Massage Magazine, Column: Stefan van Rossum
Samen naar de sauna
Jaren geleden stapte ik met mijn (toenmalige) vrouw uit het zwembad van de sauna. Ik keek naar de natte voetafdruk van onze voeten en zag twee totaal verschillende ‘voeten’. Ik, 1.90 m lang en (toen nog) slank, zij rond de 1.60 en stevig gebouwd.
Ze was een stuk kleiner dan ik maar haar voetafdruk toonde dat ze veel meer contact had met de grond dan mijn voetafdruk… Haar ‘footprint’ leek meer op een platvoet die volledig contact met de grond had, terwijl mijn voetafdruk een hele dunne wreef toonde waarbij maar 4 tenen echt zichtbaar waren.
Op zich was het niet verrassend, sterker nog het gaf exact aan wie we zijn en hoe we in het leven staan: ik zat met mijn hoofd in de wolken en was niet heel stevig gegrond. Zij had haar hakken in het zand en was niet van haar stuk te krijgen. Toch viel me op dat moment duidelijker dan ooit op dat een voetafdruk zoveel zegt over iemand; veel of weinig contact, tenen bij elkaar of juist breed uit elkaar.
Voeten onderzocht
Om het te testen tekende ik de volgende dag twee voetafdrukken op het bord. De voet met veel contact met de grond en een andere voet met minder afdruk. Ik vertelde er niet bij van wie de voetafdrukken waren maar vroeg een klas met 15 studenten allerlei vragen als:
- Als je geld moet investeren voor je pensioen bij welke voetafdruk zou je dat doen?
- Je hebt een oppas voor je kinderen nodig, wie bel je?
- Je hebt een creatieve ideeën nodig om je verjaardag eens groots en anders te vieren?
- Je wilt een goed gesprek met iemand die naar je luistert.
- Met wie ga je het liefst op avontuurlijke vakantie?
- Wie zou je kiezen voor linkerspits in je voetbalteam?
Diverse vragen die niets met een voet laat staan met een voetafdruk te maken hebben. Dus zou je bij elke vraag rond de 50% voor beide antwoorden moeten krijgen. Wat bleek? Bij sommige vragen was er een 80-90% keuze voor één van beide voetafdrukken. En dat zegt dan niets over de voeten of de afdruk maar onze perceptie hiervan.
We hebben dus ergens in ons bewustzijn en collectief een idee bij een bepaalde voetafdruk of gronding. Zo investeren we liever ons geld bij een voetafdruk met veel contact en voor de creatievere klusjes hebben we het idee dat we naar iemand toe moeten die minder stevig met z’n poten in de klei staat.
Spreekwoorden zeggen het al
Wat het interessante aan dit onderzoekje is dat het onze eeuwenoude kennis van het lichaam en de psychosomatiek (integratie van lichaam en psyche) bevestigd. Zo zijn er talloze spreekwoorden die gaan over de voeten en de afdruk die aangeeft dat er specifieke karaktereigenschappen bij horen. Hier een aantal voorbeelden:
- Met beide benen de grond staan of nog dieper gegrond: met je voeten in de klei.
- Je poot stijfhouden
- Je hakken in het zand zetten
- Met z’n hoofd in de wolken lopen
- Op eieren lopen
- Je begeeft je op dun ijs
Een mooie Engels uitdrukking die ik veel tegenkom luidt: “having cold feet” het is zowel een letterlijke weergave als ook een uitdrukking die betekent dat je er niet helemaal gerust op bent. Je bent een beetje bang voor wat er gaat komen. De letterlijke weergave geeft aan dat je voeten koud zijn. De voeten worden koud omdat je warme bloed (37,5C) er niet goed doorstroomt. Je zou kunnen zeggen dat je een beetje gedissocieerd (afwezig) bent van je voeten. Misschien zit je wel te veel in je hoofd en gaat daar je energie en aandacht heen? Tja een voetafdruk kan toch wel een hoop zeggen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, oftewel: iemand kan zijn ware aard niet verbergen. Zelfs niet in een voetafdruk.
Gronding en energie
Je voeten geven aan hoe je in het leven staat en hoe je gegrond bent. Een leuke oefening bij deze les is dan ook een testje waarbij je elkaar probeert op te tillen van de grond. Een keer voor en een keer na een geleide meditatie waarin je je voorstelt dat er uit je voeten wortels de grond in schieten en door de vloer heen groeien en je stevig verankeren met de grond. Dieper en dieper in de grond.
De meeste deelnemers voelen na de visualisatie een stuk zwaarder en meer verankerd met de grond.
Omdat we in ons vak intens en dichtbij mensen werken kan een goede gronding helpen om je eigen energiehuishouding op orde te houden en niet ‘leeg te lopen’. De een is daar gevoeliger voor dan de ander. Bij jezelf blijven begint met een goede gronding.
Stefan van Rossum is directeur van Esoterra opleidingen in Bilthoven.
www.yogamassage.nl
_________________________________________________________________________________________________________
Wil je ook andere columns van Stefan lezen? Klik dan hier en neem een abonnement op Massage Magazine. Dit artikel werd gepubliceerd in editie 4/2023.
Wat vind jij?