HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Abrikozenpitolie

Drs. Harmen Rijpkema is medisch antropoloog en aromatherapeut. Hij is werkzaam bij Stichting Aromatherapie & Natuurlijke Gezondheidszorg Ontwikkeling (www. stichtingaromatherapie.nl) en adviseur bij Chi Natural Life. Harmen is auteur van vele artikelen en diverse boeken over aromatherapie, waaronder het Aromecum waarvan in 2017 de 8ste druk is verschenen. Met meer dan 35 jaar ervaring in aromatherapie geeft hij diverse cursussen en opleidingen rondom dit bijzondere thema.

Natuurlijke huidverzorging maakt gebruik van plantaardige vette oliën als basis. De meest bekende en meest gebruikte zijn amandelolie en kokosvet. Ze voeden de huid, geven bescherming, houden de huid soepel en zorgen dat het vocht in de huid blijft. Een olie die meer en meer in natuurlijke huidoliën wordt toegepast, is de olie die uit de pitten van de abrikoos wordt geperst. Deze olie is bijna kleurloos, heeft een lichte geur van marsepein en dit maakt abrikozenpitolie geschikt als een neutrale basis voor een goede huidverzorging.

Abrikozen komen oorspronkelijk uit het noorden van China waar nog steeds wilde abrikozenbomen te vinden zijn. Tegenwoordig zijn abrikozen in vele regio’s in de wereld te vinden. Het grootste productiegebied is Californië. Abrikozenpitten zijn bekend geworden als deel van het voedingspatroon van de Hunza’s, een stam uit het noorden van Pakistan. De Hunza’s worden wel het gezondste volk ter wereld genoemd.

Abrikozenpitten bevatten zo’n 40 tot 50 % olie die via een koude persing uit de pitten wordt gehaald. Koude persing is belangrijk omdat zo alle nutriënten en vetbegeleidingsstoffen in de olie behouden blijven. Koudgeperste, ongeraffineerde abrikozenpitolie bestaat voor het grootste deel uit enkelvoudige onverzadigde vetzuren (voornamelijk oliezuur), aangevuld met het meervoudig onverzadigde linolzuur en een klein percentage omega-3 vetzuren. De vetzuren worden aangevuld met de zogenaamde vetbegeleidingsstoffen als vitamine E en K1 en kleine percentages caroteen. Onderzoek laat zien dat de olie afkomstig van abrikozenpitten uit het wild een nog hoger gehalte aan vitamine E bezit (Sharma 2019).

Het is te begrijpen dat steeds meer natuurlijke huidverzorging abrikozenpitolie bevat. De olie is licht van textuur, neutraal van geur en wordt snel en goed in de huid opgenomen. De olie door het hoge gehalte aan oliezuur tamelijk stabiel en een jaar houdbaar. Abrikozenpit is zeer geschikt als basis voor lichaamsmassage, maar vooral voor gezichtsmassage. Op een vochtige huid trekt de olie snel in en laat absoluut geen vettig laagje op de huid achter.

Zoals bijna alle plantaardige vette oliën beschermt abrikozenpitolie de huid, verzacht het verhardingen en houdt het de huid soepel. De olie is licht hydraterend. Alle huidtypen van droog naar vet hebben baat bij deze basisolie. De olie is zo zacht dat het steeds vaker als basis voor babymassage wordt toegepast. Door de licht samentrekkende werking is de olie in de huidverzorging geschikt voor de oogstreek en een oudere huid met lijntjes en plooitjes. Door de aanwezigheid van kleine hoeveelheden vitamine K1 is abrikozenpit geschikt als verzorgend product bij de donkere verkleuringen onder de ogen. Eén van de oorzaken van de donkere kringen is het gebrek aan voedingsstoffen in de bloedcellen en een stagnatie in de bloedsomloop van de capillairen. De huid is dunner in dit gebied en neigt naar plekjes. Vandaar de donkere verkleuring. Behandel het dagelijks met een olie die vitamine K bevat. Een voorbeeld is abrikozenpit of, nog beter, cactusolie met een hoger gehalte aan vitamine K. Als er dan ook nog een minieme hoeveelheid essentiële olie aan wordt toegevoegd, dan wordt de bloedsomloop in dit gebied nog meer gestimuleerd. Het lichte en zachte karakter van de olie maakt het ook geschikt voor de verzorging van couperose en rosacea.

Literatuur: Rijpkema, H. – Aromecum – 9e druk 2019 Sharma, A. et al – Formulation and evaluation of wild apricot kernel oil based massage cream – Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry 2019; 8 (1): 1017-1021

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
Geld ligt op straat
Abrikozenpitolie

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord