HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Enzymatische peelings in de salon

De huid bestaat voor een derde uit enzymen, maar ze worden ook als ingrediënt toegevoegd aan skincare producten om de huid te verbeteren. Schoonheidsspecialisten zetten regelmatig enzymatische peelings in bij hun behandelingen. Wat is het precies en hoe werken ze op de huid? We vroegen het de deskundigen.

SNEAK PEAK! Dit artikel is geschreven door Patricia Akkermans voor de januari editie van De Beauty Professional. Deze ligt binnenkort in jouw brievenbus. Patricia interviewde Ahmet Turkkani en Shirley de Gruijter voor het hoofdverhaal, maar ook specialisten/eigenaren van Babor, Salonnepro, Alissi Brontë en DMK Enzymtherapie.

“In 90 procent van de gevallen wordt ananas of papaja of een combinatie van deze twee gebruikt als grondstof voor een enzymatische peeling,” legt Ahmet Turkkani uit. Ahmet is trainer, huidspecialist en eigenaar van het online skincare platform No Nonsense Beauty. Hij weet veel over peelings, omdat hij jarenlang schoonheidsspecialisten opleidde in het geven van deze behandelingen. “Uit papaja wordt papain – papaïne – gehaald en uit de stengels en het sap van de ananas komt bromelain – bromelaïne of bromeline -. Soms voegen cosmeticaproducenten een mix van deze twee toe aan hun producten. Papain en bromelain hebben de eigenschap dat ze eiwitten kunnen verteren.”  

Shirley de Gruijter, docent Verzorging op het Albeda College (ROC), huidtherapeut en schoonheidsspecialist vult Ahmet aan: “Enzymen in zo’n enzymatische peeling zijn eiwitten die vaak afkomstig zijn van fruit zoals papaja, ananas, mango, vijgen, banaan en pompoen. Soms worden ook maritieme ingrediënten als algen gebruikt. Je moet enzymen zien als een katalysator in chemische processen in mens en dier. Een katalysator helpt stoffen op te bouwen of af te breken zonder daarbij zelf van moleculaire structuur te veranderen.”  

Ahmet en Shirley vertellen in het aankomende vakmagaxibe nog alles over de werking van Enzymatische peelings, wat onder andere te maken heeft met het oplossen van de celbruggen. We geven nog een klein tipje van de sluier. Uitspraken van de verschillende merken en specialisten over enzymbehandelingen.

BABOR: “We maken onderscheid in enzymen die eiwitten afbreken – proteasen – en enzymen die lipiden afbreken – lipasen -. Vaak wordt bij een enzymatische peeling een combinatie van proteasen en lipasen gebruikt, zodat de te verwijderen huidschilfers gemakkelijker kunnen loskomen van de huid. Enzymen kunnen van natuurlijke oorsprong zijn, uit algen komen of op een biotechnologische manier vervaardigd zijn.”

Marijke Stoop (werkt met Alissi Brontë): “De schoonheidsspecialisten in mijn salon zetten vaak enzymatische peelings in bij klanten met een gevoelige huid. Ook hebben mijn eigen merken Alissi Brontë en Eve Taylor verschillende producten met enzymen. Enzymen hebben een eiwitsplitsende werking op de huid. Ze kunnen de huid mild en oppervlakkig exfoliëren zonder te schuren. Daarna polijsten de enzymen het huidoppervlak.”  

Sharon Pieters (werkt met Salonnepro): “Enzymen zijn biologische moleculen. Ze maken een reactie in of buiten de cel mogelijk of ze versnellen dit effect. Enzymen zijn van levensbelang en vervullen een groot aantal belangrijke functies in het lichaam, zoals hulp bij de spijsvertering en de stofwisseling. Sommige enzymen helpen grote moleculen af te breken in kleinere stukjes, zodat het lichaam deze deeltjes sneller afvoert.”

DMK Benelux: “Bij de enzymtherapie van DMK gaat het niet over de enzymen in de ‘producten’ zoals bij enzymatische peelings, maar om de enzymen die in de huid en het lichaam aanwezig zijn. Enzymtherapie geeft een kickstart aan de huideigen enzymen door deze te activeren en stimuleren. Hierdoor worden andere enzymatische processen op gang gebracht. Enzymtherapie pakt huidproblemen als acne, een droge huid, verslapte huid, verwijde haarvaatjes, pigmentatie en een ongelijkmatige huidskleur aan. Ook zien we in de praktijk mooie resultaten bij de behandeling van rosacea, littekenweefsel, vale huid, en – vroegtijdige – veroudering. Wij spreken over DMK Paramedische Huid Revisie, omdat we deze therapie inzetten om de processen van de huid te ondersteunen en te optimaliseren. In de USA en internationaal wordt DMK vaak pre- en postoperatief ingezet.”

Door deze sneak peak ben je iets wijzer geworden. Maar het zijn maar stukjes uit een heel uitgebreid artikel waarin iedereen uitgebreid is geïnterviewd en je alles te weten komt over enzymatische peelings en andere behandelingen met enzymen en de werking ervan op de huid.

De januari editie van Vakmagazine De Beauty Professional verschijnt binnenkort. Heb jij nog geen abonnement op het best gelezen vakmagazine van de beautybranche? Sluit dan vandaag nog een online, fysiek of combinatie abonnement af! Klik hier: https://beauty-pro.nl/abonneren/

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige
ONBEGRIJPELIJK: Motie in de kamer voor meer steun beautybranche afgewezen
Enzymatische peelings in de salon

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord