HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Balanceren tussen lichaam en geest

Massage Magazine, Column van Pim Vree

Na het lezen van mijn vorige column heb je wellicht iets meer begrepen van het complexe maar fascinerende fenomeen holisme. Zo niet, dan raad ik je aan even te stoppen met lezen en mijn vorige column nogmaals aandachtig te lezen, om vervolgens hier weer verder te lezen en ‘de twee checks’ te doen, de zogenaamde surrounding check en de cognitieve check.

de surrounding check
Hoe kun je weten of je iets meer begrepen hebt van holisme? Dat is heel simpel. Hoe meer je begrijpt van holisme des te meer je leven zal veranderen. Ik doel dan niet op futiliteiten maar op wezenlijke aspecten van je leven. Het gaat niet om kortdurende veranderingen maar om blijvende veranderingen. Dus kijk om je heen. Zie je veranderingen? Zie je veranderingen die beklijven en jou nooit meer zullen loslaten?

de cognitieve check
‘Volgens de leer van het holisme zijn lichaam en geest EEN. Dat houdt in dat lichaam en geest elkaar wederzijds beïnvloeden. Zo zien we bijvoorbeeld dat psychische stress fysieke tot klachten kan leiden.’

Ben je het eens met deze stelling? In dat geval heb je nog niet veel begrepen van holisme. Dat is niet erg, je bent er in ieder geval bewust mee bezig. Daar gaat het om. Bewustwording, bewustwording en nog eens bewustwording.

Nu neem ik je mee naar de praktijk. Hoe vertaalt het holistisch gedachtegoed zich naar de werkvloer van de massagepraktijk? Als je de gedachte aanhangt dat alles met elkaar te maken heeft, dat alles met elkaar verbonden is en dat alles elkaar kan beïnvloeden, dan is het niet zo moeilijk te begrijpen dat een massage méér is dan alleen maar het uitvoeren van technieken. Jazeker, de technieken onder de knie krijgen en veel ervaring opdoen met de technieken is van groot belang, maar dat garandeert bij lange na niet dat je daardoor een kwalitatief goede massage neerzet.

Persoonlijkheid van de therapeut

Vanuit mijn hoedanigheid als lichaamsgericht psychotherapeut hou ik het wereldje van psychologen en psychotherapeuten goed in de gaten. Ik zag de laatste tijd geregeld onderzoeken verschijnen die eensluidend aantonen dat het niet zozeer de gesprekstechnieken of therapeutische technieken zijn die het resultaat bepalen maar veeleer de persoonlijkheid van de therapeut en de menselijke relatie tussen therapeut en cliënt. Je zult het me vast niet kwalijk nemen als ik deze wetenschap 1 op 1 toepas op de massagepraktijk. Volgens mij speelt ook in de massagepraktijk het contact, beter gezegd de kwaliteit van de relatie tussen jou en je cliënt, een veel belangrijkere rol dan verondersteld.

Er zijn massageopleidingen die erg gericht zijn op massagetechnieken. Heel secuur wordt erop toegezien dat de student de technieken precies zo uitvoert als de methode voorschrijft. Anatomie en fysiologie nemen vaak een belangrijke plaats in bij deze technisch georiënteerde massageopleidingen. Aan de andere kant van het spectrum zijn er massageopleidingen waarbij je zeker ook technieken aanleert maar waar relatief veel meer aandacht wordt besteed aan persoonlijke ontwikkeling en persoonlijke groei. Anatomie en fysiologie zijn hier vaak het ondergeschoven kindje.

De eerste categorie opleidingen trekt – het zal je niet verbazen – technisch ingestelde mensen aan met tevens veel interesse in anatomie en fysiologie. De tweede categorie trekt met name mensen aan die zich minder aangetrokken voelen tot anatomie en fysiologie maar naast masseren juist het innerlijk van de mens belangrijk vinden.

Lichaam-geest spectrum

Deze twee categorieën vormen de twee uitersten op het lichaam-geest spectrum, ook wel het zogenaamde intra – interpersoonlijke spectrum genoemd. Natuurlijk zit daar een brede en fluïde ruimte tussen. De meest ideale opleiding bevindt zich in het midden, daar waar de verhouding tussen lichaam en geest volledig in balans is. Het probleem is echter dat het voor deze opleidingen vaak moeilijk is om studenten te vinden. Want ook studenten bevinden zich bijna altijd links dan wel rechts van het midden. Toch, en dat is goed nieuws, zie ik als docent daar een positieve beweging in ontstaan de afgelopen tien jaar. Ik zie dat de holistische visie – het besef dat alles met alles samenhangt – gestaag toeneemt. Zo zien we technisch georiënteerde studenten voorzichtig wat meer interesse in de geest krijgen en op de mens (psyche) gerichte studenten meer aandacht krijgen voor hoe dat lichaam nu precies in elkaar zit.

De toenemende aandacht voor holisme zien we met name in de westerse landen. Dat is niet voor niets. Hier dringt het besef door dat welvaart niet of nauwelijks tot welzijn leidt. (lees: materiële rijkdom leidt niet of nauwelijks tot immateriële rijkdom).  

De covid-19 pandemie en de oorlog in Oekraïne geven de toenemende aandacht voor holisme nog eens een niet mis te verstane extra boost. En wat te denken van de klimaatcrisis! Het besef dat alles met alles te maken heeft en iedereen met iedereen lijkt onomkeerbaar door te dringen in het bewustzijn van de mens. Het roer moet om.

 

Pim Vree is al 25 jaar lichaamsgericht psychotherapeut en is de ontwikkelaar en eigenaar van massageopleiding Vreeling deep tissue. Hij is tevens auteur van drie boeken: ‘Vreeling, een bijzondere vorm van deep tissue’, ‘Zijn in Vree’en ‘Zin in Vree’, te bestellen via info@vreelingdeeptsissuemassage.nl of bij bol.com. Reacties op of vragen over deze column kun je mailen naar: info@centrumtevree.nl.

 

Wil je ook andere columns van Pim Vree lezen? Klik dan hier en neem het abonnement op Massage Magazine. Dit artikel werd gepubliceerd in editie 3/2022.

Tekst: Pim Vree / Op de foto: Pim Vree

 

 

 

 

 

 

 

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Le Mascara Intense vernieuwd by Absolution
Balanceren tussen lichaam en geest

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord