Ondanks corona en de lockdown zijn er mensen die juist nu bewust kiezen om het massagevak in te gaan. Ze zijn gegrepen door het vak en vast van plan om een succesvolle massagepraktijk op te zetten. In MassageMagazine iedere editie een portret van een ‘jonge’ ambitieuze masseur. Deze maand aanstormend talent Marie-Anne Brands van massagepraktijk Bloom into you in Utrecht.
Wanneer ben je gestart en wat voor soort praktijk heb je?
“Ik ben in september vorig jaar gestart met mijn praktijk Bloom into you in het Holos Huis in Utrecht. Mensen kunnen bij mij terecht voor massagetherapie. Daar ben ik nog voor in opleiding, ik zit in mijn derde jaar. Daarnaast ben ik coach en yogadocent. Aspecten uit die vakgebieden neem ik ook mee in mijn behandelingen. Ik werk vanuit een holistische visie: lichaam, geest en emotie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en worden over en weer door elkaar beïnvloed. Tijdens mijn behandelingen wil ik mensen helpen zich bewuster te worden van dat proces en te leren luisteren naar wat hun lichaam hun vertelt. Dat bewustzijn kun je met massagetherapie vergroten. Het lichaam beïnvloedt je emoties en andersom. Het is belangrijk dat mensen de taal van hun lichaam leren verstaan. Dat kan met behulp van massagetherapie. Ik begeleid mensen in dit proces met behulp van aanraking, lichaamsgerichte bewustwordingsoefeningen en beweging.”
‘Het is belangrijk dat mensen hun de taal van hun lichaam leren verstaan’
Wanneer wist je dat je masseur wilde worden?
“Dat ik massagetherapeut wilde worden wist ik pas in 2019, maar ver daarvoor had ik al een opleiding tot masseur gedaan. Dat was in 2012/2013. Ik deed puur uit nieuwsgierigheid een vijfdaagse introductiecursus Massage bij Holos. Ik had een baan als strategisch communicatieadviseur en was daarnaast ook leidinggevende. In deze baan was ik vooral met mijn hoofd bezig. Het leek me fijn om iets met mijn handen te gaan doen, vandaar die cursus. Ik had niet verwacht dat ik dat zo leuk zou vinden! Meteen daarna ben ik de eenjarige opleiding tot masseur gaan doen. Het was niet de bedoeling dat ik hier mijn vak van zou maken. Maar na dat jaar was er voor mij wel iets veranderd. Ik ging me in mijn werk steeds meer interesseren in het coachen en begeleiden van mensen en ben toen een coachingsopleiding gaan doen. In 2018 kreeg ik een heftige burn-out waar ik twee jaar ziek van ben geweest. Ik was begin veertig en wist dat ik niet meer zou terugkeren in mijn oude communicatiebaan. Tijdens mijn re-integratietraject ben ik gaan werken in een wellnessresort en daar heb ik uiteindelijk besloten dat ik massagetherapeut wilde worden. In januari vorig jaar heb ik de vierjarige opleiding tot massagetherapeut opgepakt bij Holos Academie en in 2020 ben ik mijn eigen praktijk gestart: Bloom into you.”
Welke opleidingen heb je gedaan?
“Naast bovengenoemde opleidingen heb ik ook nog een masterclass Psoas massage gedaan en een masterclass Dansage.”
Als er iets is wat de pandemie ons duidelijk heeft gemaakt, is het dat mensen verbinding en aanraking nodig hebben
Hoe kom je als beginnend massagetherapeut deze coronatijd door?
“Tja, ik was drie maanden open en kon voor drie maanden weer dicht. Natuurlijk is de financiële onzekerheid heel vervelend. Toch ben ik doorgegaan omdat ik heel erg geloof in de toegevoegde waarde van ons vak. Als er iets is wat de pandemie ons duidelijk heeft gemaakt, is het dat mensen verbinding en aanraking nodig hebben. Ook al zit het niet zo in onze cultuur ingebakken. Tijdens de lockdown ben ik gaan onderzoeken hoe ik mensen ook op afstand (zonder aanraking), dichter bij het voelen zou kunnen brengen. En ik heb als beginnend ondernemer gewerkt aan mijn website. Maar ik heb deze periode vooral gebruikt om te studeren voor mijn examens. Wat dat betreft kwam deze lockdown op een goed moment.”
Wat vind je het leukste aan massagetherapie?
“Het mooiste is het moment dat het kwartje valt bij een cliënt. Dat is iedere keer weer bijzonder. Ik bedoel hiermee het moment waarop bij de cliënt zelf het inzicht ontstaat in waar zijn of haar klacht naar kan verwijzen. Stel, iemand heeft chronische keelpijn en in de reguliere zorg is niets gevonden. Tijdens massagetherapie kan naar voren komen dat deze persoon moeite heeft om zich te uiten. De keelpijn is een fysieke uiting van dit mentale probleem. Dat inzicht is heel helpend in het verder omgaan met de keelpijn. En massage is een heel goede manier om tot zo’n inzicht te komen. Vanuit inzicht kun je komen tot begrip, een oplossing of acceptatie van een bepaalde situatie.”
Wat zijn je ambities?
“Ambitie is nooit mijn probleem geweest! Door mijn burn-out zit ik helaas nog niet op mijn oude energieniveau, dus ik moet mezelf soms afremmen. Ik geef nu twee keer in de week yogales en ik ben twee tot drie dagdelen bezig in mijn praktijk. Mijn ambitie is om mijn opleiding af te maken en mijn praktijk verder uit te bouwen. Uiteindelijk zou ik het geweldig vinden als de kwaliteiten uit mijn eerdere carrière (communicatie en leidinggeven) en mijn huidige vak en passie samen komen. Hoe dat er uit ziet zal de tijd leren. Maar dat het zich rondom lichaamsbewustwording zal afspelen ligt voor de hand.”
Wat is je beste tip voor aanstormend talent?
“Ga aan de slag! Ga het gewoon doen, al is het een avond in de week. Dat advies heb ik zelf ook vaak gekregen en toch heb ik lang gewacht voor ik de sprong naar een eigen praktijk durfde te nemen. Het is spannend, maar je kunt als masseur niet zoveel fout doen als je maar goed let op de contra-indicaties. Als masseur moet je in het begin vooral veel vlieguren maken. En, iedere aanraking is winst.”
Wat vind jij?