Je leest tegenwoordig veel over voeding en supplementen met collageen, carotenoïden, vitamines en mineralen voor een stralende huid. Maar over orale toedieningen van hyaluronzuur, de veelbelovende stof die ook in fillers en serums wordt gebruikt, wordt nog niet zoveel gezegd. Zou dit ook van binnenuit werken voor huidverbetering? En waar moet je op letten bij het adviseren ervan? In deze column zetten we de belangrijkste punten voor je op een rij. Auteurs: Samantha Jordaans en Inge Backx, oprichters van het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH)
Hyaluronzuur is een lange koolhydraatketen, ofwel een polysaccharide. Het bestaat uit N-acetyl glucosamine en glucuronzuur en wordt overal in het menselijk lichaam aangetroffen. Hyaluronzuurmoleculen dienen als onderdeel van de ondersteunende structuur in de extracellulaire ruimtes. Ze worden het meest aangetroffen in kraakbeen, gewrichtsvloeistof en in de huid. Het lichaam is in staat om hyaluronzuur zelf aan te maken, maar deze capaciteit neemt af naarmate men ouder wordt. Hier wordt slim op ingespeeld in de cosmeticawereld, waar de stof wordt gebruikt in fillers en in topische huidproducten, zoals crèmes en serums.
Meer dan een filler
Hyaluronzuur bindt vocht, tot wel zes liter per gram. Hiermee kan het elk weefsel ten goede komen dat hydratatie nodig heeft, vooral een verouderende huid. En wist je dat het ook ontstekingen vermindert en antioxiderende effecten heeft? Bovendien is aangetoond dat hyaluronzuur het genezingsproces van chronische wonden en de genezing van acute wonden verbetert en versnelt. Én het is aangetoond dat hyaluronzuur indirect cel- en huidafbraak kan verminderen.
Hoe kleiner hoe beter
In een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie kregen 61 proefpersonen met een droge huid gedurende zes weken een supplement met hyaluronzuur toegediend. De onderzoekers maakte hierbij onderscheid in deeltjesgrootte. Één groep kreeg hyaluronzuur met een molecuulgewicht van 800 kilodalton, de andere groepen kregen supplementen met hyaluronzuur met een molecuulgewicht van 300 kilodalton of een placebo (Kawada, 2015 ).
Het vochtgehalte in de huid van de deelnemers die hyaluronzuur gebruikten nam tijdens de innameperiode meer toe dan bij de placebogroep. Het onderzoek geeft ook aan dat het resultaat van de werking van hyaluronzuur in een supplement afhankelijk is van de deeltjesgrootte. Een deeltjesgrootte van 300 kilodalton geeft het beste resultaat. Uiteraard speelt de juiste dosering ook een belangrijke rol (Kawada, 2015 ).
Hyaluronzuur komt als dusdanig weinig voor in de natuur. Je kunt het binnenkrijgen door middel van een zelf getrokken bouillon of via supplementen. Hyaluronzuur in supplementen wordt verkregen uit bacteriële fermentatie. In beide gevallen heeft hyaluronzuur een te hoog molecuulgewicht, waardoor het te groot is om te worden opgenomen in de dunne darm. Er bestaan vormen van hyaluronzuur waarbij de deeltjes kleiner zijn gemaakt. Ze hebben een zogezegd laag moleculair gewicht en worden dus wél goed opgenomen. Over het algemeen geldt, hoe lager hoe beter.
Vraag het de leverancier
Zijn fillers nog een brug te ver voor jouw klanten, dan kun je prima een supplement met hyaluronzuur adviseren. Maar let op, supplementenaanbieders zijn niet verplicht om de molecuulgrootte op de verpakking te vermelden. Jij weet nu dat niet iedere grondstof hetzelfde is en de deeltjesgrootte echt het verschil maakt in opname en dus het juiste resultaat. Ga je voor het hoogst haalbare? Dan is het raadzaam om de molecuulgrootte van het ingrediënt hyaluronzuur na te vragen, voordat je een product adviseert aan jouw klanten.
Meer weten?
Vind je dit interessant en wil je meer weten over hoe je supplementen met hyaluronzuur beoordeelt en adviseert voor het hoogst haalbare resultaat? Denk aan de dosering en het vergelijk met crèmes en serums met hyaluronzuur en de veiligheid ervan. We vertellen er graag alles over in de online opleiding ‘Voeding, suppletie en huidveroudering’, die maandelijks start. De opleiding is geaccrediteerd met 12,5 punten voor huidtherapeuten en 19 punten voor schoonheidsspecialisten. Aanmelden kan via deze link.
Benieuwd naar onze andere opleidingen? Ga dan snel naar kivh.nl/opleidingen voor ons aanbod.
Over het Kennisinstituut voor Voeding & Huid, het initiatief dat wetenschap praktisch toepasbaar maakt.
Het Kennisinstituut voor Voeding & Huid (KIVH) is opgericht voor twee diëtisten en is het eerste initiatief waarbij specialismen binnen de huid- en voedingsbranche samenkomen. Het is ontstaan vanuit de behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde kennis op het gebied van voeding, suppletie en huidgezondheid. Het KIVH biedt praktische adviezen die gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke inzichten, waarbij een volwaardige voeding altijd voorop staat. Met het delen van specialistische kennis met onder andere schoonheidsspecialisten, door middel van opleidingen en een kennisbank, draagt het KIVH bij aan het bieden van completere behandelingen voor onder andere mensen met een slappe en/of doffe huid, acne, rosacea, oedeem en alopecia. De missie van het KIVH om voeding, en indien nodig suppletie, een vast onderdeel te maken van huidbehandelingen.
Wil je meer weten over wat het KIVH voor jou kan betekenen of wil je een opleiding volgen? Ga dan naar www.kivh.nl voor meer informatie. En vergeet ons niet te volgen op Instagram (@kennisinstituut_voeding_huid) voor meer gratis content.
Wat vind jij?