ANBOS is zoals jullie weten achter de schermen druk voor jullie bezig. Want de Overheid meet met twee maten. Behandelingen door gespecialiseerde schoonheidsspecialisten, die vallen onder de aanvullende zorgverzekering, moeten kunnen doorgaan, zegt brancheorganisatie voor schoonheidsspecialisten ANBOS in een brief naar Minister Van Ark.
Door het sluiten van de contactberoepen mag de schoonheidsspecialist geen behandelingen uitvoeren. Hierdoor worden ook de huidbehandelingen vanuit de aanvullende zorgverzekering, uitgevoerd door gespecialiseerde schoonheidsspecialisten, abrupt onderbroken.
“Er bestaat een lange lijst van uitzonderingen op het sluiten van contactberoepen. Maar de gespecialiseerde zorg door AGB-geregistreerde schoonheidsspecialisten staat hier niet bij. En dat schept onduidelijkheid, zeker nu andere beroepsgroepen wel nog open mogen blijven”, aldus ANBOS. “Zo wordt er bijvoorbeeld een uitzondering gemaakt voor medisch pedicures die nog medische noodzakelijke voetzorg mogen verlenen, terwijl onze beroepsgroep aan dezelfde voorwaarden voldoet.” Huidtherapeuten en cosmetisch artsen kunnen nu dezelfde behandelingen blijven geven als de schoonheidsspecialist. ANBOS: “Buiten dat de schoonheidsspecialist met de juiste kwalificaties hierdoor compleet buitenspel wordt gezet, is vooral de cliënt de dupe.” Schoonheidsspecialisten en zorg vanuit aanvullende zorgverzekering Schoonheidsspecialisten vallen onder de Wet Kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) en voeren ook behandelingen uit in het kader van de aanvullende zorgverzekering voor huidzorg. Deels worden deze behandelingen gegeven in een verwijsstructuur vanuit huisarts of dermatoloog. Medische noodzakelijkheid is daardoor gewaarborgd. Echter, door de sluiting van alle schoonheidssalons, worden ook behandelingen met een medische noodzaak abrupt onderbroken. Met alle gevolgen van dien. ANBOS vraagt om dit probleem te erkennen en het beschikbaar houden van schoonheidsspecialisten die in het kader van vergoede zorg vanuit de aanvullende verzekering, binnen een verwijsstructuur vanuit een (huis)arts behandelingen geven.
Jolanda
22 december, 2020Dat er met verschillende maten wordt gemeten is duidelijk. Cosmetische behandelingen en met name de botox en fillers worden niet vergoed, het valt onder uiterlijk zorg en wordt toegestaan. Typerend en fout is de verklaring hiervoor door de voorzitter van de cosmetisch artsen vereniging. Niettemin komen zij ermee weg.
De cosmetische geneeskunde is voor je uiterlijk, maar het is wel medische zorg”, zegt Catharina Meijer, voorzitter van Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG)
Volgens de voorzitter van de branchevereniging is de beroepsgroep niet te vergelijken met bijvoorbeeld de kappers, die nog geen groen licht hebben gekregen om het werk weer te hervatten. “Wij vallen formeel onder de medische zorg en daarmee ook onder de uitzondering onder de contactberoepen.”
De cosmetisch artsen hebben volgens Meijer tijdens de opleiding geleerd om te gaan met beschermingsmiddelen en kunnen de risico’s op besmetting beter inschatten. “En daarnaar handelen.”
De branche zal nu niet snel reclame gaan maken om mensen aan de fillers of botox te krijgen, zegt de voorzitter van de NVCG. “Er is altijd eerst een consult en we voeren alleen behandelingen uit die voor de klant echt belangrijk zijn.
In het corona beleid gaat het om voorkomen spreiding van het virus. Dat er mensen zijn die hulp moeten kunnen krijgen bij inwendige en/of uitwendige problemen (aan voet en/of ook gezicht/huid) lijkt mij evident. In welk contactberoep dan ook, het zijn professionals met ervaring kennis en kunde!
Angela Ramadhin
23 december, 2020Dat vindt ik zeker , onze specialisaties zijn waardevol en niet minder dan van de huid therapeut !! We zijn al jaren bezig met ons vak .Ik officieel 31jaar op 14feb 2021 maar werkte toen al 9 jaar toen bestond de Huidtherapeut nog niet eens . En zo veel collega’s ,ook met veel kennis en ervaring worden nu gedupeerd . Dit moet ophouden !!