Voor de aankomende en eerste editie van 2023 van jouw vakblad De Beauty Professional interviewde Gonnie van de Lang (www.vandelang.nl) eigenaar Micha Meuwessen van het Nieuw-Zeelandse bedrijf MNZ en schoonheidsspecialist Sabina Daggelder. MNZ maakt pure Manuka honing die perfect in te zetten is voor verschillende huidproblemen. Sabina werkt in haar salon met Manuka Honing. Hieronder een sneak peak van het artikel. Fotocredits: MNZ
Honing wordt in verschillende culturen al eeuwenlang gebruikt om de geneeskrachtige werking. Zo versterkt het de vitaliteit, de weerstand en wordt het gebruikt binnen de wondzorg. In het verleden werd deze werking niet erkend door de reguliere geneeskunde. Daar is de laatste jaren verandering in gekomen. En inmiddels is ook bewezen dat het ook verschillende huidverzorgingen kan oplossen. We gaan in dit artikel specifiek in op de toepassing van pure Manuka honing.
Steeds meer wetenschappelijke onderzoeken geven goede resultaten weer van de toepassing van pure Manuka honing.
Productie
Micha begon in 2018 met de productie van Manuka honing in Nieuw-Zeeland. “Al onze Manuka honing wordt geproduceerd, verwerkt en verpakt in Nieuw-Zeeland. Maar we produceren uitsluitend de ‘rauwe’ variant, ongefilterd en ongepasteuriseerd. Echt pure Manuka honing. De bijzondere eigenschappen van deze honing wordt steeds meer wetenschappelijk aangetoond, zoals de antibacteriële werking, inzet bij wondbehandeling (decubitus), de antivirale werking en nog veel meer. Het vereist veel expertise, planning en middelen om Manuka honing te oogsten”, vertelt Micha.
Manuka bomen
Waarom Nieuw-Zeeland en waar staat ‘Manuka’ precies voor? “Nieuw-Zeeland is de thuisbasis van de Manuka struik, die later uitgroeit tot een grote boom. Deze bomen groeien in het wild, in ongerepte afgelegen gebieden. In het voorjaar bloeien de witte Manuka bloemen twee tot vier weken per jaar. De honingbijen halen dan hun nectar uit de Manuka bloesems. Je kunt de Manuka struik zien als een forse struik of kleine boom: ze wordt gemiddeld 2 tot 5 meter hoog, maar grotere exemplaren komen ook voor.”
Van nectar tot honing
MNZ’s Manuka honing is afkomstig van bijen die enkel de Manuka struik bezoeken voor nectar (monofloraal; afkomstig van 1 plant). De houten bijenkorven staan in de meest afgelegen gebieden om zuivere Manuka honing te produceren. “Omdat de Manuka struiken groeien in afgelegen gebieden zijn sommige bijenkorven alleen per helikopter bereikbaar”, vertelt Micha.
Maar waarvoor is Manuka Honing nu zo interessant om in te zetten in jouw behandelingen? Dat lees je in de aankomende editie! Nog geen abonnee? Ga dan snel naar www.beauty-pro.nl/de-beauty-professional en kies jouw abonnement met kado of flinke korting!
Wat vind jij?