap:
- De sluiting van de contactberoepen is geen bestraffing van de sector. De opgestelde protocollen werden goed nageleefd.
- Bij de tweede ‘zachte’ lockdown heeft de regering keuzes moeten maken over welke sectoren konden blijven werken en welke niet.
- Aan de uitoefening van de contact beroepen hangt echter een risico. De experts benoemen dit risico als een contact van meer dan 10 minuten zonder de social distancing te respecteren in een gesloten ruimte. De experten baseren zich op wetenschappelijke studies.
- De regering erkent wel dat er nog veel onduidelijkheid is over het virus ondanks wetenschappelijke studies.
- Wanneer we de vergelijking maken met het buitenland moeten we beseffen dat bij de start van de tweede lockdown de cijfers in België veel hoger waren dan in de rest van Europa.
- De cijfers zijn qua niveau 3 tot 5 maal hoger dan bij de heropening op 18 mei.
- Men kan geen concrete datum geven omdat dit afhankelijk is van de evolutie van de cijfers.
- De ministers erkennen de sociale en economische impact op onze sector.
Het besluit
De regering heeft de experten gevraagd een nieuwe evaluatie op te maken. Bij een volgende versoepeling zijn de contactberoepen mee aan de beurt. De regering vraagt om vanuit de sector een oproep te doen en niet achter gesloten deuren te werken, want dit zorgt voor onvoldoende daling van de cijfers en heeft zo een impact op de ganse sector. Er komt op 18/12 een nieuw Overlegcomité om de gevraagde evaluaties van de experten en de cijfers te bekijken. De heropstart van de contactberoepen zal er ook besproken worden.
Wat vind jij?