Bonbons, chocoladerepen, chocoladepasta en andere lekkernijen met vooral melk, suiker en cacao worden vaak beschouwd als voedingsmiddelen die geassocieerd zijn met de prevalentie en de ernst van acne. Maar hoe hard zijn deze relaties bewezen en hoe zijn ze te verklaren? En wat is nu de boosdoener, de suiker, de melk en/of de cacao? In deze column zetten we alle relevante wetenschappelijke inzichten voor je op een rij. Een tipje van de sluier: suiker en melk zijn mogelijk niet de enige boosdoeners in chocolade…
Auteurs: Samantha Jordaans en Inge Backx, oprichters van het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH)
De invloed van chocolade op acne is nog altijd onderwerp van discussie. Meerdere onderzoeken hebben ontdekt dat hoge of frequente chocolade-inname geassocieerd is met een verhoogde kans op acne. Zo suggereren onderzoekers van verschillende meta-analyses dat een hoge inname van chocolade het risico op acne kan verhogen. Dit resultaat moet echter met de nodige voorzichtigheid worden geïnterpreteerd vanwege het gebruik van studies met verschillende criteria en standaarden. Zo zijn er in de verschillende studies diverse soorten en hoeveelheden chocolade gebruikt. De studies zijn dus niet met elkaar te vergelijken, maar onderzoeken naar het mechanisme achter de vermeende relaties kunnen deze onderzoeksresultaten wel versterken.
Meer verstoppingen door insuline
Er zijn een paar hypotheses voorgesteld om het mogelijke effect van zuivel- en chocoladegebruik op de prevalentie van acne te verklaren. Een aanname is dat de suikers in zuivelproducten en chocolade verhoogde insulineafgifte veroorzaken, waardoor signaalroutes worden geactiveerd die uiteindelijk leiden tot een verhoogde proliferatie van keratinocyten, wat kan resulteren in de vorming van comedonen, ofwel mee-eters en ook wel bekend als white heads en black heads. Een andere mogelijke verklaring is dat chocoladeconsumptie de uitscheiding van inflammatoire cytokines door cellen verhoogt en zo de vorming van acne kan beïnvloeden.
Chocolade en de ernst van acne
Als we kijken naar de invloed van chocolade-inname op de ernst van acne is ook hier sprake van onzekerheden. Een paar onderzoeken hebben aangetoond dat de inname van chocolade geassocieerd is met de ernst van acne. Melk kan echter de relatie tussen chocolade-inname en de ernst van acne verstoren, veel soorten chocolade bevatten namelijk melk. Melk is hier dan de zogeheten ‘confounder’. Iets is een confounder als het de relatie tussen een blootstelling en de uitkomst versterkt of verzwakt. Hiervoor dient dan gecorrigeerd te worden in wetenschappelijk onderzoek.
In een klinische studie werd 99% pure chocolade gebruikt om deze potentiële confounder te mijden. Uit de studie bleek dat de dagelijkse inname van een kleine hoeveelheid pure chocolade gedurende vier weken resulteerde in een statistisch significante toename van de ernst van acne bij de deelnemers. Mogelijk ligt het dus niet aan de melk, maar aan een ander component in chocolade.
Cacaoboter en oliezuur
Een andere verklaring voor de relatie tussen chocolade en acne is gericht op cacaoboter. Dit is een bestanddeel van chocolade die veel oliezuur (33%) bevat. Oliezuur zit ook veel in palmolie, rijstolie, maar ook olijfolie. Experimenten bij dieren hebben jaren geleden al aangetoond dat oliezuur de verhoorning van de huid kan beïnvloeden en de ontwikkeling van comedonen op die manier kan bevorderen. Oliezuur heeft mogelijk een vergelijkbaar effect bij mensen, maar het is nog niet zeker of chocolade daadwerkelijk op deze manier bijdraagt aan de vorming van comedonen en dus tot de prevalentie en ernst van acne.
Stappenplan voeding en acne
Al met al is er nog veel onzeker en is meer onderzoek nodig om harde conclusies te trekken. Hoe ga je hier nu mee om in de praktijk? Wil jij antwoord op deze vraag en wil je meer weten over hoe je erachter komt of chocolade een boosdoener is voor jouw klant? Dat vertellen we je graag door middel van een handig stappenplan die we in de opleiding ‘Voeding, suppletie en acne’ met je delen.
19 april 2021 start de opleiding voor het eerst en hij is nu al reuze populair. Omdat de opleiding online gegeven wordt, is er genoeg plek voor iedereen, dus zorg dat je er bij bent. Bovendien hanteren we voor alle Beauty Professionals een korting van €50,- bij alle inschrijvingen voor 19 april. Aanmelden kan via deze link.
Benieuwd naar onze andere opleidingen? Ga dan snel naar kivh.nl/opleidingen voor ons aanbod.
Over het Kennisinstituut voor Voeding & Huid, het initiatief dat wetenschap praktisch toepasbaar maakt.
Het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH) is opgericht voor twee diëtisten en is het eerste initiatief waarbij specialismen binnen de huid- en voedingsbranche samenkomen. Het is ontstaan vanuit de behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde kennis op het gebied van voeding, suppletie en huidgezondheid. Het KIVH biedt praktische adviezen die gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke inzichten, waarbij een volwaardige voeding altijd voorop staat. Met het delen van specialistische kennis met onder andere schoonheidsspecialisten, door middel van opleidingen en een kennisbank, draagt het KIVH bij aan het bieden van completere behandelingen voor onder andere mensen met een slappe en/of doffe huid, acne, rosacea, oedeem en alopecia. De missie van het KIVH om voeding, en indien nodig suppletie, een vast onderdeel te maken van huidbehandelingen.
Wil je meer weten over wat het KIVH voor jou kan betekenen of wil je een opleiding volgen? Ga dan naar www.kivh.nl voor meer informatie. En vergeet ons niet te volgen op Instagram voor meer gratis content.
Wat vind jij?