De zomer komt nu echt op zijn einde, dus het is tijd om de ‘schade’ aan de huid te herstellen, welke de zomer heeft veroorzaakt. Hierbij moet je niet alleen denken aan de Uv-straling van de zon, maar ook aan zeewater, chloor en de airco. Deze extreme invloeden van buitenaf kan de huid veranderen doordat de natuurlijke huidbarrière uit balans raakt. Dit kan zorgen voor een doffe huid, ontstekingen, hyperpigementatie of verlies van elasticiteit. Omdat de huid in deze periode aan een grotere dosis Uv-straling wordt blootgesteld, vinden schoonheidsspecialistes het soms lastig om intensieve behandelingen uit te voeren. Dit gecombineerd met de verandering in de huidbarrière zorgt ervoor dat de huid na de zomer meer zorg nodig heeft. Het is dus ook het juiste moment om bdr®behandelingen in kuurverband aan te bieden.
Wist je dat 60 tot 70% van het behandelresultaat tot stand wordt gebracht door het productengebruik thuis? Dit betekent dat de behandelingen in de salon dit effect ondersteunen en niet andersom, wat veel mensen wel denken. Om ervoor te zorgen dat de behandelingen een groter effect hebben op de huid, is het raadzaam om 1 tot 2 keer per jaar een kuur in te plannen. Tijdens een kuur laten we de klant in een kortere tijd meerdere behandelingen ondergaan. Waarom, dat leest u hieronder.
bdr® is een Medical Beauty Concept welke uniek is in zijn soort, omdat er drie methodes worden gecombineerd in één behandeling. Zo kunnen we dus in één behandelsessie meerdere problemen aanpakken. Door de synergetische werking van fruitzuren, microdermabrasie en micorneedling is de behandeling effectief, snel en minder invasief dan andere behandelingen. Door deze combinatie kunnen we zowel tekenen van huidveroudering, onzuiverheden, acne, oppervlakkige littekens, fijne lijntjes en hyperpigmentatie verminderen. Tijdens een behandeling van bdr®zullen er meerdere processen in gang worden gebracht. Zo zullen de zeer effectieve zuren de basis vormen van elke bdr®behandeling. Elk zuur heeft zijn eigen werkingsmechanisme, waarbij verschillende resultaten bereikt kunnen worden. Dit varieert van een exfoliatie van de opperhuid, een activatie en stimulatie van collageen aanmaak tot een hydratatie om de huid gezond te houden. Hierbij kunnen de concentraties van de fruitzuren oplopen tot 40%. Door het creëren van gecontroleerde schade tijdens het needelen, wordt het gezonde weefsel gedwongen om meer collageen aan te maken om de opgelopen schade te herstellen. Daarnaast zorgen de microkanaaltjes in de huid ervoor dat er 80% meer productopname plaatsvindt in de huid, zodat de werking van de gebruikte producten tijdens de behandeling toeneemt. Recente studies hebben aangetoond dat microneedling effectief de melanocyten aanpakt, welke verantwoordelijk zijn voor de overproductie van melanine en dus hyperpigmentatie.
Een eenmalige activatie van deze processen zal de huid goed doen, maar bij een disbalans in bijvoorbeeld de huidbarrière of andere huidproblemen zoals acne, hyperpigementatie of verlies van elasticiteit, is het wenselijk om een klant in een kortere tijd vaker terug te laten komen. Uit hoeveel behandelingen deze kuur moet bestaan, is afhankelijk van het probleem dat er aangepakt moet worden. Dit kan variëren van 3 tot 6 behandelingen, waarbij de behandelfrequentie ligt op één keer per twee weken. Deze pauze van twee weken is noodzakelijk om verschillende redenen.
Allereerst wordt er gewerkt met hogere percentages fruitzuren. Hierbij zal een deel van de opperhuid worden verwijderd om onder andere de opnamecapaciteit van de huid te vergroten. Hierbij wordt ook iets weggenomen van de natuurlijke beschermlaag van de huid, en dit heeft tijd nodig om te herstellen. Wanneer je in een kortere tijd behandelingen uitvoert met hoge percentages fruitzuren, zal de huid hier negatief op reageren omdat we deze niet voldoende tijd hebben gegeven om zijn natuurlijke beschermlaag te herstellen.
Het lichaam bevat 28 verschillende types collageen, waarbij type 1 en 3 voorkomen in de huid. Collageen is met 70% het hoofdbestanddeel van de dermis, en is dus een belangrijke factor wat betreft de stevigheid van de huid. Vanaf het 25ste levensjaar neemt de natuurlijke collageen productie met 1% per jaar af en zal er een stimulans van buitenaf nodig zijn om deze afname enigszins te compenseren. Zodra er microneedling wordt toegepast op de huid, zal er zoals eerder beschreven een trauma aan de huid worden aangebracht, om het herstellende mechanisme van de huid te activeren. Tijdens de herstelperiode hebben we te maken met zowel collagenase (afbraak van collageen) als collageensynthese (aanmaak van collageen). Hierbij spelen de enzymen MMP’s een belangrijke rol. Vooral MMP-1 is in staat om de zogenaamde extracellulaire matrix eiwitten (waaronder collageen en elastine) af te breken. Door bijvoorbeeld Uv-straling en roken neemt de hoeveelheid MMP’s in de huid toe waardoor de huid sneller en zichtbaar veroudert. Ondanks dat MMP-1 bijdraagt aan de afbraak van collageen, zal deze ook zijn bijdrage leveren aan de aanmaak van collageen. Er zijn namelijk twee duidelijke pieken zichtbaar bij wondgenezing, waarbij dit enzym zeer actief is. Op dag 1 van het trauma is er een piek in MMP-1 aanwezig om beschadigde huid op te ruimen. Daarna zien we op dag 14 weer in piek tijdens de wondgenezing waarbij het wondcollageen wordt gereorganiseerd. Microneedling creëert dus juist een korte en positieve aanwezigheid van deze MMP’s, maar een behandeling binnen 14 dagen zal de reorganisatie van het wondcollageen verhinderen.
Collageenvezels vormen een driedimensionaal patroon in de dermis, waarbij de losse collageenvezels aan elkaar verbonden worden, zodat er een rasterwerk ontstaat die de huid sterk en stevig maakt. Om dit rasterwerk zo sterk en stevig mogelijk te maken, zal er bij onder andere littekens en verslapping van de huid een externe prikkel nodig zijn om de huid te activeren tot aanmaak van collageen. Om alle voorafgaande processen niet tegen te werken, is het belangrijk om de behandelfrequentie van microneedling niet te vroeg uit te voeren en houden we dus een minimale rustperiode van 2 weken aan.
Deze behandelwijze kan drs. Debby alleen maar beamen. bdr®maakt namelijk gebruik van de kennis van wetenschappers, dermatologen en biochemici, zodat de beste behandeltechnieken worden ontwikkeld. Cosmetisch arts drs. Debby heeft haar naam aan dit merk gekoppeld, omdat zij volledig achter het concept staat. Zij heeft haar studie geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam afgerond en is sinds 2022 ambassadeur voor bdr®. Op basis van literatuuronderzoek en haar medische inzichten heeft zij gekeken naar de behandeltechnieken en actieve ingrediënten van bdr®. De producten bevatten ingrediënten die echt wat doen voor de huid en goed aansluiten op de behandeltechnieken in de salon. bdr®is een concept waarbij medisch en cosmetisch samenkomen.
Wil je graag meer informatie om te zien of bdr®een toevoeging is voor in jouw salon? Neem dan contact op met Cosinta. Stuur een mail naar verkoop@cosinta.nl om een infopakket te ontvangen. Bevalt dit pakket? Dan zal er een afspraak gepland worden om een proefbehandeling te ondergaan. Deze behandeling onderga je bij ons in het Beauty Inspiration Center te Zoetermeer.
Wat vind jij?