Vorige week hebben jullie in de column kunnen lezen hoe je nu de perfecte foto maakt in bijvoorbeeld de salon met een spiegelreflexcamera. Samen met Miranda kun je een beeldbank opzetten voor je site en je social media. Maar vaak hebben we onze smartphone bij de hand en willen we snel even een mooie foto maken voor een van onze social media kanalen. Ook die foto’s moeten natuurlijk perfect zijn! Want naast al je professionele foto’s moeten ook de foto’s die je even ‘snel tussendoor’ maakt niet je hele design van je social media naar beneden halen. In dit artikel geven twee experts je tips en tricks over hoe je het perfecte plaatje maakt met je smartphone.
Tekst hieronder: Natascha Droste
Als beautyprofessional maak je natuurlijk vaak foto’s: van iemand in de behandelstoel, van jezelf, van handen en nagels als je tevens een nagelstudio hebt… Maar zo eenvoudig is dat nog niet! Ga aan de slag met deze tips en tricks en tover jouw werk om tot mooie representatieve foto’s. Gewoon, met je smartphone. Janou Zoet, eigenaresse Sweet’s Media & Foonfoto.nl en Manuela Warnar vertellen je hierover.
Tips & tricks van Janou Zoet
Janou Zoet is fotografe, spreker en auteur van het boek Smartphotos – maak en deel de mooiste foto’s met je telefoon. Ze zit vastgeplakt aan haar Canon én smartphonecamera’s, staat aan het roer van de online Foonfoto Academy en geeft wekelijks workshops smartphonefotografie voor particulieren, bedrijven en organisaties.
#Zoek het licht op
“Licht is onmisbaar voor een goede foto. Dat geldt eigenlijk voor iedere camera, maar voor smartphonecamera’s nog veel meer. Want hoe minder licht, hoe slechter je foto wordt. Wil je een scherpe en goed belichte foto? Zoek dan zoveel mogelijk het licht op. Ga het liefst dichtbij een raam staan voor veel natuurlijk licht. Bij daglicht komen kleuren ook veel beter uit dan in kunstlicht. Fotografeer daarom ook niet rond schemertijd. En gebruik liever geen flits, want die geeft hard licht. Daarmee wordt je foto helemaal platgeslagen.”
#Zorg voor de perfecte focus
“Een smartphonecamera stelt automatisch scherp. ‘Handig!’ hoor ik je denken. Maar dat is het niet altijd. Soms heeft de camera moeite met focussen, of stelt op het verkeerde onderwerp scherp. Tik even met je vinger op het scherm (op het onderwerp van je foto), zo heb je direct de juiste focus te pakken. Hoe dichterbij het onderwerp, hoe belangrijker dit is!”
#Check de lens
“Smartphones zitten in jassen, tassen en handen. Een simpele vingerafdruk zorgt meteen voor onscherpe foto’s. Maak de lens dus regelmatig schoon. Het liefst met een brillen- of lensdoekje, maar een zacht shirt werkt ook prima. Het levert je direct scherpere foto’s op.”
#Nooit meer bewogen foto’s
“Je smartphonecamera voortaan superstil houden? Dat wordt een makkie als je de geluidsknopjes gebruikt als fotoknop. Ofwel: als je de camera-app opent en op de ‘+’ of ‘-’ aan de zijkant drukt, dan wordt er een foto gemaakt. Zo kun je je smartphone als een compact camera stevig met twee handen vasthouden, zonder dat je de knop op het scherm hoeft te gebruiken. Deze functie is ook ideaal bij het maken van een selfie. Scheelt een duimblessure, want de knop op het scherm heb je zo niet nodig.”
#Final touch: foto’s bewerken met apps
“Een beetje lichter, donkerder of wat meer contrast: bewerking kan je foto’s meer sfeer en een eigen stijl geven. Of een mislukte foto redden. Ingewikkeld? Welnee! Met deze top apps geef jij je foto’s in een handomdraai een upgrade. VSCO is favoriet van veel Instagrammers. Voor basic bewerkingen en mooie filters. Van filters tot uitgebreide bewerkingen, met Snapseed kan het allemaal. Layout van Instagram is ideaal om een before & after collage te maken. Met de app Rhonna Designs heb je profijt van eindeloze mogelijkheden met teksten en vormen.”
#Bonustip
“Om onderwerpen van heel dichtbij mooi scherp in beeld te krijgen, kun je ook een externe cliplens gebruiken. Zo’n macrolens zorgt ervoor dat je de kleinste details kunt vastleggen. Een leuke afwisseling tussen de ‘normale’ foto’s van bijvoorbeeld nagels.”
Aanvullende Tips & Tricks van Manuela Warnar
Manuela is een guru op het gebied van online marketing. Ze deelt inspiratie over personal branding, online zichtbaarheid en het verkrijgen van nieuwe volgers, gespecialiseerd op de beautybranche. Als geen ander weet ze het belang van smartphonefotografie en daarover tips ze vol passie haar tips.
Stel je camera goed in
“Als je optimaal gebruikmaakt van je camera-instellingen, kun je de foto in een andere applicatie veel beter bewerken. De reden? Dit zorgt voor een foto met meer specificaties. Wil jij bijvoorbeeld ervoor zorgen dat de kleurintensiteit goed wordt opgenomen in de foto. Dan is het slim gebruik te maken van de functie HDR via de camera-instellingen van je telefoon.”
Maak gebruik van een raster
“Niet langer scheve foto’s maken én fotograferen als een extra pro? Gebruik een raster. Deze functie kun je aanzetten bij de instellingen van je camera. Er verschijnen lijnen in je scherm. Deze kaderen precies 9 vlakken. Deze functie is afgeleid van een compositieregel in de fotografie: de regel van derden. Het onderwerp waarvan je een foto wil maken, plaats je op een plek staat waar drie vlakken elkaar snijden.”
Pak de volledige resolutie
“Als je een foto met je telefoon maakt, kun je kiezen uit verschillende formaten: vierkant, panorama, rechthoekig. Mijn tip is om de foto altijd schermvullend te nemen. Dit zorgt er namelijk voor dat je de volledige resolutie van de foto gebruikt. Mocht je toch liever een ander formaat willen, dan kun je dit altijd in een bewerkingsprogramma vormgeven.”
Gebruik een stabilisator
“Geen beweging meer in je foto terugzien? Gebruik een stabilisator, bijvoorbeeld een selfiestick of een telefoonhouder. Dit is heel fijn als je een foto wil maken, maar helemaal als je dit met één hand wil gaan doen. Een tip als je geen hulpmiddel bij de hand hebt: plaats je ellebogen in je zij en houd je adem in, zo maak je een stabiele foto van jezelf of hetgeen dat je wilt fotograferen.”
Gebruik je oortjes als afstandsbediening
“Wat veel mensen niet weten: je kunt ‘de plus en min’ op de kabel van je koptelefoon gebruiken als afstandsbediening. De oortjes hoef je vanzelfsprekend niet in de doen, houd ze liever in je hand en buiten beeld. Dit is vooral handig als je met meerdere mensen op de foto wil gaan, maar niemand heeft écht lange armen.”
Zet een stap naar voren toe
“Als mensen een foto van dichtbij willen maken, zijn ze vaak geneigd om de zoomfunctie van de camera te gebruiken. Hiermee verminder je de resolutie van de foto en creëer je vaak een heel blokkerig eindresultaat. Ik raad dan ook aan: gebruik de zoomfunctie niet! Wil je dichterbij het object fotograferen? Zet dan liever een stap naar voren toe.”
Wat vind jij?