Pigmentatie is een complexe aandoening waar toch veel klanten mee te maken hebben. In de praktijk zijn de klachten over pigmentatie van klanten soms groter dan die van veroudering. Waarom zijn de behandelingen voor deze aandoening vaak lastig? Het is een veelzijdige vraag en de redenen kunnen talrijk zijn. Dus laten we eens kijken naar het pigmentatieproces – genaamd melanogenese – om een aantal antwoorden te verkennen. Kennis is natuurlijk de sleutel tot succesvolle behandelingen.
Tekst: Lorette van’t Hoff
De melanocyt is de naam van de cel die verantwoordelijk is voor de vorming van pigment dat onze huid, haar en ogen kleurt. Het wordt gevormd tijdens het embryonale stadium. Als de foetus ontwikkelt migreren de melanocyten en reizen door het lichaam naar de gebieden waar pigment meestal wordt gevonden (de huid, haar en ogen). Meer dan 120 genen zijn betrokken bij deze celbeweging, dus een potentieel van 120 redenen waar iets mis kan gaan. Melanocyten zijn genetisch geprogrammeerd met een blauwdruk die vooraf de kleur van onze huid, haar en ogen bepaald.
Uitdaging
Onderzoek benadrukt een aantal redenen waarom de huidconditie en pigmentatie zo uitdagend is om te behandelen. Er is geen stamcelbron van melanocyten. Zodra de melanocyt de neurale kam heeft verlaten, is er geen terugkeer en geen verdere ontwikkeling van deze cel na de geboorte. Aan het eind van de embryonale periode veranderen cellen uit de neurale kam in melanoblasten. Dit zijn voorlopers van de pigment producerende cellen in de huid (de melanocyten). De melanoblasten verplaatsen zich naar de grens tussen de opperhuid en lederhuid, waar ze veranderen in melanocyten. De Langerhanscel wordt ook omstreeks de zevende tot achtste week waarneembaar, deze opperhuidcel speelt een rol bij de afweer. Melanocyten zullen zich uiteindelijk vestigen in het laagste gebied van de epidermis (basale laag), net boven de epidermale kruising die de opperhuid scheidt van de dermis. Hier is ongeveer een op de tien cellen een melanocyt. Met een verhouding van 1 melanocyt tot 30 keratinocyten (de leidende cel van de opperhuid). De melanocyt is een dendritische cel die langlevend is en zich langzaam beweegt. Deze lange levenscyclus maakt ze zeer gevoelig voor stress, wat leidt tot Lipide Peroxidatie, schade veroorzaakt door vrije radicalen. Lipiden zijn vetten en vetachtige stoffen. Onverzadigde vetzuren vervullen allerlei belangrijke functies in ons lichaam. Vrije radicalen tasten niet alleen de onverzadigde vetten aan, maar ook ons erfelijk materiaal (DNA) ondervindt schade, met uiteindelijk mitochondriaën DNA-schade als gevolg van zijn lange, maar trage levenscyclus.
Pigmenten
De melanocyt produceert en verdeelt het pigment melanine dat verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid met twee pigmenten: eumelanine, het donkerbruine pigment, en pheomelanin, het rode pigment. Melanine is een uiterst complex polymeer, en er kunnen zeer minieme verschillen zijn van melanine van verschillende mensen en etnische achtergronden. Onze huid heeft verschillende kleuren in meerdere gebieden. Dit komt omdat er meer melanocyten in donkere gebieden zitten zoals de nek, versus lichtere gebieden zoals in het gezicht. Echter, binnen deze verschillende gebieden kan de concentratie van ongeveer 1000 tot 2000 melanocyten per kubieke millimeter voorkomen. Dus, met een donker getinte of een lichte huid zult u nog steeds te maken hebben met ongeveer hetzelfde aantal melanocyten, maar met een ander evenwicht, van eumelanine en pheomelanin pigmentkorrels geërfd uit de familie genen.
Belangrijke verschillen donkere en blanke huiden
Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen donkere en blanke huiden; de belangrijkste is dat de melanocyt dendriet in donkere huiden langer is in lengte. Deze lengte stelt de melanocyt in staat om pigment hoger in de bovenste spinosumlaag te deponeren, waardoor deze huiden eerder en beter beschermd zijn tegen warme en zonnige klimaten in de landen waaruit veel donker getinte huiden afkomstig zijn……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Wil je meer/verder lezen?
Dit artikel verschijnt binnenkort in de laatste editie van 2020 in Vakmagazine De Beauty Professional. Het is een uitgebreid artikel waarin het VOLLEDIGE pigmentatieproces wordt omschreven en waarin naar voren komt hoe je het beste een diagnose kunt stellen. Voor wie al een abonnement heeft op De Beauty Professional een zeer interessant artikel om even voor te gaan zitten. Heb jij nog geen abonnement? Sluit dat dan nu af! Er is al een digitaal abonnement vanaf 39 euro per jaar!
Wat vind jij?