HÉT KENNIS- EN INSPIRATIEPLATFORM VOOR ALLE PROFESSIONALS UIT DE SCHOONHEIDS- EN MASSAGEBRANCHE.

Nieuw! Column dermatologie: Een rood schilferende huid, van buiten naar binnen


Wie Vakmagazine De Beauty Professional leest, leest ook de artikelen van Carla Uppelschoten, directeur van U-Consultancy. Vanaf nu zal zij elke maand een column schrijven voor ons platform. Deze eerste column gaat over ‘rood schilferende huidaandoeningen’. Carla: “Veel clienten hebben last van rood schilferende huidaandoeningen. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk in de huid en waarom vindt deze reactie plaats? In deze blog zal ik kort toelichten hoe het immuunsysteem en de huidbarrière werkt.”

Rood schilferende huidaandoeningen komen vaak voor, in veel verschillende varianten. Grof gezegd zijn er ongeveer 4000 rood, schilferende, jeukende, huidafwijkingen, en dit betekent ook 4000 verschillende diagnoses. Het is dan ook belangrijk om deze diagnoses te rubriceren; dit wil zeggen dat de huidafwijkingen zijn te verdelen in verschillende groepen. De huid moet je eigenlijk zien als een barrière tegen de buitenwereld.

Van buitenaf komen er allerlei invloeden op de huid af. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bacteriën, gisten of schimmels. Deze invloeden kunnen ook bestaan uit stoffen waar ons lichaam op kan reageren. Deze stoffen veroorzaken irritatie of een allergische reactie. Onder de huidlaag zit het immuunsysteem die deze invloeden van buitenaf in de gaten houdt. Wanneer je immuunsysteem een bedreiging constateert, valt deze jouw eigen huidbarrière aan. Op het moment dat er een bacterie, gist of een schimmel de huid binnendringt en zich vermenigvuldigt, dan noemen we dat een infectie. Maar op het moment dat je lichaam reageert op een huidbeschadiging met je eigen witte bloedcellen of jouw T-lymfocyten, dan is er geen sprake van een infectie, maar sprake van een ontsteking. Als de huid beschadigd is heb je meer kans op een infectie. Heel veel rood schilferende huidziekten zoals eczeem, psoriasis en actinische keratose hebben dus te maken met je immuunsysteem die jouw huid eigenlijk aanvalt, terwijl er geen infectie is. De roodheid wordt dan ook veroorzaakt door een versterkte doorbloeding van de huid. Met het ontsteken beschadigt het immuunsysteem jouw barrièrefunctie. Wanneer deze barrièrefunctie beschadigd is, staat de deur weer open voor andere invloeden.

Maar er zijn ook stoffen die je huid kunnen irriteren, bijvoorbeeld zepen of stoffen zoals haarverf, parabenen, of het schuimcomponent van je shampoo. Je lichaam maakt dan een specifiek antilichaam tegen dit stofje waardoor je een contactallergie ontwikkelt. Je immuunsysteem maakt dan een hele specifieke sleutel tegen een bepaald stofje, dit noem je allergie. Hier reageert je lichaam vervolgens elke keer op. Als gevolg van deze allergie gaat de basale laag van de epidermis meer cellen delen, waardoor je versneld meer huid opbouwt. Dit gebeurt heel erg snel, als je hier vervolgens aan krabt, ontstaat na loop van tijd een verdikking van de huid en vergroving van de huidstructuren: dat noemen we lichenificatie. Dit veroorzaakt de schilferige conditie van de huid.

Wil je meer leren over huidaandoeningen? Kijk dan ook eens naar onze opleidingen voor schoonheidsspecialisten op onze website: https://www.uconsultancy.nl/opleidingen/opleidingen-dermatologie-voor-schoonheidsspecialisten

Carla Uppelschoten
Directeur U-Consultancy

Wil jij ook behoren tot de best opgeleide schoonheidsspecialisten van Nederland?
Word Medisch Schoonheidsspecialist Dermatologie!

Carla Uppelschoten: Ben jij een getalenteerde en gemotiveerde schoonheidsspecialist en wil jij je graag nog verder verdiepen en specialiseren in het vakgebied? Bij opleidingsinstituut U-Consultancy in Nieuwegein ben je op het juiste adres. Het opleidingstraject bestaat in totaal uit 18 modules en kan op eigen tempo en in eigen volgorde gevolgd worden. Het unieke programma is ontwikkeld in samenwerking met dermatologen, waarin alle belangrijke aspecten van de huid aan de orde komen. Als Medisch Schoonheidsspecialist onderscheid je je van jouw collega’s door het hebben van belangrijke dermatologische kennis en de intensieve praktijkervaring die je hebt opgedaan in onze masterclasses. Je bent verder geschoold in de medische aspecten van specialistische behandelingen (denk aan o.a. acné, overbeharing en littekenbehandeling) en verder kun je vakbekwaam omgaan met apparatuur en ben je volledig op de hoogte van cosmetica-ingrediënten in huidverzorgingsproducten. Momenteel zijn er 60 Medisch Schoonheidsspecialisten in Nederland en het aantal groeit gestaag. Wilt jij je bij hen voegen? Wacht dan niet langer en meld je aan voor de basisopleiding Dermatologie!”

De opleiding tot Medisch Schoonheidsspecialist is geaccrediteerd door het SNRO (Stichting Nederlands Register voor Opleidingen) en geregistreerd als hbo-conform geaccrediteerde opleiding. Kijk voor meer informatie op www.uconsultancy.nl/msd

Abonneer en mis niets

Meld je aan met je e-mailadres en ontvang nieuws en updates.

Wat vind jij?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog geen reacties.

Vorige
In the mix: 5 jaar Vissers Beauty
Nieuw! Column dermatologie: Een rood schilferende huid, van buiten naar binnen

Ik wil me graag aanmelden voor de E-mail nieuwsbrief

Van welke magazines wil je nieuws ontvangen?

  
 

Ik heb de voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord