Eindelijk is het dan zo ver! Vanaf 3 maart mogen we ons geliefde vak weer uitoefenen. Het weerzien met onze klanten zal echt als een feestje voelen! Wil jij ook het liefst de Champagne ontkurken en proosten met iedere klant? Ik wel… maar ja… dat is niet echt collageenproof 😉 Daarom volgen hier een paar alternatieven. Als eerste natuurlijk een met bubbels! Door Astrid Koole
Kombucha
Veel gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid en infecties vinden hun oorsprong in de darmen. Net als huidproblemen zoals eczeem, acne, gevoelige en/of een allergisch reagerende huid. Ik denk dat veel schoonheidsspecialistes al het advies geven aan hun klanten om probiotica te slikken wanneer er zich bepaalde huidproblemen voordoen. Maar ook als je geen huidproblemen hebt, is het zorgen voor gezonde darmen natuurlijk een must. Naast probiotica als voedingssupplement vind je deze goede bacteriën, die helpen om je darmen gezond te houden, ook in bijvoorbeeld zuurkool, tamari, tempeh, zuurdesem, oude kazen en kombucha. Kombucha is een gefermenteerd drankje dat gemaakt is van thee, suiker en een levende starter cultuur. Je kunt het zelf maken, maar ook kant en klaar kopen in gezondheidswinkels. Het heeft een hele fijne, zacht bruisende bubbel waardoor het ontzettend leuk én chic is om het te serveren in een champagne glas! Proost! Op het weerzien met je klant!
Granaatappelsap
Oke, dit sap heeft geen bubbeltje, maar is wel erg lekker en gezond. De granaatappel is een van de oudst bekende eetbare vruchten. Hij wordt al eeuwen gebruikt voor medicinale doeleinden. De vrucht is rijk aan bioactieve stoffen zoals polyfenolen*, flavonoïden, anthocyanen, ellaginezuur, lignanen, vitaminen en mineralen. Van anthocyanen en ellaginezuur is bekend dat ze de collageen- en elastine afbrekende enzymen remmen. [1]
*Polyfenolen zijn chemische verbindingen die voorkomen in fruit, groenten, kruiden, noten en zaden. De polyfenolen die in druiven en rode wijn voorkomen worden resveratrol genoemd. Een molecuul polyfenol bestaat uit meer dan één fenolgroep en kunnen verder worden onderverdeeld in onder meer tanninen, lignanen, catechinen, anthocyaninen en flavonoïden.
Zwarte bessensap
Een absolute must have in het voedingspatroon voor vrouwen rond de overgang is de zwarte bes (Ribes nigrum). De fyto-oestrogene werking van deze bes heeft positieve effecten op hormonale huidveroudering. Uit onderzoek blijkt dat het collageengehalte, de elasticiteit en de hydratatie van de huid toenemen bij het regelmatig eten van zwarte bessen of het drinken van geconcentreerd, ongezoet zwarte bessensap. [2]
Tot slot nog een tip: in het vakblad De Beauty Professional heeft vorig jaar al eens een heerlijk recept uit het collageenkookboek gestaan: de Icy Orange. Deze combineert goed met de kombucha. Wil je het recept uitproberen? Je vind ‘m ook op de website van beauty-pro.nl.
Geniet vanaf 3 maart samen met jouw klanten!
Astrid Koole – www.collageenkookboek.nl
Wat vind jij?